Sildevika er ei godt utstyrt kystledhytte med flott beliggenhet på fastlandet ved Ormerfjorden, cirka ei mil sør-sørøst for Porsgrunn. Det gamle fiskebruket med hovedhus, naust og brygge ligger rett ved sjøen. Hytta kan leies fra mai og til midten av september. Ved Sildevika er det brygge for besøkende og gode teltmuligheter rett i nærheten av hytta.
Opphold må forhåndbestilles hos Telemark Turistforening på telefon 35 53 25 55 eller telemark@turistforeningen.no
Det er ti sengeplasser på hytta og tre ekstra madrasser.
I tilknytting til hytta er det også brygge, badeplasser og store plener som kan brukes til aktiviteter og oppsetting av telt og lavvoer.
Sildevika har to robåter, en trepram og en liten plastbåt.
Området som disponeres rundt hytta er cirka 75 mål og har to fine øyer samt flere badestrender. Det er også flere småtopper som gir fin utsikt over fjordområdene, slik som Plasseråsen, kjent sjømerke og utsiktspunkt, Isdammen ved Bjønnes – Solvika og ishustomtene ved Solvika, Bjønnes – Solvika og Lajordet. Det er også en rekke oldtidsminner/ røyser i området. På Matholmene like ut for hytta er det gode fiskeplasser.
Den blåmerkede kyststien går også forbi hytta. Det er i tillegg ryddet en sti som går opp og rundt åsen bak hytta. Stien starter i lia ved utedoen, og på toppen er belønningen vid utsikt over fjorden.
Det jobbes med å knytte hytta til kyststien i Vestfold.
Gjælentunet
Gjælentunet er Bodø og Omegns Turistforenings nærmeste tilbud til Bodøs befolkning. Anlegget består av fire hytter, noen uthus, naust og to båter og har landets lavest beliggende turistforeningshytte, Egnarbua, to meter over flomålet.
Gjælentunet er ubetjent (uten proviant) og er siste hytte på rutenettet over Saltfjellet, Beiarfjellet og ned Falkflågdalen langs sørvestsiden av Børvasstindan. Hovedhuset ble overtatt av BOT i 1989, særlig med tanke på å ha et tilbud til barn, ungdom og barnefamilier.
Gjælentunet er godt tilgjengelig også for sjøfarende med båt. Inn gjennom naustdøra og forbi to robåter finner du foreningens "lugartilbud" Egnarbua. De seksten kvadratmeterne rommer en køyeseng og en vinkelsofa som til sammen gir fire soveplasser. Kjøkkenkrok, gassbluss og vedovn gir de samme fasilitetene som de fleste andre hyttene til BOT. Vann finner du i ei kran tjue meter unna. For å bedre mulighetene til å komme denne veien er det lagt ut flytebrygge i sommerhalvåret ved naustet. DNT er i samarbeid med Forbundet Kysten og andre om kystledhytter, og Gjælentunet er ei av dem.
Med Kårstua på andre siden av tunet er det alltid plass for en vanlig familie eller tre, selv om hovedhuset er fylt opp av naturhungrige skoleelever. Kårstua er låst med vanlig DNT-nøkkel, og brukerne er underlagt de samme rettigheter og plikter her som på de vanlige fjellhyttene. Denne hytta passer særlig godt for småbarnsfamilier, med innlagt strøm, vann og med stellepute, barnestol og sprinkelseng.
Fine kveldsturer til Gjelfjellet, Middagsfjellet eller Skånlandsfjellet passer for barn helt nede i syv-åtteårs alderen. Langs fjæra går det sti utover fjorden til Skånland gamle handelssted. Vær imidlertid oppmerksom på at det gamle handelsstedet nå er privatbolig, og det bør respekteres. Alle som benytter seg av Gjælentunet har mulighet for å benytte seg av to robåter som ligger i naustet nede ved sjøen. Redningsvester i mange størrelser finner du også her. Det er også mulig å fiske fra land. Fiskeredskaper må du ha med deg. Tidevannsstrømmene forbi naustet gir gode muligheter for fangst av torsk, sei, ørret og laks. Er du heldig svømmer det en lekende niseflokk forbi når du sitter på svabergene og nyter kveldsola mens barna leker i vannkanten på den hvite sandstranda.
På tunet er det husker, sandkasse og slengtau og en stor gapahuk. Grillplasser på tunet og utenfor Egnarbua gir gastronomiske muligheter både før og etter barnas leggetid. Det er ikke nødvendig å fortelle foreldre om lekemuligheter i skogen, men stikkord som refleksløype, lommelykt, gjemsel og skattejakt er bare noen organiserte tips. Og – ved stien ned til Egnarbua finner du verdens flotteste klatretre. Om været er ufyselig, ligger Lekehuset (et gammelt saufjøs) der og lokker.
