1. OVERFLADISKE FROSTSKADER
Hva ser du? Et kuldeutsatt område av huden er hvitt eller svakt blåfarget, for eksempel ved en avgrenset hvit flekk på kinnet. Hos enkelte kan fargeforandring imidlertid være vanskelig å se.
Hva kjenner du? Du kjenner svak smerte og nummenhet i et kuldeutsatt hudområde som varer en kort tid. Noen minutter senere kan hudområdet bli helt følelsesløst og smertefritt.
Hvor alvorlig er det? Hvis huden kan beveges fritt over underlaget og virker myk og elastisk er det tegn på begynnende overfladisk forfrysning.
Hva skal du gjøre? Unngå videre kuldeeksponering. Varm opp igjen med hud mot hud, for eksempel en varm hånd, ikke gni. Eller bare bruk varmen fra romlufta dersom du har kommet deg innendørs.
2. DYPERE FROSTSKADER
Hva ser du? Blek, læraktig eller voksaktig gulfarge i et hudområde uten noen tegn til blodsirkulasjon. Hvis huden er fast og ubevegelig i forhold til vevet under er det tegn på en dyp frostskade som også har rammet vev under huden.
Hvordan kjennes det ut? Oftest smertefritt og helt uten følelse i det kuldeutsatte hudområdet
Hva skal du gjøre?
Unngå videre kuldeeksponering. Dette er en alvorlig skade som skal behandles av lege.
1. Mild nedkjøling
Hvilken situasjon ser du? Personen har en kroppstemperatur mellom 32 og 35 grader: Våken person som fryser kraftig, skjelver og føler seg dårlig.
Hvor alvorlig? Nedkjølingen kan utvikle seg videre. Forsøk å hindre ytterligere varmetap og start tiltak som øker kroppstemperaturen.
2. Moderat nedkjøling
Hvilken situasjon ser du? Personen har en kroppstemperatur mellom 30-32 grader: Våken person som har vært utsatt for nedkjøling og blir tiltagende sløvet, treg og ute av stand til å ta vare på seg selv.
Hvor alvorlig? Personen er i en farlig tilstand. Ring 113 og sett i gang tiltak for å hindre ytterligere varmetap.
3. Alvorlig nedkjøling
Hvilken situasjon ser du? Personen har en kroppstemperatur på mindre enn 30 grader: Person har vært utsatt for nedkjøling og blitt gradvis mer bevisstløs. Du ser at personen puster sakte eller nesten ingenting, men du får ikke vekket vedkommende.
Hvor alvorlig? Personen er i livstruende tilstand. Ring 113 og sett i gang tiltak som hindrer ytterligere varmetap. Legg personen i sideleie.
TILTAK SOM ØKER KROPPSVARMEN HOS VÅKNE PERSONER
1. Forsøk å hindre ytterligere varmetap .
2. Drikk søt og varm drikke. Drikk ikke alkohol.
3. Dersom den nedkjølte er i form til det bør han/hun prøve å øke varmeproduksjonen ved å bevege armer og ben.
4. Dersom han/hun er for sliten til å bevege seg bør du prøve å overføre kroppsvarme. En varm og tørr person legger seg inntil den nedkjølte, helst i en sovepose eller med tepper og klær over og under seg.
5. Dersom dere er innendørs pakkes den nedkjølte inn i varme klær, tepper, dyner, eller soveposer.
6. Dersom du er langt fra folk og har mulighet til å varme vann, fyll flasker eller tette poser med vann som er forsiktig oppvarmet (kan holdes uten at det er ubehagelig varmt) og legg disse i lyskene, armhuler og inntil kroppen der de er best i kontakt med huden. NB! Ikke legg flaskene langs armer eller bein.
7. Fortsett med oppvarming til skjelvingen forsvinner og man føler seg i god form.
TILTAK SOM ØKER KROPPSVARMEN HOS BEVISSTLØSE PERSONER
Mennesker utsatt for ulykker er svært utsatt for nedkjøling. Dersom du kommer over en forulykket person utendørs som er bevisstløs og derfor skal ligge i sideleie kan du forebygge nedkjøling.
Dersom du kommer over en forulykket person utendørs som er bevisstløs skal du legge vedkommende i sideleie. Ta av våte klær (eller klipp dem vekk med saks hvis du tror hode eller nakke kan være skadet).
Lag et tørt isolerende underlag ved å legge noe vanntett på bakken med tørre tepper eller klær over.
Rull personen over i sideleie slik at han/hun blir liggende oppå det isolerende underlaget. Stabiliser hodet og nakken hvis mulig.
Dekk huden med tørre klær eller tepper. Legg vindtette jakker eller redningsfolie ytterst.
Ring 113 så fort som mulig!