- Det er særlig plutselige snøfall og tung og våt snø på taket som gjør at boliger kan kollapse. I tillegg vet vi at en stor del av norske bygg ikke engang oppfyller kravene til væreevne i forhold til snølast som myndighetene stiller i dag, sier forskningsleder Vivian Meløysund ved SINTEF byggforsk til Fredrikstad Blad.
Knirk og smell og istapper
– Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyinger eller andre endringer i huset, kan det være et varsel på at belastningen er betydelig, sier hun.
- Noen ganger vil du også kunne høre knirk eller smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde, legger hun til.
Har hytta di mange lange istapper? Da er det stor sjanse for at taket ikke fungerer som det skal, og det kan være smart å gjøre tiltak. Eksempelvis etterisolering, samt å hindre luftlekkasjer opp til loftet. Dersom alt er bygget riktig, skal ikke nyere hus ha problemer med istapper.
- Is kan dessuten ødelegge takrenner og nedløp, og i tillegg skade taktekningen. Istapper kan også gi farlig nedfall på beferdet område og må da fjernes snarest, advarer Meløysund.
Etterisolering kutter strømregningen
Dersom strømregningene har vært høye i vinter, kan det være en idé å planlegge nese vinter allerede nå. Hus og hytter med store varmetap vil ha nytte av etterisolering, noe som også vil føre til lavere strømkonstader i forbindelse med oppvarming.
Om vinteren stenger mange igjen ventiler og luftspalter for å unngå kald trekk. Da blir luftskiftet i hytta eller boligen for lite, og det kan hope seg opp fukt fra oss selv og aktiviteter i huset.
- For lite ventilasjon avsløres gjerne ved at det dugger og rimer på vinduene. Man kan også se det ved kondens og soppvekst på ytterveggene bak store møbler og skap. Hold ventilene åpne også om vintere, og la vifter gå som de skal, sier seniorrådgiver Lars-Ivar Aarseth ved SINTEF Byggforsk.