Av Tommy C Olsen post@hytteavisen.no
Vi har undersøkt hva Norges Hytteforbund, Huseiernes Landsforbund og Norges Huseierforbund har å tilby, og hvor du får mest igjen for medlemskapet. De to huseierforbundene har ikke hytter som hovedfokus, men mange av de politiske, juridiske og prinsipielle sakene de arbeider med er like aktuelle for hytte som hus. Gode avtaler og rabatter er et annet område der organisasjonene stadig tilbyr sine medlemmer store fordeler. Hvilken organisasjon gjør den beste jobben for lommeboka di?
Fører til innmelding
Ofte er det de økonomiske fordelene som gjør at folk melder seg inn. Mange med akutt behov for juridisk hjelp kjøper også medlemskap i full fart og får tilgang til en “gratis” juridisk rådgiver. Å ta kontakt med en advokat koster gjerne mye mer.
- Med mange tusen medlemmer og en solid stab av skolerte medarbeidere er foreningene gode hjelpere og talerør, sier Dag Refling i Huseiernes Landsforbund.
På det politiske området er forbundene på alerten når politikerne for eksempel vil stramme til skattegrimen eller endre lovene. Mange av de juridiske spørsmålene som medlemmene er opptatt av er knyttet til arv, samt om hvordan man skal forholde seg i skatte- og avgiftsspørsmål. Problemstillinger og spørsmål er ofte de samme enten det handler om hus eller fritidsbolig, og forbundene behandler alle typer henvendelser fra medlemmene.
Grådige kommuner
Mange kommuner krever langt mer skatt på fritidshus enn av fastboende. Nettopp det forhold at de ferierende ikke har lokal stemmerett gjør at mange småkommuner tillater seg svært høye skattetakster, som gir seg utslag både i lokal eiendomsskatt og formuesskatt.
- At et hus med boplikt skal ha en lav takst, ofte på en femtedel av en hytte, hører ingensteds hjemme, det er ikke i tråd med markedet og viser tydelig at man tar seg til rette. Vi har kjørt flere klagesaker til fylkeskommunene, men det er vanskelig å vinne fram, sier Refling.
I tillegg tillater mange kommuner seg å sette vann- og kloakkgebyrene høyere for hytter enn for fastboende. Begrunnelsen er som regel at det koster mer å transportere vann og kloakk til hytter enn til hus. Dette er også urettferdig, ifølge forbundene.
- Ofte betaler hytteeierne en svært høy tilknytningsavgift. De bør ikke betale mer enn fastboende for vann og kloakk. Der det er forskjellsbehandling jobber vi knallhardt for å endre på det, sier Refling.
Grådige utbyggere
Dette er Huseiernes Landsforbund
På sin hjemmeside skilter Huseiernes Landsforbund (HL) med et bredt fordelsprogram. HL engasjerer seg også i en rekke saker som berører hytter. HL skilter med store rabatter på forsikringer, tjenester og varer, tilbyr gratis juridisk rådgivning og et medlemsblad med aktuell informasjon. I tillegg har man høyt profilerte ledere som taler hus- og hytteeieres sak, ofte stat og politikere midt i mot. HL er fortsatt i sterk vekst og har mye å tilby, enten man har hus eller hytte.
- Rabattene vi forhandler fram f.eks. forsikringer dekker i mange tilfeller langt forbi hva det koster å stå som medlem. Resten er bonus, det er en god ordning, sier Dag Refling i HL. Undersøkelser blant medlemmene viser at rabattene man forhandler fram, oppleves som viktig.
- Har dere mange medlemmer med hytte?
- Ja, vi har svært mange medlemmer med hytte, ofte med både hus og hytte. De to er jo dessuten i ferd med å flyte over i hverandre, sier Refling. HL er i dag den største organisasjonen med omkring 180 000 medlemmer. - Med flere hundre tusen medlemmer er organisasjoner som oss avgjort med på å øve innflytelse på politikken, påpeker Refling.
