Det er en undersøkelse gjort av Respons Analyse for Too Good To Go som viser at omtrent 80 prosent av nordmenn har liten eller ingen kontroll på maten som er på hytta.

Ikke alt er dårlig etter best-før-datoen

– Vi ser også at nesten 90 prosent tar med seg visse matvarer hjem, som forteller noe om hvor mye vi handler. En undersøkelse vi gjorde i forbindelse med juletider ga samme resultat, at vi rett og slett handler for mye, sier daglig leder i Too Good To Go Norge, Johan Ingemarsson.

Undersøkelsen viser at grønnsaker og meieriprodukter er det nordmenn kaster mest av når de reiser fra hytta, mens pålegg og andre ferske råvarer ligger tett bak. Samtidig oppgir over 80 prosent at de lar langtidsholdbar mat stå igjen på hytta.

– Dette sier også noe om at vi er nok litt redde for å spise dårlig mat, og tenker ofte at best før - betyr dårlig etter. Men det er ikke alltid sånn. Ta egg, for eksempel, de kan holde seg like gode opp mot fire måneder. Eller melk, som ofte er god lenge etter best-før-datoen sin.

 

Slik tar du best vare på maten

Det blir stadig viktigere å ta vare på maten i dagens samfunn. Prisstigningen på dagligvare og andre varer generelt i landet, gjør at mange må tenke på lommeboka når de handler.

– Det er enkelt å tenke at den yngre generasjonen skulle være de som er flinkest til å redde mat, men gjennom denne undersøkelsen ser vi at de over 34 år er spesielt gode til å ta vare på maten. Det skiller 10-20 prosent avhengig av aldersgruppene, og øker desto eldre du er. Kanskje vi tenker mer på den økonomiske gevinsten med årene, sier Ingemarsson.

Too Good to Go`s tips

Dette er seks av Too Good To Go´s tips inn mot påskehandelen:

Sørg for å planlegge godt

Mange ingredienser går igjen i flere påskeretter, som for eksempel egg, poteter og rotgrønnsaker. Dette er ofte ingredienser som kjøpes i større kvantum. Kanskje skal du bare lage én kålrotstappe, og ha et måltid med gulrøtter. Da kan det være lurt å kjøpe en rotmiks, fremfor bunter av hver enkelt.

Velg matvarer med kort holdbarhet

Påsken er relativt kort, og ofte vet vi hvilke retter som tilhører hvilke dager. Da kan det være lurt å kjøpe mat med kort holdbarhet, og som kanskje til og med går ut den dagen du skal tilberede det. Slik kan vi bidra litt ekstra ved å sørge for at nettopp dét lammelåret ikke blir til svinn.

Ikke kjøp mer enn du trenger

Vi nordmenn handler ofte for mye mat i frykt for at det skal bli for lite. Sørg derfor for at du beregner hvor mye mat som trengs i forkant av handlingen. Hvis du i tillegg planlegger måltider som inneholder noen av de samme ingrediensene, så har du helgardert deg hvis du har kjøpt for mye. Lammelår f.eks., er supert å bruke som pålegg dagen etter.

Ta vare på maten som er til overs

Har du kjøpt varer med kort holdbarhet, som du ikke rekker å spise opp - anbefaler vi at du legger maten i fryseren på hytta. Da har du 1) mat til neste gang, eller 2) ta den med hjem og legge den i fryseren hjemme. Har du handlet mat med lang holdbarhet, sørg for å gå igjennom det du har av mat på hytta før du reiser.

Gi gjestene dine rester når de går

Har du lite plass i kjøleskapet, eller en dårlig uvane med og ikke spiser opp restematen, så anbefaler vi at du sender med gjestene restemat når de drar. Det er garantert noen av gjestene dine som gjerne vil knaske på et kaldt lammelår dagen etter, eller benytter seg av potene til en potetsalat.

Bruk sansene dine

Mye mat holder seg etter best-før-datoen sin. Lukt, se og smake på maten før du kaster den. Produsentene er pålagt visse tidsrammer for maten som blir produsert, men det er ingen garanti for at den ikke er god etterpå. Husk bare og vær forsiktig med “siste forbruksdag”, da dette er datoen maten anses å være trygg innen.

 

Kilde: Pressemelding fra Too Good To Go