Kaldras er nemlig en realitet for mange og oppstår fordi store glassflater blir kalde når det er kaldt ute, selv om det er varmt i rommet. Og fordi den kalde lufta er tyngre enn den varme, ramler den ned på golvet og oppfattes som en ubehagelig trekk.

Felles ned i golvet eller i vinduskarmen

Pål Wimpel har funnet løsningen på problemet, uten å bruke store, stygge varmeovner.

Løsningen er både enkel og genial, opplyser han.

Det er naturligvis en type ovn som er løsningen på kuldeproblemet, men ovnen er delikat utformet som ei list. Og hele poenget er at den kan felles ned i golvet eller vinduskarmen. Den bygger bareet par centimeter ned, og den tar ikke skade av å bli tråkket på.

varmelist
Her er varmelista felt ned i vindusbrettene på ei hytte med store vindusflater. Klikk på bildet for å se det større. (Bildet er hentet fra wimpel.no)

​Varmer opp lufta

– De nedfellbare listene med en effekt på 200 watt på meteren leveres i tre standardbredder og lengder som varierer fra en halv til fem meter og stikker bare en millimeter over golvet eller vindusbrettet, forklarer Pål Wimpel.

Han legger til at de, bortsett fra innmaten, består av to deler – ei ramme og selve varmelista som passer akkurat oppi.

– Når vi skrur på bryteren varmer lista opp lufta foran vinduet og stopper trekken så den ikke raser ut i rommet, forklarer han.

– Og det er helt trygt fordi v armelista aldri kan få en temperatur på mer enn seksti grader, uansett tildekking. Vanntette og vandalsikre er de også.

Og siden designet er ganske så delikat, er det ikke rart at det er blitt bra etterspørsel etter produktet, som markedsføres og selges bare gjennom Wimpel AS. Kjøperne er, el-installatører, entreprenører, arkitekter og rådgivende ingeniører over hele landet.

​Lakker etter ønske

I hyllene i monteringshallen finner vi mengder av både varmelister og rammer i eloksert aluminium.

– De fleste velger å ha varmelistene i eloksert aluminium, mens endel vi ha dem lakkert, slik at de integreres helt med interiøret, forklarer Pål Wimpel. Han kan tilby et stort mangfold av farver, som matcher omgivelsene.

– Som eksempel kan jeg nevne Operaen, som ville ha mørk brune varmelister, mens Thon Hotel Opera ville ha listene lakkert i en farve som lignet på parketten. På Tjuvholmen ville noen bytte ut de grove vannradiatorene med hvite varmelister. Selv Røkke har valgt varmelistene, forteller Pål Wimpel, litt stolt.

Jevner ut forskjellene

Wimpel forteller også det ikke er uvanlig med store glassflater på hyttene, både ved sjøen og på fjellet, og at det er noen hyttearkitekter og –eiere som er blitt oppmerksomme på produktet.

– Tenk deg at du sitter på luksushytta di på fjellet og nyter utsikten ut over fjellheimen, med god fyr på peisen. Da er det litt kjedelig hvis du opplever den beste plassen i hytta som kald, på tross av at mesteparten av stua er veldig god og varm. Da er varmelistene våre geniale og jevner ut temperaturforskjellene, konkluderer han.

​– Dekorelementer?

– Sålangt har kundene ønsket at varmelistene skal gå mest mulig i ett med for eksempel golvet de er felt ned i, men det er selvfølgelig ingenting i veien for å få dem lakket så de framstår som dekorelementer i kontrastfarver. Eller for den saks skyld, at selve varmelista og ramma rundt har ulike farver, forklarer han og spiller ballen over til arkitektene.

– Varmelistene er nå også introdusert på det svenske markedet gjennom deltagelse på Sveriges største elektromesse, Elfack, og de første ordrene har kommet. På Elfack passet vi på å spille litt på det nasjonale, så vi hadde med lister våre i rødt, hvitt og blått. Det slo bra an, synes han.

Pål Wimpel legger til at han også leker med tanken på å lime foliedekor på listene for å etterligne parkett enda bedre enn det er mulig med én lakkfarve.

Flere varianter

Listene som gir 200 watt på meteren, er ti centimeter brede, i tillegg til rammene på et par centimeter. Og det fins også fem centimeter brede lister som leverer 100 watt på meteren og de som er halvparten av dette igjen, både i bredde og effekt. De sistnevnte er velegnet til å montere under skyvedører mellom rom med ulike temperaturer.

Her kan du lese mer om at vinduene stjeler dyr varme.