Bildet over: – Hytter har alltid vært viktige i fagforeningens sosiale liv. Derfor er vi glad for at medlemmene fikk beholde råderetten over hyttene etter at Union ble nedlagt, forteller John Ivar Hellstrand (tv) og Jan Vidar Grini. De står i spissen for Union Sommerboliger, som nå også eier en vinterbolig i Skiens populære vinterutfartsområde. (Foto: Leif Magne Flemmen)

De rundt 280 medlemmene ved avdeling 434, den største på fabrikken den gang, beholdt ett sosialt gode etter at det var slutt ved Union: Sommerhusene.

Elleve fritidsboliger til en verdi på rundt 20 millioner kroner er samlet i stiftelsen Union Sommerboliger. Hyttene kan medlemmene bruke livet ut.

Les også: Et nytt Skrim for vestfoldinger?

Egen hytteforening

– Avdelingen vår hadde en egen hytteforening med flere fritidsboliger. Bedriften ga hvert år et tilskudd til driften for at vi skulle ha dette tilbudet til medlemmene våre. Dessuten hadde foreningen to millioner i kontanter. Det var en interessant utfordring å finne en måte å forvalte disse verdiene på etter nedleggelsen, forteller Jan Vidar Grini.

Fagforeningslederen hadde sin tøffeste tid i den krevende nedleggingsprosessen. Å være styreleder i Union Sommerhytter er desto mer bekymringsløst.

LES OGSÅ: Vil lage Norges største hytteby

Hytter og andre verdier som er samlet i lokale fagforeninger som denne, overføres normalt til Fellesforbundet når en bedrift innstiller. Men Grini og hans medlemmer meldte seg etter nedleggelsen inn i Grenland Jern og Metall. Med dette som utgangspunkt arbeidet de for å vinne gehør for at medlemmene fikk disposisjonsrett over hyttene.

De fikk gjennomslag i Fellesforbundet. En revisor hjalp til med alle formaliteter og registrerte stiftelsen Union Sommerboliger i Brønnøysund-registret.

Livslangt medlemskap

Alle de 280 som var med i 434-avdelingen i 2006, har i dag tilgang til hyttene. Selv om mange siden har fått ny jobb, er medlemskapet livslangt og selve nøkkelen til å bruke alle foreningens hytter.

– En gang i framtida er det ikke medlemmer igjen. Hva skjer da med hyttene?

– Når medlemstallet faller til under 10 prosent av den opprinnelige flokken, skal hyttene overføres til Fellesforbundet. Det framgår av vedtektene. Men fram til dette skjer, har vi i stiftelsen full råderett over hyttene. Vi kan selge, og vi kan kjøpe, hvis vi finner det formålstjenlig.

LES OGSÅ: Krever mobildekning

Og stiftelsen har gjort begge deler. På Sandøya hvor den har tre bygninger, er den nå i ferd med å skille ut en bygning hvor stiftelsen alternativt ville måtte investere betydelig i oppussing og oppgradering.

Pengene skal blant annet gå til delfinansiering av stiftelsens nyervervelse – ei flott vinterhytte på Svanstul, Grenlands populære fjell- og vinterutfartsområde.

Lav utleiepris

Styreleder Grini skjønner det lyder pussig at Union Sommerhytter kjøper ei vinterhytte. Han forklarer utvidelsen av formålet med at mange medlemmer lenge har etterlyst et feriealternativ til fjells.

– Vi diskuterte dette med hytte på fjellet et par år. Så la vi et styremøte til visningshytta på Svanstul. Her konkluderte vi med at nettopp denne hytta ville være et fornuftig kjøp. Vi forhandlet med Løvenskiold, som står bak feltet, og kom fram til en god avtale, synes vi. Vi kjøpte hytta i januar i år, og siden har den vært i bruk nesten hver eneste helg og mange uker. I sommer har det som ventet vært litt glissent, sier Grini.

At hyttene er et sosialt gode for medlemmene understrekes også av utleiesatsene. Her skal alle kunne ha råd til å leie seg inn for noen dager eller uker. Selv med lave utleiepriser får stiftelsen inn nok midler til å dekke kostnadene ved å stelle og drifte de mange hyttene.

LES OGSÅ: Grønn hytte etter læreboka

– Men dette går ikke uten en kjerne av dugnadsfolk, sier Grini og peker på nestleder i styret, John Ivar Hellstrand.

Hellstrand er ansvarlig for vedlikeholdet av alle eiendommene.

Stor dugnadsgjeng

– Jeg har heldigvis en 20-30 ivrige personer som jeg kan få med meg ut på jobbene, forteller Hellstrand. Som regel har han 3-4 med i slengen når det er noe som skal gjøres.

– Det må bli mye arbeid med så mange bygninger?

– Dette er mye av en hobby. Vi brukte hyttene mye da ungene var små, så jeg føler sterk tilknytning til disse stedene. Nå kan jeg arbeide og feriere på samme tid når jeg er der.

Brukerne har vesentlig større komfortkrav enn før. Flere av hyttene er nå kraftig oppgradert. Det har resultert i at noen hytter er revet og erstattet med helt nye.

Den mest utsøkte er nok nyanskaffelsen på Svanstul. Hytta er ca 100 kvadratmeter stor, har seks soverom og sengeplass til ti. Den ligger i et område med flotte, oppkjørte løyper som går langt inn i naturfredningsområdet mellom Telemark og Buskerud.

Viktig for fagforeningen

Grini og Hellstrand mener medlemshyttene opp gjennom årene har vært svært viktige i foreningens sosiale liv.

– Hyttene var et samlingspunkt for hygge, dugnader og forskjellige aktiviteter. Mange ønsket sterkt at vi førte dette fellesskapet videre. Derfor var det naturlig å arbeide for at vi kunne få råderetten. Nå virker det som om interessen for å bruke hyttene våre er større enn noen gang, sier de to.

Hvert år er det rundt 100 medlemmer og familier som bruker hyttene.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE