(Artikkelen er mer enn to år gammel. Varg og Irgas er nå døde.)
- Legg merke til kroppsspråket mitt, hvordan jeg nærmer meg dyrene, sier Tuva høyt og med klar røst. Hun låser seg inn i innhegningen til de to ulvene Varg og Irgas. Rak rygg, hodet hevet. Hun er anerkjent og respektert som flokkens alfa. De får litt kos, mens Tuva, Langedrag Naturparks daglige leder, forteller hvordan hun har bygget sitt unike forhold til ulvene.
Ulveflokkens fører, i dette tilfelle Tuva Thorson, er den første som skal forsyne seg av matfatet. Når hun er «forsynt» er det Varg og Irgas sin tur. |
Ulvemamma og flokkleder
uva har nemlig levd med dem i tretten år, sov og spiste sammen med dem fra de bare var noen dager gamle. Slik ble hun ulvemamma og flokkleder.
- Jeg har studert ulvene i mer enn 30 år. Lært måten de styrer ørene på, bruker øynene, vrir på hodet, fører halen eller viser tenner. Dyr kommuniserer med hele kroppen.
Langedrag har to innhegninger med ulver. I den ene er det bare Tuva som er akseptert. I den andre lever tre ulver. Hit får gjestegrupper med voksne bli med inn. Alle må adlyde flokklederens instrukser, bevege seg rolig og og på rad og rekke, før man setter seg ned i ring - ventende på at de sky villdyrene vil nærme seg. De vet at her vanker noen godbiter fra Tuva.
Sjefen har førsterett til maten
Inne hos Varg og Irgas i den andre innhegningen er det derimot bare Tuva som er godtatt. Når dyrene skal fôres bringer hun selv med middagen - elgkjøtt fra NSB og Bergensbanen. Med stolt holdning bærer hun matkassen inn i ulveterritoriet. Setter den fra seg midt i innhegningen. Ulvene er avventende. De har respekt for flokkens leder. Hun er den første som skal skal forsyne seg. Tuva legger seg på kne, bøyer seg over maten og simulerer at hun eter av kjøttet, før hun retter ryggen og trekker seg tilbake. Nå først er det deres tur.
– Jeg har levd med ulver hele mitt liv. Lært meg deres språk, forteller hun. Hele Tuvas attityde signaliserer trygghet. Hun kjenner dyrenes signaler, vet å tolke knurring og lyder hva enten hun omgås ulver, gauper eller andre av naturparkens ville dyr. Ja, når hun står på kne og uler, uler ulvene med. Også de i innhengningen noen hundre meter unna setter i og uler.
Vinterstid er hundekjøring høyt til fjells med Langedrags huskyer en frisk opplevelse. |
Lærer ulven å kjenne
Tuva har jobbet med naturparken i førti år og ble dens daglige leder da hennes far Edvin døde. Visjonen har alltid vært å skape gode naturopplevelser som gir respekt for alt levende liv.
– Det er inspirerende å føle at vi når fram og evner å formidle gode opplevelser i møte med dyr og natur. Det særegne med Langedrag er at folk her får være med inn til dyrene, til fjellrevene, reinsdyrene og elgene. Ja, de voksne får bli med inn til ulvene og gaupene også. De fleste vil si det er magisk å kjenne på denne nærheten til dyrene, forteller Tuva som ikke nok får understreket hvor finstemt samspillet mellom mennesker og natur er i økosystemet vårt.
Vi lever i et land der ulv er kjernen i til dels bitre konflikter. Tuva understreker hvor viktig det er å ha gjensidig respekt for posisjonene i striden. Langedrags bidrag kan være å gi folk mulighet til å lære ulvens egenskaper å kjenne.
Den sterke opplevelsen av nærhet til naturen og dyrene - de ville såvel som husdyrene - har i årenes løp satt varige spor hos titusenvis av besøkende.
Ulvene har repekt for flokklederen. Sjefen forsyner seg først. |
Fakta om Langedrag
- Langedrag Naturpark - fjellgård mellom Uvdal og Hallingdal (1000 moh). Bygget trinn for trinn siden 1978.
- Naturparken har mer enn 300 dyr fordelt på rundt 20 arter
- Blant de ville dyrene er reinsdyr, ulv, rev, gaupe og moskus.
- Langedrag har også tradisjonelle dyr som reinsdyr, elg, fjellrev, hester, geiter, høns, ender, gjess og kaniner der, samt mer eksotiske dyr som skotsk høylandskveg, yak-kveg og muflon-sau.
- Mange utendørs aktiviteter, blant annet klatrepark, zipline, lekeland, ridning og kjøring med hest og vogn/slede, seterliv, hundekjøring og en rekke andre aktiviteter.
- Leirskolevirksomheten har siden 1981 gitt tusenvis av barn nærhet til dyr og kunnskap om livets gang i naturen.