Tekst: Cathrine Sæther/byggstart.no

En varmepumpe er den mest nærliggene løsningen. Den er energieffektiv, og den vil også tilføre stabil varm eller kjølig luft - alt etter hytteeierens behov. I tillegg er den vanligste typen rimelig og enkel å installere, så lenge hytta er tilkoblet strømnettet. 

 

Ulike typer

Det er flere typer varmepumper å velge mellom. Den mest populære er luft-til-luft-varmepumpa. Den er rimeligst i kjøp og enkel å montere. Fungerer godt gjør den også. Andre varianter er både mer krevende og kostbare å installere. 

De vanligste varmepumpene i Norge er:

  • Luft-til-luft-varmepumpe

  • Luft-til-vann-varmepumpe

  • Væske-til-vann-varmepumpe (ofte omtalt som berg-, jord- eller sjøvarmepumpe)

I motsetning til luft-til-luft-varmepumpa, krever de to andre et vannbåret energisystem for å varme opp hytta. Få hytter har dette, og installasjon av enten luft-til-vann-varmepumpe og væske-til-vann-varmepumpe vil derfor bli kostbart og kreve en del arbeid. Disse to varmepumpene er også i seg selv dyrere enn en luft-til-luft-varmepumpe, men i gjengjeld er de også mer effektive. Alle utnytter tilgjengelig energi, enten fra uteluft, berg, jord eller sjø, til å varme opp boligen. Dette gjør at dem svært energieffektive.

Slik fungerer luft-til-luft-varmepume

Luft-til-luft-varmepumpa utnytter varmen i utelufta til oppvarming. Den kan fungere selv om det er så kaldt som -25 grader ute. Det som i tillegg er så flott med luft-til-luft-varmepumpa er at du kan bruke den til nedkjøling når det blir for varmt om sommeren. Alt som kreves er et klikk på fjernkontrollen eller i appen. Den har gjerne også en funksjon som kan trekke fuktighet ut av luften.

En luft-til-luft-varmepumpe er svært energieffektiv, men den krever like fullt strøm - den er altså ikke et alternativ for hytter utenfor strømnettet. Men er du tilkoblet elnettet, er varmepumpa ypperlig for å senke strømutgifter eller som supplement til vedovnen. Er du i tillegg tilkoblet nett, kan du også styre varmepumpa hjemmefra. Dette gjør at du kan varme opp hytta i god tid før ankomst, men også at du kan holde en lunk i hytta så å si til enhver tid. 

Dette må du tenke på

For at varmepumpa skal fungere optimalt og for at den skal vare lengst mulig, er det viktig å plassere både ute- og innedelen på riktig sted. For best mulig varmetilførsel burde varmepumpa plasseres sentralt i hytta. Du kan velge mellom å få den gulvmontert eller veggmontert.

Utedelen bør plasseres et sted der den er best mulig skjermet mot vær og vind. Det kan også være en ide å skjerme den med et “varmepumpehus”, det vil si at du bygger en trekasse med spiler rundt den. Da er den beskyttet mot elementene, og den er også gjort mindre synlig. 

Varmepumper er sjelden noen estetisk perle. Ser du at den kan bli visuelt skjemmende på hyttefasaden vil et varmepumpehus kunne være en ypperlig løsning.