Tekst: Tom Brodin, foto hentet fra finn.no

Den dyreste eiendommen finner vi på Gaupholmen på Brekkestø, tilhørende eiendomsinvestoren Erik Klaveness. Ifølge annonsen er dette to selvstendige sommerboliger. Prisantydningen er på hele 60 millioner kroner.

Salgsnedgang på 54 prosent

Ikke usannsynlig vil selgerne slite med å få omsatt fritidsboligene sine, for ifølge Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), gikk omsetningen betydelig ned de fem første månedene i år sammenlignet med den tilsvarende perioden i fjor.

Bare 206 hytter var solgt til ogg med mai i år, mens det sammenlignbare tallet for i fjor var på 451. Men da var vel også været noe bedre på våren.

 

Gjennomsnittsprisen går ned

Også prisene er lavere enn på samme tid i fjor. Den gjennomsnittlige hytta ved sjøen er i år solgt for 2.293.000 kroner. Mens gjennomsnittet de fem første månedene i fjor var på 2.439.000, det vil si en nedgang på seks prosent.

Går vi tilbake til 2011, er nedgangen på 11 prosent.

Hoper seg opp

Tønsbergs blad har tatt for seg fire hytter på Nøtterøy og seks på Tjøme, med prisantydninger fra 10 til 25 millioner, og nevner i samme slengen at i fjor ble det ikke solgt ei eneste hytte mellom ti og tjue millioner på Tjøme.

- Det hoper seg opp med dyre objekter i markedet, sier Marius C. Lindhjem i DNB eiendom til Tønsbergs Blad.

 Og Tore Solberg i Z-Eiendom uttaler at det aldri har vært så mange godbiter som i år, og at de under normale omstendigheter raskt burde vært lette å selge.

Det jevner seg ut mellom ulike distrikter

Christian V. Dreyer i Eff er imidlertid ikke veldig bekymret for noe krakk i hyttemarkedet. på bloggen sin skriver han at den norske folkehytta som koster mellom én og tre millioner har en mer stabil etterspørsel og prisutvikling enn de som er veldig dyre.

Han nevner Bamble i Telemark og store deler av Østfold og Vest-Agder som eksempler. Der er det en god prisutvikling og ganske bra med salg.

Disse regionene har tradisjonelt hatt et lavere prisnivå enn for eksempel Kragerø, Aust-Agder og Vestfold, men Dreyer ser at forskjellene er i ferd med å bli mer utjevnet.

 

Dårlig vær er en viktig faktor

Dreyer minner også om at været er av vesentlig betydning for hyttesalget, og peker på at den rekordlange vinteren og den kalde våren gjorde hyttene utilgjengelige for både bruk og salg til langt uti mai i år.