To av fem skal ikke bruke hytta si i påsken.
– Lei den ut da vel og tjen 10.000 raske, oppfordrer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. At to av fem ikke skal bruke hytta si i påsken fremkommer av en ny undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for DNB. Det skriver DNB i en pressemelding.
Mindre hytte-tid enn før
- Folk drar ikke lenger på hytta i alle ferier, de har andre ting å gjøre eller de vil oppleve noe annet, sier Sandmæl.
En tidligere undersøkelse som viser at hytteeiere i Norge bare bruker hytta bare to til fire uker i året.
- Det kan være flere årsaker til hvorfor folk generelt sett bruker hytta lite. Barnas fritidsaktiviteter kaprer mange helger. Det har også blitt billigere å reise til utlandet, og flere blir derfor fristet til å oppsøke spennende storbyer og varmere strøk. Men tenk på at jo mindre du bruker hytta, jo høyere blir prisen pr. opphold. Det å eie en hytte er dyrt i seg selv. En hytte med markedsverdi på rundt en million kroner vil koste deg rundt 58.000 kroner i året, sier Sandmæl.
Derfor kan det lønne seg å leie ut hytta for å få en bedre balanse i hytteregnskapet.
Lurt å leie ut
Bruker du hytta jevnlig kan du leie den ut for 10.000 kroner per år skattefritt. Overstiger leieinntektene dette beløpet, skattelegges 85 prosent av det overskytende beløpet. Denne inntekten skattelegges som kapitalinntekt med 28 prosent. Kostnader som er knyttet til selve utleien er fradragsberettiget, men vanlig vedlikehold av eiendommen får du ikke fradrag for.
- Bruker du ikke hytta selv, men leier den ut mesteparten av året, skal hytta regnskapslignes. Da blir hele inntekten minus utgifter relatert til utleievirksomheten skattelagt med 28 prosent, opplyser Sandmæl i en pressemelding.
Eksempler på utgifter som kan fradragsføres er vedlikehold, kommunale avgifter, forsikring, festeavgift, annonsering av hytta, eiendomsskatt, slitasje av møbler, reiser, lys og varme.
Marked i Norge
Sandmæl får støtte av Espen Hjulstad i feriehusformidleren Novasol.
- Det er åpenbart at det er et stort marked for å leie ut hytte i Norge, sier han. Hjulstad peker på forskjellene mellom nordmenn og andre europeere.
- Vi trenger ikke dra lengre enn til Danmark. Hvis en dansk familie investerer i et feriehus, så har de gjerne utleie i bakhodet når de gjør investeringen. Sånn tenker ikke nordmenn. Vi har gjerne både en og to og tre hytter, som vi kanskje ikke bruker så mye heller, men vi tenker ikke på utleie, sier Hjulstad.