Dette er Norges Huseierforbund
Norges Huseierforbund er en tradisjonsrik forening som har forandlet fram en rekke gratis goder til sine medlemmer. Man har de samme gratis tjenestene på den juridiske siden samt et vell av ulike standard kontrakter og avtaler som bidrar til å ivareta huseiers interesser.
Man er likevel mer opptatt av boligsituasjonen i samfunnet enn hva hyttefolket strir me.
- Vi er nok mer å regne som en ren huseierforening, og vi er særlig opptatt av hvordan myndigheter og politikere løser samfunnsansvaret med å skaffe boliger, særlig til unge. Vi fungerer som høringsinstans. I spørsmål om skatt, arv og andre tema er problemstillingen ofte den samme for hus og hytte, men for spesifikke hyttespørsmål henviser vi ofte til Norges Hytteforbund, sier adm. dir. Silja E. Bjørkly i Norges Huseierforbund.
Dette er Norges Hytteforbund
Norges Hytteforbund (NHF) er det eneste forbundet som retter seg kun mot hytteeiere. Forbundet er det minste av de tre. Formålet er å verne om hyttefolkets interesser overfor myndigheter, grunneiere og andre institusjoner.
- Vi er den eneste landsdekkende organisasjonen som ivaretar hyttefolket og gir juridisk hjelp når medlemmene virkelig trenger det. Et medlemskap i NHF er å betrakte som en forsikring hvor hovedtilbudet er tilgang til landets fremste kompetanse på hytterelatert jus, sier leder Halvor Stormoen.
Stormoen peker også på at man overfor myndighetene ønsker å fokusere på hyttenes viktige plass i kulturtradisjonen og dagens samfunn, som en del av det norske ”flerhus-hjemmet”. Dette omfatter både demokratiutfordringer og skatte- og avgiftsmodeller.
Ved siden av medlemsbladet får man som medlem inntil en halv times konsultasjon med forbundets faste jurist, Gunnar Svendsen. Han har i en årrekke beskjeftiget seg kun med spørsmål som spesifikt gjelder hytter. Årlig behandler Hytteforbundet over 1500 saker som angår hytter. Tomtefeste og opprettelse av veilag og strømlag er aktuelle spørsmål, forteller Stormoen.
Forbundet har spesielt engasjert seg i tomtefesteproblematikken og har vært offentlig høringsinstans i veisaker. Andre områder hvor forbundet har arbeidet har vært byggesaker, naboloven, renovasjon, skattespørsmål, eiendomsoverdragelser, vassdragsloven, generelle tekniske spørsmål, reguleringssaker, hyttesameier, generasjonsoverdragelse, skifte/arv, utslipp, servitutt¬loven, strømpriser, parkering, båtplass, friluftsloven, konsesjon, tinglysning, snøscooterkjøring, beite, forsikringsoppgjør, avgifter generelt, ulovlig hogst, krepsefiske, spørsmål om jakt- og fiskerettigheter for å nevne noe.
Ved siden av medlemsbladet får man som medlem inntil en halv times konsultasjon med forbundets faste jurist, Gunnar Svendsen. Han har i en årrekke beskjeftiget seg kun med spørsmål som spesifikt gjelder hytter. Årlig behandler Hytteforbundet over 1500 saker som angår hytter. Tomtefeste og opprettelse av veilag og strømlag er aktuelle spørsmål, forteller Stormoen. Forbundet har spesielt engasjert seg i tomtefesteproblematikken og har vært offentlig høringsinstans i veisaker.
Andre områder hvor forbundet har arbeidet har vært byggesaker, naboloven, renovasjon, skattespørsmål, eiendomsoverdragelser, vassdragsloven, generelle tekniske spørsmål, reguleringssaker, hyttesameier, generasjonsoverdragelse, skifte/arv, utslipp, servitutt¬loven, strømpriser, parkering, båtplass, friluftsloven, konsesjon, tinglysning, snøscooterkjøring, beite, forsikringsoppgjør, avgifter generelt, ulovlig hogst, krepsefiske, spørsmål om jakt- og fiskerettigheter for å nevne noe.