Forbundet mener at Norgesprisavtalen endelig anerkjenner fritidsboliger som en del av husholdningen, selv om dette ikke er eksplisitt skrevet i avtaleteksten. I tillegg ser det ut til at det tidligere forbrukstaket på 5000 kWh er fjernet, noe NHF tolker som en positiv utvikling, skriver forbundet i en pressemelding.
Manglende insentiver for strømsparing
Til tross for at NHF er fornøyd med at fritidsboliger er inkludert i strømavtalen, uttrykkes bekymring for at den nye ordningen ikke inneholder insentiver for strømsparing. Forbundet har tidligere etterlyst tiltak som belønner hytteeiere som investerer i energisparende tiltak som smartlading og smarthusteknologi.
"Vi har lenge fryktet at strømstøtte blir en sovepute for både regjeringen og forbrukerne. Det er viktig at vi fortsetter å fokusere på energieffektivisering," uttaler NHF i pressemeldingen.
For hytteeiere nord for Dovre (prisområdene NO3 og NO4), hvor strømprisen allerede ligger på 20-30 øre per kWh, kan det nye strømtilbudet paradoksalt nok være mindre gunstig enn dagens situasjon, selv uten strømstøtte.
Kraftunderskudd og internasjonale aktører
NHF peker også på at Norge står overfor et varslet kraftunderskudd i årene som kommer. Samtidig viser de til at store internasjonale selskaper med et enormt kraftbehov ønsker å etablere seg i Norge på grunn av billig, fornybar energi. NHF mener at regjeringen må prioritere å stimulere til strømsparing, selv om enkelte tiltak kan virke som "en dråpe i havet."
Lanserer "GrønnHytte"-kampanje
For å motvirke mangelen på spareinsentiver i den nye avtalen, lanserer NHF sin egen kampanje, "GrønnHytte". Gjennom denne kampanjen inviteres medlemmene til å dele strømsparingstips og tiltak med hverandre, i håp om å fremme et mer bærekraftig hytteliv.
"Delt kunnskap er dobbelt kunnskap," sier NHF, som oppfordrer hytteeiere over hele landet til å bidra med sine beste råd for å redusere strømforbruket.
Regjeringens forslag er foreløpig planlagt for en periode på 12 måneder, med mulig iverksettelse fra 1. oktober 2025. Det gjenstår å se hvordan en eventuell ny regjering etter stortingsvalget i september vil stille seg til en permanent fastprisavtale for strøm.