- Jeg hadde forsonet meg med at det ikke ville bli hytte på oss. Men da jeg en kveld i fjor høst satt og googlet, kom jeg plutselig over denne. Under visningen noen dager senere, sto det klart for meg at dette er stedet jeg vil ha! Jeg tok megleren til side og ga ham klar beskjed: «Hold av hytta»! Jeg må hjem og snakke med min mann.

Prisen var i det leiet hun kunne tenke seg - knapt to millioner kroner. Også formatet passet Eileen perfekt. Hun ville under ingen omstendighet ha noen stor fritidsbolig, en sånn hvor du allerede lørdag begynner å kvie deg til søndagens rengjøring. Med beskjedne 30 kvadratmeter er ryddingen etter hytteturen ganske så overkommelig. 

5C7A8830
- Hytta er vår frisone. Her får Herman (6) og Filippa (3) gjerne herje og hoppe i sofaen, forteller Eileen og Anders Sköld. På veggen henger et av husfarens egne malerier, et motiv fra Venezia.

Happy wife, happy life

Men hun måtte jo ha ektefellen Anders med på laget.

- Da hun oppildnet fortalte om hytta, kjente jeg det som første episode i Star Wars, ler Anders Sköld. Han var nemlig ikke fullt så hekta på selveid hytte som Eileen. I grunnen kunne han godt tenke seg å fortsette med familieferier rundt på norske høyfjellshotell.  Men nå lot han skepsisen fare. Ektefellen fikk blancofullmakt til å kjøre prosessen - inkludert kontraktunderskrivning. 

- Happy wife, happy life, tenkte jeg. 

5C7A8969
Gjennom dette gedigne vinduet kommer hele det overveldende vintersceneriet inn i allrommet.

Særpreget arkitektur

Eileen kjøpte hytta uten at Anders hadde sett noe annet enn prospektet. Men kommet vel på plass i den nye Hedalm Anebyhus-hytta i Natrudstilen, er han utelukkende begeistret - både for hytta og Sjusjøen.

- Den er «ju så härligt fräck och uppnosig», erklærer han der han står og betrakter den nesten fire meter høye, firkantede «klossen».  I sort protest reiser den seg fra snøfonnene, som på kontrastrikt vis innhyller ekteparets hyttedrøm. Arkitekt Jan Olav Jensen i Jensen og Skodvin Arkitekter har virkelig skapt en særpreget hytte med sin «Lilleborg».

5C7A8929
- Hytta er så smidig, liten og enkel at det slett ikke er noen jobb å vaske seg ut, mener Eileen. Hun lette lenge og vel før hun konkluderte med at denne IKEA-sofaen passet best.

Kontrast til svenskekysten

Alt er ulikt deres hjem og hverdag på svenskekysten. Paret bor nemlig i et stort nedlagt, 122 år gammelt badehotell på Lyckorna i Ljungskile mellom Uddevalla og Gøteborg. Her har Anders også sitt atelier; han er en velrenommert svensk billedkunstner. Også i Norge har han hatt flere separatutstillinger og kan glede seg over en solid norsk kundekrets. Eileen, opprinnelig fra Kristiansund, er ortoped og spesialist i skulder- og armoperasjoner ved sykehuset i Kungälv nord for Gøteborg.

5C7A9024
Da familien Sköld dro hjemmefra, var alt bare grått og trist i Ljungskile. Men noen timer senere kom de til et eksotiske snøeventyr på Sjusjøen.

Tiltalende miljøprofil

- Hjemme var det bart og grått da vi dro hit, forteller hytteeierne. Fire timer og tyve minutter bruker de på turen til vintereventyret - og sitt lille, oppvarmede krypinn. Hytta deres er rett og slett en miniputt i Sjusjøens hytteverden. Med sine ca 30 kvadratmeter vil noen mene den er omtrent på størrelse med et kjøkken i et av traktens hytteslott.

Men ekteparet Sköld verken var eller er et øyeblikk i tvil om at de har gjort et fornuftig valg. Fotavtrykket, som mange er opptatt av i disse dager, er beskjedent. Miljøtanken som ligger til grunn for materialvalget, harmonerer også godt med deres egen holdning. 

5C7A8933
Barnerommet «svever» flere meter over gulvplanet. Kraftige finérplater i gulv og til dels vegger.

