- Den gamle sigden jeg fant har jeg brukt til å rydde busker og kratt. Nå er utsikten mot Trondheimsfjorden gjenåpnet, ler Paulsen. Foto: Privat |
For noen år siden kjøpte Paulsen fire forsømte hytter i Innlandet og Trøndelag. Etter enkle oppussingsgrep solgte han tre av dem til mer enn dobbel pris av det han hadde betalt. For hver krone han har satset, har han tjent to til tre kroner.
- Det har krevd utallige timer med arbeidsinnsats, kjøring og sjauing. Men jobben betaler seg, og vel så det, sier Paulsen til hytteavisen.no.
Da Paulsen kjørte dette håndlagede vidunderet til flere millioner til vrak, forsvant hele hans formue. Foto: Privat |
Kræsjet Lamborghinien
Likevel var det ikke akkurat hytteflipping han hadde sett for seg at han skulle drive med i godt voksen alder. Paulsen hadde en vellykket start som investor i eiendomsmarkedet på 1990-tallet. I 1998 investerte han i sin første bygård, og med suksess kom også livets "glade dager". Men livet ble brutalt snudd på hodet da han krasjet sin Lamborghini, en bil verdt flere millioner kroner.
Farten var i skarpere laget da Paulsen kjørte av veien og vraket den lekre bilen. Siden han hadde kjørt alt for fort, ble forsikringen avkortet til 0. Forsikringsselskapet fastslo at han hadde gjort seg skyldig i svik og fratrådte alle avtaler om forsikring av hans eiendomsportefølje.
Dermed gikk eiendommene på tvangssalg. Etter at verdiene var realisert, satt en forgjeldet Paulsen tilbake.
Hyttekjøpere fant det han trengte for å sette sammen den gamle hyttekomfyren. - God som ny nå, sier han. Foto: Privat |
Ser potensialet i forsømte hytter
Uten hjelp fra bankene, begynte Paulsen å bygge seg opp igjen. Han kjøpte presteboligen i Sarpsborg av sin far for 2,4 millioner kroner og solgte den videre for 5,5. Pengene brukte han til å betale resten av gjelden sin. Etter dette hadde han én million kroner igjen som han nå investerte i nye eiendommer. Slik reiste han seg etter å ha tapt alt.
Hytteflipping er hobby. I en smell kjøpte han for noen år siden fire forsømte og billige hytter i Innlandet og Trøndelag.
- Jeg var i Spania. Kjøpte dem usett uten å låne en krone. Jeg skal aldri bli avhengig av en bank igjen, bedyrer Paulsen og henviser til sine dyrekjøpte erfaringer med bankvesenet mot slutten av 1990-tallet.
Hytta i Trysil ble privat museum
I Trysil fikk kan tilslaget på en gammel laftehytte på en sju mål stor tomt.
Den renoverte han, pusset opp og har på noen år fylt den fine bygningen med antikvariske gjenstander som gjør den til et privat museum. Alt skaffet til veie gratis eller for en slikk og ingenting - stort sett via Finn.no.
- Det er et eventyrlig hus, sier Paulsen. Bygningen er et kjent kulturminne og var et lokalt samlingssted for sang og musikk. Mange banker derfor på døra og ønsker å se inn.
På tomta har han konkrete planer om å sette opp mikroboliger, små elementbygde og enkelt transportable boliger. Han har tegnet dem selv og disse nette små boligene er snart i produksjon. Unge som trenger en rimelig inngang til markedet, er målgruppa.
- Mikroboligene er takknemlige å få finansiert og det er lett å få byggetillatelse, forteller han. Han venter også stor interesse fra hyttepublikumet.
Hytte på Frøya. Pusset opp. Solgt med ca 300 pst avkastning, forteller hytteeieren. |
Råttent i Frøya
I Frøya kommune kjøpte han en vindskjev hytte med pill råtten veranda. Beliggenheten rett ved et stort ferskvann med rikelig av ørret, gjorde at Paulsen så potensialet.
Han rev verandaen, løftet hjørnet av hytta som hadde sunket, og stablet stein under. Hytta ble malt og nye vindusruter satt inn. Materialene kjøpte han brukt eller fikk gratis på Finn.no. Jekkene han måtte ha, ble kjøpt billig på Biltema og seinere solgt som lite brukt.
- Jeg kjøpte hytta for 180.000 kroner i 2019 og solgte den for 500.000 kroner fire år seinere, en gevinst på 320.000 kroner. I mellomtida hadde jeg også leid ut hytta for 100.000 kroner.
- Utleie er smart, derved synliggjør du verdien for de som kan tenke seg å kjøpe hytta når den kommer på markedet, sier Paulsen til Hytteavisen.
Han synes det er interessant å registrere at det stort sett er naboer eller kjente i området som kjøper hyttene han setter i stand.
Han deler villig sine tips og råd med de som spør.
– Dette er noe hvem som helst kan gjøre, mener han. Selv er han akupunktør og ikke håndverker. Omtrent null risiko, og med litt egeninnsats tjener du fort hundretusener, sier han.
Men ligg unna profesjonelle håndverkere.
- Jeg klarer det selv, sa jeg som selvsikker tre-åring. Det er mottoet mitt i dag også, som 55-åring, skratter Paulsen. Må du ha faghjelp for å få orden på sakene, går vinninga opp i spinninga, legger han til.
Hytte Finnskogen - solgt med ca 200 pst avkastning. |
Fokus på billig oppussing og brukte materialer
Paulsen ser etter hytter uten strøm og innlagt vann. De har størst potensial for verdiøkning. Vann kan tappes fra en kran i nærheten, og risikoen for frostsprengte vannrør om vinteren unngås.
- Solcellepaneler er enklere og billigere å montere enn noen gang. De gir nok strøm til det nødvendigste. På Frøya monterte Paulsen solcellepaneler kjøpt brukt på Finn.no.
På samme måte har han den siste tida fornyet en 28 kvm stor hytte i Børsa snaut en halv times biltur fra Trondheim. Den ligger høyt med flott utsikt, den blir en liten attraksjon, mener han, kjøpt for 150.000 kroner.
- Jeg har brukt noen dager på å sette den i stand - kostet og feid, ryddet og vasket, ordnet gassovnn og vedkomfyr, montert et brukt solcellepanel jeg fikk tak i og fiksa takrennene. Noen tilbød meg et par flotte IKEA-senger og de er på plass.
Han er særlig fornøyd med at han fikk kjøpe den siste båtplassen i havna rett nedenfor. Den gjør hytta enda mer attraktiv når den legges ut for salg.
- Og prisen?
- Selger ikke for mindre enn 500.000 kroner, er Paulsens klare melding.
Han bruker advokat i stedet for eiendomsmegler for å redusere salgsutgifter; sjekker også Finn.no og andre nettsider for brukte eller gratis materialer. Han støvsuger Finn.no for mulige objekter og har kontakt med Facebook-grupper, private utviklere og meglere.
Skatteregler for eiendomsflipping
Inntekter fra hobbyvirksomhet er skattefritt, men omfanget avgjør om det anses som næringsinntekt. For bolig må man oppfylle bo- og eieplikten for å unngå gevinstskatt. For hytter må man ha eid og brukt hytta i fem av de siste åtte årene før salg for å unngå gevinstskatt. Skatteetaten tar stikkprøvekontroller for å sikre at lover og regler følges.