Sist vinter var det over 2200 vannskader i boliger og hytter på grunn av frost. Kulda gjorde ødeleggelser for over 156 millioner kroner, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.
– Feilaktig strømsparing kan få alvorlige konsekvenser. Kulde i rom der det går vannrør fulle av vann er en ulykke som venter på å skje, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
– I boligen er det viktigste rådet for å unngå frost i rørene å ha på en viss varme i alle rom hvor det er vannrør. På hytta er det spesielt viktig å stenge vanninntaket ved å skru igjen hovedstoppekranen når du ikke er der, sier han.
For lav temperatur
– I boliger har vi hver vinter vannskader fordi rom der det går vannrør ikke er nok varmet opp. Det er lurt å senke innetemperaturen for å spare strøm, og gjerne mer i noen rom enn i andre. Men ikke så mye at rørene kan fryse, sier Clementz.
If tror at denne vinteren vil mange flere enn sist vinter oppleve rørbrudd hjemme og på hytta.
– Forebygging og begrensning av skader er noe du er pliktig å bidra til selv. I vinter er det spesielt viktig å gjøre de riktige tingene når strømmen er så dyr. En alvorlig vannskade på hytta vil gjøre den ubrukbar i lang tid. Oversvømmes kjelleren av vann hjemme, vil boarealet ditt bli begrenset i ukesvis mens tørking og utbedring blir gjort av håndverkere som jobber for forsikringsselskapet, sier han.
3,6 millioner privatkunder
De neste ukene sender If ut tusenvis av e-poster til hytte- og boligeiere i Norge med råd om hva de bør gjøre for å unngå frost- og vannskader i vinter.
Her i landet forsikrer If over 300 000 bolighus, hytter og fritidsboliger. I tillegg kommer et stort antall leiligheter og boliger som er forsikret gjennom sameier og borettslag.
If er Nordens største forsikringsselskap, og har 3,6 millioner privatkunder. Også i de andre nordiske landene vil If gi kundene sine skadeforebyggende råd fordi de høye strømprisene påvirker hvordan boliger og fritidshus blir brukt og varmet opp.
Plikt til å stenge vannet
– Å sørge for å stenge vannet inn til hytta når du er borte er så viktig at forsikringsselskapene har et eget punkt om dette i sine sikkerhetsforskrifter. Disse er en del av forsikringsavtalen din, sier Clementz.
Skal du være borte fra boligen din lenge, må du også stenge vanninntaket der, i tråd med sikkerhetsforskriftene.
Hvis en skade skyldes grov uaktsomhet, kan du risikere å sitte igjen med en del av regningen selv.