Rådgiver Kai Johansen presiserer overfor avisa Kragerø Blad Vestmar som bringer nyheten, at dette ikke nødvendigvis er konstaterte brudd, men tilfeller hvor eierne vil bli avkrevd forklaring.
Boplikten gjeninnføres ved brudd
Mange av tilfellene gjelder arvede boliger. Noen eiere har fått boplikten i arv uten å være klar over det, mens andre har arvet eiendommer hvor den tidligere eieren ikke har oppfylt boplikten. I slike tilfeller gjelder ikke unntaket for boplikt ved arv, og boplikten må gjeninnføres.
– Vi ser også eksempler på eiere som har vært i god tro. De har hatt folkeregistrert adresse i boligen i over fem år og trodd at boplikten opphørte, men det er en misforståelse. Boplikten gjelder hele eiertiden, forklarer Johansen til avisa.
Ifølge lovverket kan boplikten overføres til nærstående etter fem år, men bare hvis boplikten har vært overholdt i denne perioden.
93 boligeiere under tilsyn
Undersøkelsen har omfattet rundt 2200 eiendommer i Kragerø og kystområdene.
Etter flere runder med sammenligning av eiendomsregister og folkeregister, satt kommunen igjen med 93 eiendommer hvor det er usikkerhet knyttet til boplikt. Kommunen forventer at mellom 20 og 30 av disse vil kreve ytterligere oppfølging.
Samarbeid med Skatteetaten
Kommunen har også varslet Skatteetaten i tilfeller der de mistenker at folk kun er registrert med adresse i Kragerø, men i praksis bor i en annen kommune. Det er Skatteetaten som forvalter folkeregisterloven.
Kommunen fortsetter nå arbeidet med å avklare situasjonene og sikre at boplikten overholdes.