Guvåghytta
Guvåghytta på Oksneset i Bø kommune ble bygget i 1999, og ble raskt Vesterålen Turlags mest populære hytte. Med robåt og fire kanoer til fritt utlån, klatrevegger rett ved hytta, 15 mål stor eiendomog flere hundre meter tilnærmeste nabo, tilbyr hytta både idyll og aktivitet.
Etter at hytta var ferdig, har arkeologer dokumentertat det har bodd folk på Oksneset gjennom minst fem tusen år, og geologer harkartlagt ei spennende berghistorie. Infofolder og infotavle gir en kultur-og naturhistorisk reise gjennom tidene på Oksneset.
Guvåghytta har nitte senger, hvorav seks er på naustloftet.
Og så er det ei fott badstue i tillegg.
Homborsund fyr
Homborsund fyrstasjon ligger på ei lita øy ved innseilingen til Homborsundet utenfor Grimstad. Fyrbygningen i betong har et 20,1 meter høyt fyrtårn bygget inntil gavlen. Fyret har 3. ordens linseapparat og opplegg for diafon tåkesignal intakt. Homborsund fyrstasjon ble oppført samme år som Lyngør fyrstasjon og fyrbygning og lyktehus på de to stasjonene er nesten identiske. Stasjonen omfatter foruten fyrbygningen med bolig, tofamiliebolig, uthus, brønn, to landinger og et naust, samt molo.
Fyret har lett adkomst og ligger i sammenheng med kulturmiljøene på Homborsund og Homborøya. Området er fuglelivsfredet etter lov om naturvern og ligger sentralt i forhold til skjærgårdsparkarealer som et attraktivt friluftslivsområde. Bygningene ligger tett samlet med den kraftige fyrbygningen som et dominerende element i leden. Fyret har høy grad av opprinnelighet.
Råkeneset
Råkeneset er DNTs vestligste hytte og er en gammel husmansplass som ligger på Råke nord for Hardbakke i Solund kommune. Området rundt de gamle husa er et fredelig sted, med slåttemark, svaberg og det vakre sundet inn til Råke.
All bebyggelse og mye av omgivelsene er fredet av Riksantikvaren, noe som krever varsomhet når en oppholder seg og overnatter i huset på Råkeneset.
Det 250 år gamle stovehuset forteller si egen historie om livet til fiskerbonden som fant utkomet sitt på Råkeneset.
Fjellområdene øst for Råkeneset og Råke er blant de vestligste i landet. Og med kajakk kan det bli mange spennende opplevelser ute på øyene vest for Råkeneset.
Skongenes fyr
På Skongenes fyr ved Stad på Nordvestlandet kan du overnatte i fyrvokterboligen, kose deg på det lune tunet og oppleve et eldorado av klipper, stier og spennende steder å oppdage.
Skongenes fyr drives av Ytre Nordfjord Turlag/Sogn og Fjordane Turlag.
Vinden kan være sterk og været skifter fort her ute i havgapet. Hele året anbefales det å pakke med seg regntøy, ullundertøy og godt skotøy. Fyret inngår i kystledsamarbeidet mellom DNT, Forbundet Kysten og andre.
Vel en kilometer langs svabergene sørøst for Skongeneset ligger Skongsneshelleren, der det fortelles at det var bosetting for 2.400 år siden. Turen hit er enkel når fjellet er tørt, med litt klyving, men når det regner blir svabergene sleipe, og turen er farefull.
Ved lavvann er det fine muligheter for lek i fjæra og på skjæret rett nedenfor fyret. Her er det anemoner, tang, krabber, skjell og fugler. Da er det også mulig å gå til og fra fyret langs standkanten til Sætresanden.
Fin bratt tursti innover mot Vedvik. Flotte berg og sandstrender å oppleve i tørt vær. Mange fine planter.
Det ble bygget flere torvhus i området. De ble brukt til å oppbevare torva i, som brensel i hjemmet. Lyngheiene ble holdt nede av dyra som var på beite. Her er mange hjort å se tidlig morgen eller i kveldsskumringen.
Gode fiskemuligheter langs bergene rundt Skongeneset. Små fiskebåter som er ute på fiske kan sees fra neset.
Er man først i Vågsøy er det også vel verdt å få med seg Kannesteinen, Norges største naturlige polypp, Refviksanden, kåret til en av Norges vakreste strender og det stormfulle Kråkenes fyr og kulturfyret Ulvesund.