- Vi er veldig godt fornøyd med valget! Med vinduer fra gulv til tak er det fint lite som forstyrrer utsynet over fjell og hei. Hjemme i Kristiansand har vi ingen utsikt. Derfor er dette skuet så berikende. Panoramautsikten er hyttas maleri. Den gir en helt egen ro, sier Elisabeth. 

Hver dag, når kaffen er ferdig brygget, setter hun seg ned i godstolen og nyter natursceneriet her fra «hylla» ca 600 meter over havet. Det føles som hun har utsikten helt for seg selv. Utenfor hytta skrår terrenget bratt nedover. Der kommer ingen forstyrrende ny bebyggelse.

5C7A0522[1]
Nydelig utsikt

Forlot Hovden

Ekteparet Haugland var blant de første som fikk velge da utbyggeren,  Olav Gjelstad i Gautefalltomter, la ut en rekke tomter i det han kalte Rytterspranget Terrasse.

Ekteparets Kristiansand-venner ble ikke rent lite overrasket over at de valgte Gautefall framfor Hovden.

- For kristiansandere er det gjerne Hovden som gjelder når folk skal til fjells. Vi hadde i flere år en leilighet der, men den ble etter hvert for liten til familie- og vennebesøk. Da vi nå skulle bygge hytte var det viktig å ha den på et sted som inviterte til helårsbruk. Der opplever vi at Gautefall er bedre. Hovden er litt typisk vinterdestinasjon, mener Elisabeth.

5C7A0687 (1)[1]
Hauglands gikk mot strømmen da de foretrakk å bygge hytta på Gautefall og ikke på Hov-den. Gautefall er en bedre helårsdestinasjon, mener de to.

- Ikke prangende, men praktisk

På jakt etter hyttemodell, søkte de gjennom det som var av kataloger. Dessuten dro de for å hente inspirasjon på Norsk Hyttesenter på Hellerudsletta.

- Hytta skulle ikke være for dyr, ei heller prangende. Vi ville ha en praktisk brukshytte. Altså måtte det bli en masseprodusert variant. På Hellerudsletta fant vi en Nordlys-hytte som langt på vei innfridde kravene våre. 

5C7A0663 (1)
Plassbygd ferdighytte

Plassbygd «ferdighytte»

Dermed ble det en SAGA 110 som i 2017 ble fraktet til Telemark. Et lokalt snekkerlag fra Drangedal påtok seg byggearbeidet. En fin gjeng dyktige håndverkere, sier Elisabeth.

Hytta har fire soverom, to bad, kjøkken, stor stue med åpen kjøkkenløsning, barnevennlig hems, rikelig med uteplasser, to boder og badstue. Akkurat den ville hun valgt bort i dag. Svært lite brukt, konstaterer hun. Ekstra bod ville vært bedre.

Skjermbilde 2021-05-26 kl
Kjøkkenøy var et must! (Foto: Elisabeth Haugland)

Kjøkkenøy

Også kjøkkenløsningen ville ekteparet forandre litt. De ville blant annet ha store underskap i stedet for overskap, dessuten kjøkkenøy. 

- Den inviterer til samarbeid i matlagingen og lar de som steller på kjøkkenet ha kontakt med gjestene og omvendt.

5C7A0560[1]
Det meste av møblere og interiør har ekteparet Haugland tatt med hjemmefra.

Mye gjenbruk

Monteringsjobben gjorde de selv. Kjøkkenet var det 5. de har satt sammen. Ekteparet har i det hele tatt lagt ned mye egeninnsats i stedet. Det store spisestuebordet i tre med kraftige bein i stål og den tilhørende benken, laget Oddvar hjemme i Kristiansand. De to bodene og en utestue for kveldshygge har han også snekkert.

Interiøret er preget av Elisabeths stilsans og mer enn gjennomsnittlig store interesse for interiør, som hun selv uttrykker det. Hun har blant annet en egen interiørkonto på Instagram

5C7A0568
På Hamresanden fant Elisabeth en trebjelke. Nå henger den over spisestuebordet. Rundt bjelken har hun kveilet fire store lyspærer.

Rekved fra Hamresanden

Særlig iøynefallende er den herpa trebjelken, en gang funnet på Hamresanden, som nå henger over spisestuebordet med lys og dekor.

- Sånt er jo veldig gøy å lage, ler Elisabeth og legger til at det er ganske lite som er kjøpt nytt til hytta. Mange av møblene har de tatt med hjemmefra. Noen familieklenodier har også fått hedersplasser i hytta. 

Ute på terrassen frister en brusende jacuzzi til fullkommen avslapning året rundt.

 - Det er bare nydelig å ligge der, kanskje med et lite glass i hånden, og nyte alt - utsikten, luften, livet, sier Elisabeth smått drømmende. Vi er i det hele tatt ute så ofte og lenge vi kan!

5C7A0696[1]
Hauglands er en sykkelfamilie. Det blir åpenbart allerede på gårdsplassen. Typisk nok var Oddvar på vei fra Kristiansand til Gautefall på sykkel da vi var på hyttebesøk.

Syklende familie

Hun er full av lovord om Gautefall som destinasjon for hytteferierende.

- Vi er en sykkelfamilie og da er Drangedal midt i blinken. Gautefallheia har over ti mil med merkede terrengløyper tilrettelagt for sykkel. Merkede turløyper i skog og hei ligger der, om vinteren rikelig med oppkjørte løyper. Bortoverski passer oss best. Men de som vil finner alpinbakken rett borti lia her.

5C7A0640[1]
Jacuzzi´en er prikken over i-en - populær både blant barnebarna og de voksne.

Lovord om Gautefall

Etter en frisk dag utendørs drar vi rett som det er ned til Gautefall hotell - et sted med nydelig mat og fantastisk service. De byr til og med på gratis hjemkjøring etter middagen - om vi skulle ønske.   

Treungen er bare en liten biltur unna. Her ligger de navngjetne jettegrytene hvor det sommerstid er yrende badeliv i grytene. Treungenfestivalen i august er et av sommerens høydepunkter for musikkinteresserte i Nissedal. Hit kommer hver sommer kjente artister og band.

5C7A0564[1]
Spisestuebordet er i tre med kraftige bein sveiset i stål. Hjemmelaget av Oddvar selv.

Fordelene med Gautefallheia

Barnevennlig område - Besøksgårder i nærheten - Godt preparerte skiløyper - Svært gode sykkelløyper  - Alpinbakke - Turvennlig fjellterreng - Gautefall hotell i umiddelbar nærhet 

Trekker ned:

Høy eiendomsskatt - Ingen dagligvarebutikk på stedet

5C7A0629[1]
Når gardinene trekkes fra på vertskapets eget soverom, åpenbares et praktfullt utsyn over li og fjell. … 0640
5C7A0660 (1)
Unikt podium for naturopplevelser.
5C7A0632
Slektsklenodier som det nedarvede skiparet har fått en hedersplass.
5C7A0535
Utsyn fra hemsen.