Selv om klimaforskjellene i Norge er store, er det ingen tvil om at vi er i ferd med å få et fuktigere og mildere vær, med mer vind og hyppigere forekomster av ekstremvær.
Vanligvis er det faktisk ikke så vanskelig å få av svertesoppen. Disse to bordgangene ble sprayet med husvask og vasket lett med en huskost. Husk at kjemikaliene gjør det meste av jobben. Vanligvis er det ikke nødvendig å skrubbe noe særlig. |
Svertesopp oppstår lett på nordveggen av huset der det er minst sol og særlig der det er mange trær, forteller malermester og teknisk servicesjef i Jotun, Terje Ringdal. |
Kombinasjonen av mildvær, mye nedbør og vind gjør at veggene på huset blir spesielt utsatt. Soppsporene spres med vinden, og når det er fuktig og plussgrader i været, har de også gode groforhold på veggen.
Teknisk servicesjef i Jotun Terje Ringdal forteller at de mottar svært mange henvendelser om svertesopp på sin servicetelefon. Det rapporteres om økende begroing fra flere hold.
Norges fremste malingseksperter roper nå et varsko og oppfordrer eierne av landets 2,2 millioner boliger til å gjennomføre en systembehandling av husveggene.
- Alt treverk bør forbehandles med grunning. Grunningen inneholder blant annet midler mot råtesopper. Beis, dekkbeis og maling (toppbeskyttelse) inneholder filmkonserverende midler mot overflatesopp. Hvilket betyr at grunning og toppbeskyttelse er den beste beskyttelse av panelet mot sopp generelt.
- Velg en kvalitetsmaling utviklet for norske forhold. Legg på et jevnt lag og påfør to strøk etter grunning.
- Vask alltid før du maler huset, slik at malingen får godt feste.
- Vask huset årlig, eller minimum hvert andre år. Fjern groing og sopp og desinfiser med soppdreper,
- Inspiser huset nøye hvert år. Se etter groing og sorte prikker, skjoldedannelser, slitt maling, bart treverk, fukt og vann.
Kilde: www.ifi.no