Da han planla den 110 kvm store Tinde-hytta Gråhøi på Turufjell, var nettopp energiøkonomi noe av det første han tenkte på. Det var utvilsomt en fordel at hytteeier Holter selv hadde elektro-bakgrunn. 

- Men man trenger absolutt ikke å ha min kompetanse for å sette opp et smart styringssystem for strømbruken i en ny hytte, mener Oslo-mannen.

Alt på ett plan

Holter ville ha hytta på ett plan. Hytte uten hems er vesentlig rimeligere å varme opp, mener han.

Hva er så clouet ved Holters fritidsbolig? Verken varmepumpe, vedovn, panelovner eller varmekabler i gulvet virker spesielt originalt. En fornuftig og økonomisk bruk av strøm handler om å forstå forskjellen på «raske» og «trege» varmekilder og å skjønne samspillet, forklarer Holter.

Hytteeieren bestemte seg for at han ville ha varmekabler også i hele oppholdsrommet. Mange nøyer seg med kabler i våtrommene, og noen bruker kanskje varmefolie under parketten.

- Folie gir rask varme, men gulvet blir også raskt kaldt når effekten senkes to grader. Fordelen med varmekabler i betong er at betongen virker som et varmemagasin selv om gulvtemperaturen senkes med to grader. Da opprettholder man god komfort i mange timer selv om varmen er skrudd av.  
 

Sikom-styring

Når gulvvarmen kobler seg ut - alt skjer automatisk gjennom Sikom-styringen - tar «raske» varmekilder over. Varmepumpa er den mest effektive, økonomiske og «raske» varmekilden. Holter satset på Toshiba.

- Dette var rett og slett den estetisk sett fineste. Og så var den enkel å få på nett, slik at den også kan styres via app. Varmepumpa bruker ca 6 timer på å opp varmen i hele hytta til 21 grader

Den sørger for jevn varme i hele hytta - både når ekteparet er på fjellet og når de er borte. I periodene hytta ikke er i bruk settes innetemperaturen på 15-16 grader. Når alle dører er åpne, kommer ikke temperaturen under ti grader noe sted i hytta. 

Men i den verste kuldeperioden i januar med minus 20 grader og lavere, stoppet pumpa brått opp. Kompressoren viste seg å være defekt.

- Da måtte vi bruke panelovnene for å holde 12 grader inne, og vi fikk til fulle illustrert hvor energiøkonomisk varmepumpa er, forteller Holter. Energiforbruket steg fra 30 KW i døgnet med varmepumpe til 50 KW med panelovner som varmekilde. Utetemperaturen var stort sett den samme da effektforbruket ble målt.
 

Ikke solceller!

Vedovnen - en Nordpeis av typen Monaco høy - er del av helhetstanken. Den gir både rask varme og kos. Dessuten sørger den for trygghet i tilfelle strømbrudd.

- Men altså ikke solceller?

- Vi innhentet tilbud. Det ville koste rundt 120.000 kroner. Vi greide bare ikke å regne anlegget hjem. Kanskje måtte vi se det i et 25 års-perspektiv. Men da - eller før - ville solcellene antakelig være utdatert. 

Det er jo om sommeren solcellene produserer mest strøm for salg. Men da er prisen vanligvis svært lav. Noen har erfart at den til og med har vært negativ. 

- Jeg tviler i det hele tatt på at solcelleanlegg lar seg regne hjem for hytter og privatboliger, sier Holter.

Poenget med det hele er at alle store strømforbrukere som varmtvannsbereder komfyr, stekeovn, elbillader, varmekabler og panelovner er knyttet sammen i et overordnet, effektivt styringssystem - slik som Sikoms, sier Holter og henter fram appen på mobiltelefonen.

- Her ser du hvordan forbruket «styres ned» når prisene fyker opp. Når strømmen koster som mest, kobles varmtvannstanken og gulvvarmen ut. Naturligvis er det satt terskler som gjør at de «fyrer opp igjen» hvis temperaturen faller for mye. 

I tillegg til alt dette styres strømforbruket i forhold til effekttrinnene. Totalforbruket holdes hele tida under 5 kwh.

- Ved å plukke litt her og litt der går det bra, det, sier Holter fornøyd over å spare effekttillegget også.

Du kan også lese artikkelen om Holters hytte her.
 

Fakta Holters hytte

  • 110 kvm Gråhøi, som er utvidet med 60 cm i alle retninger.
  • Ligger på Turufjell 677 moh.
  • Pris ferdig innredet inkl tomt: ca kr 6,4 mill (inkl garasje).
  • 4 soverom, 12 soveplasser.
  • Totalt strømforbruk 2023: 6306 kwh.
  • Samlet strømkostnad 2023: kr 5477 pluss nettleie kr 6300.
  • Sikoms styringspakke: ca kr 30.000 ferdig installert.
  • Tilskudd fra Enova: kr 10.000.
  • Hytta brukes 80-90 døgn i året.
  • Reisevei fra Oslo ca to timer.