Vedlikeholdsfritt

Liten som den er, bruker den også beskjedent med energi. At hytta utvendig er tilnærmet vedlikeholdsfri passer dem godt.

- Og så ligger den i et av Norges mest snøsikre områder, er det ikke så, spør Anders. I det meste av sitt snart 50-årige liv har han elsket å stå på ski. Etter at han og Eileen fant sammen, har han også kommet på sporet av langrenn. Med Natrudstilen som utgangspunkt er de bare noen få hundre meter unna alpinbakken og Sjusjøens berømt «trikkeskinner».

5C7A8860
Den antikke lysekronen og spisestuebordet kjøpte de hos Johan Engberg Antik i Lilla Edet. Så skulle det bare mangle om ikke kunster Anders Sköld skulle ha egne oljemalerier på veggene.

Besøk hos antikvitetshandleren

Hytta var innflyttingsklar ved overtakelsen. Bare den lille personlige touchen manglet. Et par av Anders´ oljemalerier ble hengt på plass. Hos antikvitetshandleren Johan Engberg i Lilla Edet fant de krystallysekronen som nå henger over spisestuebordet som de kjøpte samme sted. En liten kommode med uttrekkbare avlastningsplater kom de også over. Etter litt pusse- og slipearbeid har det fått nytt liv på Sjusjøen.

5C7A8959
Brilleholder - laget og signert av hytteeieren selv, Eileen.

Liker snekkering

Som ortoped må Eileen «ha det i hendene». Også på fritiden liker hun å bruke nevene. Brillestativet på veggen har hun snekret hjemme, likeså «pose-holderen» ved inngangsdøra. Andre ting er det knapt behov for eller plass til.

- Her må vi tenke oss om for hver gjenstand vi tar inn, sier Eileen.

Med lite gulvplass gjelder det å bruke «luftrommet». Dette har arkitekten delvis brukt til to hemsrom oppunder himlingen. Gulv og vegger er bygget med solide, lakkerte finérplater. Ekteparet Sköld bruker det ene til barnerom, det andre er atelier.  Selv sover de i et lite tilbygg med skyvedør inn til allrommet.

5C7A8920
Stiger leder opp til hvert av de to hemsrommene, som «henger» i himlingen fire meter oppe. Her klatrer Anders opp til sitt atelier hvor han har de mest brukte hjelpemidlene på plass til sin oljemaling.

Trange kår for kunstneren

- Anders kan av og til bli litt rastløs, så da søker han seg opp på loftet, røper Eileen.

Da klatrer Anders opp trappen og kryper på plass på en krakk borte ved vinduet. Her har kunstneren nemlig installert seg med staffeli, palett og tubekoffert. Motiver finner han rett utenfor vinduet. Arbeidsstillingen virker imidlertid ikke å være den mest bekvemme for en mann som er hele 193 cm på sokkelesten. Men så har vel kunstnere til alle tider prestert best under trange kår.

Inspirasjon finner han i hvert fall rikelig av - selv i et blendende hvitt snølandskap.

- Det er så mye dramatikk i vinteren. Du finner motiver selv i snøens fargeskala.

Slikt ser en mann med kunstnerblikk.

5C7A8876
Ikke lett for en person som er 193 cm på sokkelesten å finne den perfekte arbeidsstillingen i et lite rom som dette. Men det funker, bedyrer Anders Sköld. Tilgang på motiver savner han ikke her ved vinduet på sin hylle under taket.

Fakta «Lilleborg»

  • Tegnet av arkitekt Jan Olav Jensen, Jensen og Skodvin Arkitekter.
  • Gjort produksjonsmessige tilpasninger og levert av Hedalm Anebyhus.
  • Entre/gang i åpen løsning med stue og Sigdal kjøkken.
  • Bad like ved inngangsdør. Grå skiferfliser i gulv, hvite veggfliser i dusjnisje.
  • Stue/allrom med grå skifergulv. Beiset veggpanel og takpanel.
  • Sovealkove/hems med vinduer - bygget under himlingen. Adkomst via fastmontert stige.
  • Grunnflate 28 kvm. Totalt bruksareal 35 kvm.
  • Hedalm Anebyhus har satt opp ti minihytter av typen «Lilleborg». Flere planlegges.

Reportasjen ble første gang publisert i HYTTEMAGASINET nr 3/18

5C7A9005
Hedalm Anebyhus har satt opp ti minihytter av typen «Lilleborg» i Natrudstilen.