Innerst i Natrudstilen på Sjusjøen har OL-mesteren Johannes Thingnes Bø realisert hyttedrømmen med Hedvig, Hedda Hytters nye hyttemodell. Foto: Johannes Thingnes Bø |
Hytta som ligger midt i skielitens forjettede vinterland, Sjusjøen, har vært hans faste base gjennom hele vintersesongen. Det var i oktober i 2017 fjor han overtok Hedvig, hyttemodellen som produseres av Hedda Hytter i Hedalen. Da den kjente hytteprodusenten i Valdres kom med den nye modellen, var ikke Thingnes Bø sein om å bestemme seg for at dette var hytta han ville ha - og naturligvis på Sjusjøen.
April er feriemåneden for en skiskytter som Johannes Thingnes Bø. Den vil nok for en stor del bli tilbrakt i den nye hytta på Sjusjøen. |
En drøm å få hytte
Å få egen hytte har vært en drøm, og han synes det er stor stas å bli hytteeier allerede som 24-åring. Uten Hedda Hytters sponsorat hadde det kanskje tatt noen år til. Sponsoravtalen ble inngått i 2014 og alle parter mener de har hatt stor nytte og glede av samarbeidet.
- En veldig kul hytte. Jeg så umiddelbart at den ville dekke de kravene jeg har. Det talte heller ikke mot den at den var «en nyhet». For Hedda Hytter, som er en av mine viktige sponsorer, er det nok også ganske allright at de kan bruke meg som en slags frontfigur for å trekke oppmerksomhet til den nye modellen, sier Thingnes Bø.
Hedvig har bestått generasjonstesten. Stuvende full hytte i jula og påska. |
Besto prøven som generasjonshytte
Viktigst for hans hyttevalg har det likevel vært å se at den dekker de mange og ulike behovene han har. For den familiekjære stryningen er det blant annet viktig at han fra tid til annen kan samle hele storfamilien.
- Vi er nemlig ingen liten gjeng - mor, far og fire brødre og en søster. I påska var vi her alle ihop - også min søsters førstefødte. Tolv i tallet, forteller Thingnes Bø som synes hytta besto prøven som generasjonshytte.
Hytteeier Thingnes Bø har innredet hemsen med tre hemsrom med skyvedører. Ennå er det plass til en tumleplass med saccosekker og tv. Foto: Johannes Thinges Bø |
Hemsen gir stor fleksibilitet
Det skal litt plass til, men hytta har fem soverom med i alt elleve senger. Første etasje har to soverom, et stort og romslig med dobbeltseng og ett «barnerom» med tre senger i en køyeløsning. Når den nette hytta likevel har stor overnattingskapasitet, handler det om utnyttelsen av hemsen.
Den lyse og vennlige hemsen med store trekantvinduer i hver endevegg, representerer et fleksibelt arealsupplement; den kan simpelthen være et åpent areal som en stor loftsstue, eller innredes som Johannes Thingnes Bø har gjort. Han har laget tre men ikke spesielt store hemsrom med skyvedører. Plass til en TV-stue er det også blitt.
- Hva er du mest fornøyd med?
- Planløsningen. Den er harmonisk og fornuftig. Også idéen med å «henge på» forskjellige fasadeelementer er fiks og original. Jeg har valgt å bruke et slikt element i allrommet som et sittekarnapp. Det er ganske trivelig å kunne slenge seg ned i «vinduskarmen» med en kopp kaffe eller pc´en.
Hemsrom med dobbeltseng og inngang fra to sider. |
Morsomme fasadeelementer
Også på soverommet har han valgt å sette på et liknende karnapp. Det utvider romfølelsen og er et sted der man godt kan sette seg med en bok. Skulle det være behov for ekstra sengeplass, ja, så er det fullt mulig å la noen sove i karnappene også.
Fasadeelementene som arkitekten har utviklet, kan også brukes til helt andre formål. Noen benytter det for eksempel til utvidelse av badet for å gi plass til badstue.
- Jeg falt for olivengrønt til kjøkkenet. Kul farge, sier Thingnes Bø som ikke hadde sett den noe annet sted før han bestemte seg. |
Smørefrie for samboeren
En annen anvendelse er å henge elementet på en yttervegg, som en lett tilgjengelig oppbevaringsplass for ved og ski.
- Men som smørebod holder den ikke?
- Jeg trenger mer bodplass enn det et slikt element kan romme, så Hedda tegnet et anneks i samme stil som hytta hvor jeg kan oppbevare både skiutstyr, ved og andre ting. Smørebod er jo viktig for mange, men ikke for meg. Jeg får jo hjelp av andre til den jobben. Og skulle det ikke være noen som fikser det der og da, er det faktisk ingen ulempe å trene på ski med dårlig gli, sier Thingnes Bø.
- Men samboerens ski skal jo smøres?
- Jeg har valgt minste motstands vei og kjøpt smørefrie til dama, tilstår han med et godt flir.
- Lyse vegger og tak gjør at hytta virker større, uten at den blir mindre lun av den grunn. Og så liker jeg følelsen av trevirke, dette å kunne se trestrukturen. |
Hvitt og utrendy
Nye hytter kjennetegnes nå om dagen av en utstrakt bruk av mørke farger på innvendige paneler og vindusomramming. Johannes Thingnes Bøs hytte er i så henseende en protest mot akkurat mot denne trenden. Alle innvendige paneler er i hvitbeiset trevirke. Det eneste stedet hvor han slår seg løs, må vel være på kjøkkenet.
- Fargen kalles olivengrønn, og jeg har ikke sett den noe annet sted. Jeg er i det hele tatt veldig fornøyd med kjøkkenløsningen og fargevalget. Jeg tror sannelig Sigdal også ble begeistret over at de endelig fikk levere et kjøkken med denne fargen og med benkeplate i grå marmor laminat.
- God søvn er viktig på hytta. Derfor har jeg kjøpt Jensen-senger i alle rom. |
Ikke rart at folk sover godt
Siden overtakelsen, har det vært mange besøk.
- Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger. Folk trives her og bemerker også at sengene er spesielt gode. Kanskje er det ikke så rart. Jeg har satset på Jensen-senger tvers igjennom. Bare det beste er godt nok, ler Thingnes Bø.
Med hytte på Sjusjøen har han optimale treningsforhold. Ikke noe sted er preparerte skiløyper tidligere tilgjengelig enn nettopp her, og knapt noe sted slipper den seinere. Skistadion ligger bare noen stavtak unna hytta.
- Dette er rett og slett det perfekte stedet. Og så er det bare to og en halv times kjøring for å komme hit. Når tofeltsveien er ferdig, tar det vel bare et par, sier Johannes Thingnes Bø.