Krækkja var DNTs første hytte på Hardangervidda og det første bygget er fra 1878. På 134 år har det bare vært fire bestyrere på hytta, og selvfisket ørret fra Storkrækkja har blitt servert sammenhengende i denne tiden.

Den første bestyreren døde i 1939, men åpner og lukker fremdeles dørene i den hundre  år gamle bygningen. Så derfor er Krækkja en av kandidatene til å være den skumleste turisthytta i Norge.

Det har bodd folk på Krækkja i flere tusen år, og rester etter boplasser ligger nesten rett utenfor hyttedøra.

Hytta ligger vakkert til ved vannet Storkrækkja med utsyn mot Hallingskarvet. Her er det et åpent og lyst landskap med følelse av vidde. Her kan du bli noen dager for å bli kjent i dalene og på nutene i nordvest - eller nyte vidda mot sør. Akkurat nå er forresten turisthytta under opp-pussing.

Her kan du gå fra hytte til hytte eller bo fast i flere dager. Terrenget er lettgått og passer for folk i alle aldre. Rundt hytta er det gode fiske- og turmuligheter og et rikt dyre- og planteliv.

Krækkja ligger lett tilgjengelig, midt i DNTs rutenett. Fra hytta går det merkede løyper i flere retninger, blant annet til Finse, Kjeldebu, Tuva og Haugastøl.

Bleskestadmoen

Bleskestadmoen ligger i Suldal, to timers gange opp fra Bleskestad. I 2001 ble gammelhytta, som var bygd i 1891, restaurert og satt opp i sin opprinnelige form. Samtidig ble det bygget ei helt ny hovedhytte. I samarbeid med grunneieren ble eldhus og låve restaurert. Bygningene ligger på en vakker stølsvoll omkranset av fjellbjørkeskog og snaufjell. Det er fiskemuligheter i Bleskestadåna.

Det går mange stier til og fra Bleskestadmoen. Du kan komme nordfra via Holmavatnhytta. Turen går i lett høgfjellsterreng før en slipper seg ned gjennom bjørkeskog og fram til hytta. Fra Breive kan en følge den eneste gamle fjellveien øst-vest som ikke er delt opp av kraftverksinngreper. Stien fra Mostøl til Bleskestadmoen går forbi flotte stølsområder, over lettgått høgfjellsparti med fantastisk utsikt til Bleskestadmoen lengre nede.

Det er helårsbro på plas i Kaiskeimoen, men like ved hytta må du være forberedt på vassing når det er ekstremt mye nedbør. Det kan lønne seg å ta kontakt med informasjonssenteret hvis du planlegger fjellturer utenom sesongene.

Flisberget

Flisberget er juvelen i hyttenettet nord på Finnskogen. Hytta er hovedhuset på en gammel skogfinsk gård. Første beboer man kjenner til med sikkerhet, bodde der i 1703. Det var aldri mye bebyggelse på Elverum Finnskog, men Flisberget er ett av stedene som skogfinnene brukte.

Stedet ligger fint oppe i ei li med utsikt vestover skogsblånene. Det var gjerne på slike steder skogfinnene ryddet sine gårder – i den klimagunstige lisonen. På Flisberget bodde det folk fast til 1973. Dagens våningshus ble bygget cirka 1850.

Det går merkede stier i mange retninger fra hytta som egner seg både som overnattingssted på en «hytte til hytte-tur» og som base for lengre opphold på denne delen av Finnskogen.

Hytta er godt utrustet med autentisk innredning fra 1950-årene, og er rett og slett et koselig sted å være! Flisberget egner seg godt både for den som kommer til fots, på sykkel eller til hest. Mange stier og mange skogsbilveger og kjerreveger gjør mulighetene mange.

Det går flere vei fram mot Flisberget, men veiene er vanligvis stengt for allmenn ferdsel med bom.

Kobberhaughytta

Kobberhaughytta er DNT Oslo og Omegns storstue i Oslomarka. Hytta ligger høyt og fritt sørvest i Nordmarka og har ei unik peisestue med panoramautsikt over Sørkedalen, Bærumsmarka og den sørlige delen av Krokskogen. Hytta har 30 sengeplasser, alle rettigheter og serveringskapasitet for grupper på opp til 100 personer. I brudesuiten spøker det.

Utenom skisesongen er Kobberhaughytta åpen for dagservering lørdag og søndag.

Nede ved Kobberhaugtjernet er det en stor gapahuk der man også kan overnatte.

Kvinen

Helt siden 1901 har det vært turiststasjon på Kvinen. Den nåværende hytta ble bygget i 1970, etter at den gamle ble nedlagt i forbindelse med oppdemming av Kvifjorden. Kvinen ligger i nordenden av fjorden, cirka 300 meter fra der Kvinen gård og den gamle turiststasjonen lå.

Kvinen har 37 sengeplasser fordelt på to etasjer. I 2007 ble det bygget ny do/vedbo.

Struten fyr

Struten fyr er ei kystledhytte ved nordgrensen av Ytre Hvaler nasjonalpark, cirka seks kilometer nordvest for Vesterøy på Hvaler.

Hele fyret leies ut under ett. Booker du selv på nettet, kan du leie inntil 5 døgn.

Struten er en av de mest særegne plassene i Oslofjorden – ett av de stedene man bør ha besøkt i løpet av livet!

Tidligere kåringer i sommer

Mest historiske hytte: Fieldfarerhytta.

Artigste barnehytte: Breisjøseter.

Vakreste kysthytte: Guvåghytta.

Mest framtidsrettede hytte: Rabothytta.

Beste sjekkehytte: Gjendebu.

Mest utilgjengelige hytte: Tåkeheimen.

 

Kåringer på seinsommeren:

Mest originale hytte.

Råeste toppturhytte.

Nydeligste mathytte.