Det er avisa GD som omtaler dommen. Ekteparet kjøpte hytta i 2008 for ca 6 millioner kroner. Etter kort tid oppdaget de skjulte feil som førte til betydelige utbedringskostnader. Under justering av dører og vinduer, som selgeren hadde informert om at trengte vedlikehold, ble det avdekket direkte konstruksjonsfeil. I tillegg ble det oppdaget feil på det elektriske anlegget, noe som også utløste omfattende bygningsmessige utbedringer.

Hytta “solgt som den er”

Kjøperne krevde erstatning for de uventede utgiftene knyttet til utbedringene. De argumenterte for at feilene ikke ble opplyst ved kjøpet. Hytta ble solgt «som den er», som normalt forstås som at kjøper overtar risikoen for eventuelle feil og mangler. Retten fant imidlertid at omfanget og alvorligheten av problemene gjorde det rimelig å tilkjenne erstatning.

Rettssak etter mislykket mekling

Et forsøk på rettsmegling mellom partene førte ikke til enighet. Dermed ble saken brakt inn for tingretten. Under rettsforhandlingene la kjøperne fram dokumentasjon fra uavhengige eksperter som bekreftet nødvendigheten av de gjennomførte utbedringene.

Selgeren på sin side engasjerte et annet kompetansefirma som argumenterte for at feilene ved det elektriske anlegget ikke var så omfattende som hevdet, og at metoden for utbedring var unødvendig kostbar. Dette avviste retten, som konkluderte med at selgeren var ansvarlig for tilbakebetalingen.

Millionerstatning og saksomkostninger

Ekteparets opprinnelig krav var på 1,44 millioner kroner, men ble av retten satt til 1,37 millioner kroner. Dette skyldtes at enkelte kostnader i kravet ikke direkte ble ansett som utbedring av mangler. Dommen slår imidlertid fast at ekteparet har vunnet på alle vesentlige punkter.

Selgeren er nå dømt til å betale både erstatningen og saksomkostningene for begge parter, som totalt beløper seg til over 1,5 millioner kroner