Nissehuset på bildet er ei tradisjonell, lita, norsk stue, kanskje fra forrige århundreskifte, og hvor det har flyttet inn nisser. Det er 25 cm x 17 cm og i halvannen etasje.
Hvis vi tenker oss en målestokk på 1:25, betyr det ei grunnflate på knapt 28 kvadratmeter. Ikke mye å boltre seg på, men trolig ikke så verst likevel. Det viktigste var å ha sitt eget.
Velg en fornuftig målestokk
Velstandsøkningen, takket være et stabilt styresett og at vi har fått leve i fred og har kunnet bygge stein på stein i generasjoner, gjør at hyttene våre stort sett er vesentlig større. Det er derfor viktig å velge en fornuftig målestokk før du går løs på pappsløydarbeidet, eller kanskje du har mer lyst til å lage det i finér?
Ble du tent på ideen? Da er det bare å ta fram tommestokken og måle opp hytta ved første anledning, kanskje allerede i morgen hvis du er blant de mange som feirer hyttejul.
En gammel, sliten nissemann med stokk sliter seg fram gjennom snøen og møter en snømann utenfor nissehuset. |
Tøy-, porselensnisser og klistremerker
Du har god tid på deg, for det er jo et helt år til neste jul, men det er sikkert lurt å gjøre de første forberedelsene nå.
Antageligvis har du, som de fleste andre, massevis av nisser og annen julepynt, som kan bebo julehytta. Og hvis ikke, er det sikkert mye rimelig å få kjøpt nå i romjula og på nyåret, også klistremerker, som er blitt brukt på nissehuset på bildet.
Vatt, cellofan og LED-lys
Et skikkelig nissehus må selvfølgelig ha snø, det vil si vatt på både bakken og på taket. Det er ikke til å unngå at den blir skitten etter noen år og må byttes ut.
Vinduene er cellofan, som har klart årene godt. Trolig er den ikke skiftet på seksti år, men er blitt noe gul, uten at det gjør noe.
Lyset i det avbildede huset har vært ei vanlig glødepære, noe som har betydd at det har vært veldig nødvendig å være veldig forsiktig. Blant annet har støpselet vært ute hver natt. Med en nye LED-teknologien er det mye tryggere.