- Ikke spesielt fancy, men billigere enn de store moderne elbilladerne, sier Brusletto om sin industrikontakt. |
Med sin snart tre år gamle Hyundai Kona kjører han rundt 30.000 kilometer i året. Ladingen er selve nøkkelen til billig elbildrift for hans vedkommende. Han lader nemlig bare hjemme og på hytta.
- Jeg bruker begge steder blå industrikontrakt med jordfeilbryter. Jeg sparte noen tusen kroner på å investere i to slike i stedet for to moderne ladebokser, forteller Brusletto til Hytteavisen.no. Han har ikke behov for raskere lading.
En tur/retur hyttetur er på over 50 mil. Den koster ham altså bare rundt 150 kroner i drivstoff.
Med tog: 1000 kroner!
Bruker ekteparet Brusletto derimot sin bensinbil på samme tur, vil reisen beløpe seg til minst 400 kroner i driftsutgifter. Enda verre blir det om de skulle bruke Vy på samme tur. Da ville regningen blitt 1000 kroner per person tur/retur. I tillegg ville paret måttet skaffe seg transport fra togstasjonen til hytta.
– I vårt tilfelle, når vi alltid kan lade fra egen stikkontakt, blir driftsøkonomien fullstendig uslåelig. Billigere hytteturer skal det godt gjøres å få til, sier Brusletto. Når han om sommeren starter med ca 80 prosent oppfylt batteri, har har han nesten alltid rundt 10 mil rekkevidde igjen når han 25 mil seinere ankommer hytta.
Selve clouet er altså hjemme- og hyttelading uten å måtte stoppe på ladestasjonene. Brusletto synes derfor synd på Oslo-folk, som ofte verken får parkert eller ladet en elbil hjemme.
Miljøaspekt
Han framhever naturligvis også miljøaspektet.
- Det gir en god følelse å vite at man ikke bidrar til økte helseskadelige utslipp. På den annen side oppleves den statlige sponsingen av elbiler som ganske urettferdig, sier han og peker på at det totale fotavtrykket antagelig er marginalt bedre enn for en ny fossil bil, dessuten at elbilen er avhengig av mineralutvinning under tvilsomme forhold.
- Så å redde verdens klima gjør vi nok ikke ved å kjøre elbil.
Bruslettos elbil-råd
- Start lading med varmt batteri umiddelbart etter kjøring.
- Unngå å tappe batteriet særlig lenger ned enn til ca. 20 prosent kapasitet.
- Batteriet har best av at det vanligvis lades opp til ca. 70-80 prosent, og at man gjerne «skvettlader» når dette er mulig.
- Å lade opp mot 90 - 100 prosent en gang i blant skader ikke, men bør ikke gjøres for ofte.
- Virker det tvilsomt om du når målet uten lading, kan man vinne opptil 25 prosent ved å slå av alt annet enn påbudte lys.
- Har du noe på taket, bruker du vesentlig mer strøm.
- Husk at aircondition trekker mye strøm.
Han legger til at en effekt av elbilkjøringen er at kjørestilen blir roligere med adaptiv cruisekontroll, men minner om at cruisekontrollen ikke tenker økonomisk kjøring. Dessuten har elbilen godt fraspark ved forbikjøringer.