Av Informasjonskontoret for farge og interiør
Nordmenn liker ofte å sove i svale rom, men under varme dyner. Nå som mange soverom rundt om i Norge holder en uvanlig høy temperatur, er det flere som sliter med å finne trivselstemperaturen, selv etter en lang og kald dusj før leggetid. Vi tok en telefon til soveromsekspert Kari Setsaas, administrerende direktør hos Norsk Dun på Mysen, som produserer og designer sengetøy og dyner for alt slags vær.
Legg forholdene til rette
– Hva kan jeg gjøre for at sengen ikke skal føles så varm?
– Den største flaten i sengen som treffer kroppen, er lakenet, tipser Setsaas. – Bruk gjerne et satenglaken. Sateng oppleves som en kaldere og glattere overflate enn vanlig bomull. Når det er så varmt som nå, bør man koste på seg å skifte på sengen litt oftere. Én grunn er at man svetter mer, og bør vaske sengetøyet oftere av hygieniske årsaker; men nyvasket sateng føles kaldere og glattere mot huden.
Når det kommer til dyne- og putetrekk, anbefaler Setsaas å holde seg til organiske materialer. Hun trekker frem sateng også her, men nevner også bambus – et mykt materiale med naturlig kjølende egenskaper. Her er også krepp en norsk sommerfavoritt.
– Krepp har luftlommer, som oppleves lett mot kroppen. Velg deg en superlett sommerdundyne, hvis du er en sånn som må ha noe mer enn et dynetrekk over deg for å sovne. Og kast klærne, sov naken!
Mest luft
– Du sier sommerdundyne, men er ikke dun varmt?
– Dun er jo mest luft, sier Setsaas entusiastisk. – Et dunfnugg som svever gjennom luften klarer du nesten ikke fange med hendene. En dundyne skaper et luftlag rundt kroppen, og er med på å flytte fuktigheten fra kroppen og ut i rommet. En fiberdyne er laget av syntetiske materialer, og puster ikke like godt, og er ikke like luftig. Det gjør at dyna faller ned på kroppen.
I følge Setsaas kan vi skille ut så mye som 5 desiliter væske i løpet av natten.
– Det er også viktig å lufte dyna og puta. Heng den gjerne ut gjennom et vindu, eller over en stol på soverommet. Hver morgen når du står opp, bør du snu dyna, så den fuktige siden som har vært ut mot kroppen får ny frisk luft. Da blir den tørr og klar til neste natt. Høy fuktighet får varmen til å kjennes varmere.
Innsovningsfasen er viktig
– Når man er på hotell så sover man så godt, fordi alt føles fresht, er nyvasket og tilrettelagt for oss som gjester, sier Setsaas. – Innsovningsfasen er viktig, så tilrettelegg for at sengen er deilig. Ha gjerne en mugge kaldt vann på nattbordet. Sett langt hår opp i hårstrikk. Når du først har sovnet så flytter kroppen på seg som den selv vil.
– Har du muligheten til det, er et godt råd å få med deg sengetøyet ut. Re opp på terrassen innimellom, eller velg deg en natt i hengekøye. Få deg selv ut av huset, avslutter Setsaas.
Faktaboks; andre tips og triks:
- Varm luft stiger, så åpne loftsluka hvis du har en. Da kan varmen stige videre opp i etasjene
- Prøv å legge madrassen på gulvet
- Trekk ned i kjelleren, men husk at du må ha store nok vinduer til trygge rømningsveier om det skulle skje noe
- Sov i stua, der du lettere kan lage gjennomtrekk
- Legg et kaldt og fuktig håndkle over ryggen
- Pakk inn et fryseelement i et kjøkkenhåndkle, og ta det med deg til sengs
- Prøv et kaldt fotbad før leggetid, det kan være med på å kjøle ned kroppen