– Det er jo et spørsmål hvor langt man vil gå. For barn vil en sengehest eller to være nok for å gjøre om en hvilken som helst badstue til et trivelig soverom, de trenger jo ikke mye plass. Skal man bygge ny badstue, er det muligheter for å bygge flerbruksrom. Både benker og senger er jo lette konstruksjoner å bygge selv, det er en smal sak for den nevevenyttige, sier Jørgen Åsen ved Tylø badstuer. Han har i sitt mangeårige arbeid som rådgiver for den jevne hytteeier sett en rekke finurlige løsninger.
Flest bygger selv
Mange bygger badstue i eksiserende rom, og det er ikke vanskeligere enn at man kan klare det selv. Det viktigste er å følge instruksjoner og råd, slik at man får det til så lettvint som mulig og heller ikke bygger feilkonstruksjoner som kan gi problemer på sikt. –Man kan gjerne bygge badstuen slik at man med madrass og sengeklær gjør badstuen raskt om til soverom for gjester. Bygger man benkene med dette i tankene, vil man få flere bruksmuligheter. Med benker på to meter får du en flott seng, eller flere, sier Aasen. Han råder til å undersøke mulighetene for ombygging av den plassen du allerede har. Badstuen kan også brukes til enkel lagringsplass av ski og annet utstyr som ikke brukes om sommeren.
Det går å bruke rommet til soverom etter badstu – men husk å slå av varmen. (Foto: Tylø) |
Mor og far koser
Mange ønsker å øke velværen og trivselen på hytta, gjerne i forbindelse med at barna ikke lenger ferierer på familiehytta, og mor og far får mer tid til hverandre. Da kan men se etter ny kombinasjonsbruk av husets rom, og få en verdiøkning på toppen. Har man plass, kan badstuen dessuten bli en del av en ny relax- og omfortavdeling, med dusj, boblebad og hvilemøbler, men rommet kan likevel huse barnbarna når de kommer. Å kunne «lade opp batteriene» får stadig større betydning i vår stressede hverdag. Som avslutning på turer i skog og mark, til fots eller på ski, er badstua den ideelle overgang til en avslappet kveld foran peisen. Og jo mer ufyselig vær, jo bedre blir det å komme i badstua. Faktisk kan badstua være nettopp det avgjørende argumentet for komme seg ut i allslags vær, fordi det er så deilig komme inn igjen!
Bare stikke stasen
Å bygge badstue er enkelt forklart å bygge et rom inni det rommet man har. Det viktigste er å sørge for at det er en liten avstand mellom den opprinnelige veggen og bak den nye badstuveggen. Hele rommet isoleres så innenfra i et innvendig enkel «bur» og dekkes med veggpanel, helst i gran. – I dag finnes det også enkle ferdige pipesatser, somgjør at man kan sette opp en ovn i et nytt rom og stikke hele pipestasen gjennom et hull i taket, forteller Aasen. Han anbefaler byggere å planlegge slik at man får med seg alt på veien, som brannsikring, lufteluker, elektrisk osv. samt å legge til rette for at rommet blir slik at det kan brukes til forskellige formål. Ingenting er så trist som en ubrukt badstue full av ting man ikke bruker. Badstuen er også perfekt til tørkerom. Fest bare snorer fra vegg til vegg, ca. 10 cm fra taket. Snorene må ikke være over eller nær ovnen, og ikke av plast, el.lign. Utnytt varmen etter badstubadet, still termostaten på 40. Ventilene skal nå stå helt åpne.
Varmen renser deg
Badstubadet åpner og renser porene i huden, stimulerer blodomløpet og gir musklene ny spenst. Sammen med svetten skiller man ut mineralstoffer, fettsyrer, stoffskifteprodukter og slaggstoffer. Varmen får hjernen til senke kroppens aktivitetsnivå, slik at en behagelig ro siger innover deg. Blodtrykket synker samtidig som hjertefrekvensen øker, og blodet ruller fortere i rene blodårer. Trim før badstubadet gir svettekjertlene en ekstra stimulans, slik at de skiller ut mer. De positive sidene ved badstubadet sitter lenge i. Du faller til ro og føler fysisk og psykisk velvære. God tid er viktig, i og etter badstubadet!