IMG_9841
Ingen utvendig kabling til taklysene. Alt er gjemt.

- Jeg visste i utgangspunktet ikke at det var mulig å skjule et elektrisk anlegg i massivt tre, bekjenner hytteeier og sivilingeniør Knut Samuelsen fra Høvik. Ekteparet Hanne og Knut hadde bestemt seg for at de ville bygge sin nye hytte i Hemsedalsfjellene i solid, massivt tømmer. De hadde vel sett for seg at alt av ledninger og installasjoner ville måtte ligge utenpå tømmeret. 

Skjult i åtte tommer tykt tømmer

Men folkene hos Øverbygg, produsenten av hytta de hadde bestemt seg for å kjøpe, visste råd. De hadde nemlig tidligere levert hytter hvor dyktige elektrikere hadde funnet geniale løsninger på utfordringen.

- Vi knyttet kontakt med Horten Elektriske i Ringebu. De hadde lang erfaring med denne type «kunststykker» og mente det ville være et kurant stykke å få det til også hos oss, forteller Knut Samuelsen til PÅ HYTTA. Montør Hans Erik Jonhaugen kom med firmaets egenutviklede spesialutstyr – en serie med forlengede bor. Jeg må si det var imponerende å se hvordan elektrikeren boret kanaler i de åtte tommer tykke tømmerveggene og fikk kjørt inn skjulte rørganger til samtlige rom.

IMG_9792
Ingen strøm uten kabler og ledninger. Men at det kunne skjules selv i massivt tømmer, visste ikke Knut Samuelsen. Dette panelet med dimmebrytere kommer «rett ut» av den kompakte tømmerveggen.

Ikke en ledningsstubb å se

For en hytteeier som åpent tilstår sin dragning mot det perfekte, var det en særdeles hyggelig erfaring å se med hvilken presisjon montøren fikk rør og kabler fram til alle de elektriske punktene.

- Da alle ledninger var trukket, brytere, ovner og annet utstyr montert, var ikke en eneste ledningsstubb å se, forteller den imponerte hytteeieren. Men han er klar i sin anbefaling til andre laftehytteeiere som måtte ha de samme ønsker som han selv: Slipp ikke hvem som helst løs med bor og motorsag på trestokkene. Har de ikke kompetansen og utstyret, kan en slik operasjon gå riktig galt.

Å skjule anlegget var naturligvis første etappe i el-installasjonen. For Samuelsen var valget av selve styringssystemet viktig. Hovedmålet med et strømstyringssystem er å få kontroll med de strømbrukende enhetene og redusere utgifter uten at investeringen blir for høy.

Ville ha det aller siste

- Og så blir jo livet litt lettere med denne teknologien. Jeg trenger ikke uroe meg for om kaffetrakteren ble slått av, eller om lyset ble slukket på loftet. Alt styres sentralt og enkelt for eksempel fra smarttelefonen min, sier Samuelsen.

Han ville ha den absolutt ferskeste teknologien på området.  I familiens gamle hytte hadde de et Sikom styringsanlegg som de var godt fornøyd med. Da de kom opp med et nytt plug-in-system basert på trådløs styring via radiosignaler, var han ikke i tvil. Dette ville han ha!

Systemet kan styres fra nettbrett eller smarttelefon. Hvor du er i verden spiller ingen rolle; der det er nettilgang, kan hytteeieren ta styringen med alle panelovner og termostater. Også gulvvarmen kan altså styres. Hver enkelt enhet er nemlig utstyrt med en liten antenne/radiomottaker, som man ytterst enkelt kan «snakke med» via for eksempel smarttelefonen.

IMG_9815
På smarttelefonen har Knut Samuelsen full oversikt over statusen for hytta i Hemsedalsfjellene, blant annet temperaturforholdene ute og inne. Hvor han enn befinner seg i verden, kan han gå inn og «styre» hytta. 

Kan selv utvide

- Denne teknologien er ikke splitter ny, men det fine er at mottakeren kan stå uavhengig av selve sikringsboksen. Og så er det en stor fordel at jeg selv kan koble til flere enheter, panelovner for eksempel, og sette på den lille radiostyringsenheten. Elektrikeren trenger ikke ta turen for dette. Men det er viktig å lytte til systemleverandørens råd med hensyn til hvilket ovnsmerke som bør velges, anbefaler Samuelsen. 

Appen på mobiltelefonen er så å si nøkkelen til systemet. I tillegg til status for alle elektriske komponenter, oppgir den blant annet utetemperaturen ved hytta. Faller strømmen ut, kommer det umiddelbart beskjed på telefonen. Skulle uvedkommende ha tatt seg inn, registreres også det straks av bevegelsessensorer.

IMG_9790
- Denne tyske tunnelpeisen er gull verdt, mener Knut Samuelsen. Den er plassert i veggen mellom hyttas to stuer. Ikke bare gir den god varme i begge rom; flammespillet kan nytes fra begge sider.

Tunnelpeis gjør susen

Takket være el-styringssystemet, gjennomført bruk av LED-lys over alt i hytta og massivtreets gode isolerende evne, har ekteparet beskjedent strømforbruk.

- Når vi ikke er på hytta, kjører jeg temperaturen stort sett ned til åtte grader. Før vi drar til hytta justerer jeg varmen til det nivå vi ønsker å ha i det enkelte rom når vi kommer fram. Og når vi så fyrer i peisen, tar den selvhogde veden fra tomta stort sett over som varmekilde, forteller Samuelsen.

Tunnelpeisen er i seg selv et lite unikum. Den gir ca 1o kilowatt og står i skilleveggen mellom hyttas to stuer. 

- Vi så peisløsningen første gang på skiferie i Sveits, så det var tidlig klart at vi skulle ha en slik. Den er av tysk opprinnelse. Tyskerne er veldig langt framme på dette området og produktnyheter kommer på løpende bånd, forteller han. 

Proff hytteleverandør

En egen tilførselskanal for frisk luft til peisen er støpt inn i sålen. Samuelsen passet på å være til stede også da denne detaljen skulle på plass.

- Jeg liker å ha kontrollen, å ha pucken i beina, så å si.

Det har han hatt gjennom hele hytteprosjektet. Oppfølgingen har vært nitid. Så kommer han heller ikke på noe som har gått galt underveis. Alt er på stell. Ikke minst fornøyd er han med hytteleverandør Øverbygg.

- Jeg tror ikke jeg noen gang har vært borti så proffe folk, erklærer Høvik-mannen.

Fakta om Sikom ECO Comfort

  • ECO-Comfort er en fleksibel styringsenhet med kapasitet til å styre inntil 64 trådløse enheter.
  • Dekker alt fra trådløse stikkontakter, reléer i sikringsskap, trådløse romtermostater og et bredt spekter av detektorer. 
  • Panelovner kan styres ved å benytte ECO Node som er en trådløs stikkontakt. 
  • Den trådløse stikkontakten plasseres der du ønsker, panelovnen kobles til og dermed kan du enkelt styre ovnen. 
  • Enkelte panelovner kan også styres direkte, med en trådløs styreplugg tilkoblet på ovnen.
  • Fjernstyring av varmekabler er mulig via trådløse romtermostater. Denne må monteres av en autorisert elektriker. Termostaten meldes inn i sentralen og dermed er også denne fjernstyrbar.  
  • Alle trådløse stikkontakter og releer kan brukes som bryter (AV/PÅ). Ved å koble til temperaturfølere, kan de brukes som termostater som veksler mellom SPARE- og KOMFORT-temperatur. Hvilke temperaturer den skal styre etter bestemmer du selv og kan settes individuelt for hver trådløse enhet.