Portugisisk petisco med herlig sangria er Helle Valebrokks anbefaling til helgens hyttetur. |
Oppskrift og foto: Helle Valebrokk, Helleskitchen
Rettene nytes ved at man plukker litt her og der av de tingene man liker uansett om det er rød eller hvit sangria man drikker. Men en regel man kan følge er at hvit sangria går best til sjømatretter og rød sangria går best til kjøttbaserte retter. Vegetarretter går til begge.
Nedenfor gir Helle Valebrokk fra Helleskitchen oppskrifter på noen petiscos du lager med ingredienser kjøpt her hjemme.
Kan være hva som helst
Smårettene nytes gjerne med et glass vin, øl eller sangria. Portugal er kjent for å være storkonsumenter av norsk klippfisk og sjømat som blekksprut, reker og sardiner. Det er ikke uvanlig å få servert en boks sardiner, litt brød og en sitronskive til drinken din, så se etter god boksemat med portugisiske sardiner, ansjoser og tunfisk i delikatessebutikken (Maschmanns på Skøyen i Oslo har et imponerende utvalg portugisisk boksemat). Å servere konservert fisk på denne måten har blitt trendy på flere av Oslos vinbarer og ikke minst i København, der det har tatt helt av.
Petisco kan være hva som helst. Du kan kjøpe noen gode skinker, spekepølser, forskjellige oster, godt brød, oliven, hvitløksmajones og du har det du trenger. Men du kan også lage noen retter inspirert av Portugals atlanterhavskyst.
Piri-piri-kylling - en portugisisk klassiker. |
Piri-piri-kylling - en klassiker
Piri-piri-kylling er en portugisisk klassiker. Den hotte kyllingen egner seg som deilig mat i parken eller på stranden. Retten stammer fra de portugisiske områdene i Angola og Mozambique. Du kan hive dem på grillen eller lage dem ferdig hjemme og holde dem varme i folie til du skal spise dem.
Mariner 500 g kyllingvinger i dette:
- 1/2 sitron, saften
- 4 hvitløksfedd, knust
- 2 ts flaksalt
Piri-pirisaus:
- 3 chili, i skiver
- 2 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
- 1 sitron, saften
- 1,5 ts flaksalt
- 1 ts paprikapulver
- 1/2 dl olivenolje
- 2 ss Casal Garcia Sangria
- mynte til pynt
Mariner kyllingen i 1 time.
Tørk av marinaden og bland sammen piri-pirisausen.
Pensle sausen på kyllingvingene og grill dem gylne eller grill dem under grillen i ovnen.
Blekksprut er byttet ut med norske, nypillede reker. |
Portugisisk rekesalat
Dette er en rett der man ofte bruker kokt og avkjølt blekksprut. Vi har byttet ut blekksprut med norske, nypillede reker
- 250 g ferske reker
- 5 ss god extra virgin olivenolje
- 1 dryss flaksalt
- Pepper etter smak
- 2 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
- frisk koriander
Bland alt og la rekene marinere 15 minutter før servering. Server med godt brød til. Retten skal ikke varmebehandles
Potetsalat a la Portugal. |
Potetsalat
- 200 g småpotet, delt i fire
- 1 løk, skåret i tynne båter
- 2 fedd hvitløk, skåret i skiver
- 1 lang paprika, skåret i biter
- Salt og pepper
- 4-6 ss god extra virgin olivenolje
- 1 rød chili, i skiver
Kok potetene møre.
Stek løk, hvitløk og paprika i pannen med olivenolje til grønnsakene er myke. Bland inn potetene og salt og pepre. Server som smårett.
Rødbeteegg
- 4 egg
- 1 rødbete
Kok egg til plommen er smilende (5-6 min). Skrell dem når de er varme og legg dem i en bolle med finrevet rødbete eller rødbetesaft. La eggene ligge til hinnen er fin og lilla. Del i to og server med flaksalt på. Så godt til fisk på boks eller rekesalat.
Portugals ultimate fastfood-retten |
Bifana
Dette er den ultimate fastfood-retten i Portugal. Hver by har sin variant og i Porto er det Conga sin versjon som er mest populær. Tynne skiver av svinekjøtt trekker i aromatisk kraft før de legges i midten av et rundstykke og nytes med et glass med noe godt i. Det er den perfekte snacken til et glass avkjølt sangria med frukt i.
Slik lager du bifana:
- 400 g renskåret svinekjøtt skåret i tynne strimler
- 4 ss olivenolje
- 3 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
- 1 løk, skåret i tynne skiver
- 1 ss paprikapulver
- 2 ss sterk chilisaus
- 1 laurbærblad
- 2 dl svinekraft eller kyllingkraft
- 1 dl Casal Garcia Sangria (rød eller hvit)
Kok opp alle ingrediensene og tilsett finskåret svinekjøttet. Senk temperaturen og la kjøttet trekke på medium temperatur i væsken i ca 40 minutter. Smak til med salt og pepper.
Varm ciabatta eller rundstykker og server bifana-kjøttet i brødet.
Butterdeig er en velbrukt og populær ingrediens i Portugal. |
Butterdeigspai med ost og tomat
Butterdeig er en velbrukt og populær ingrediens i Portugal. Du kan lage små terter og fylle dem med det du måtte ønske. Gode forslag er reker, tunfisk, ost, skinke, salami.
Vi har laget små butterdeigsterter av vanlig butterdeig fra frysedisken. (du kan bruke ferdig utrullet paideig) og forme små terter i en muffinsform eller små, runde former.
Fyll butterdeigen med noen osteterninger og en halv tomat. Strø over litt urter (basilikum er digg) og stek paiene i ovnen på 220 grader til de er sprø.
Og Sangria så klart
PåVinmonopolet finner du to varianter ferdigblandet portugisisk sangria som kun inneholder 8 % alkohol, noe som gjør den egnet til å nyte over flere timer med is og frukt.
Casal Garcia White Sangria (8346801) fra Quinta da Aveleda (kr 99,90). Den har en frisk og fruktig smak av sitrus- og tropisk frukt med litt urter.
Casal Garcia Sangria (7610201) fra Quinta da Aveleda (kr 99,90) har frisk og fruktig smak av kirsebær og jordbær.
Begge sangria-variantene er produsert av Aveleda som er blant Portugals eldste, største og mest berømte vinprodusenter. Det er mye takket være denne produsenten at Vinho Verde har markert seg på verdenskartet. Vinen Casal Garcia er den mest kjente ambassadøren for Vinho Verde og eksporteres i dag over hele verden. Vinen lages og tappes på Quinta da Aveleda, vinprodusenten som har vært familieeid de siste 325 årene. Vinmarkene er på om lag 120 ha, og huset er kjent for prisgunstige viner.
Hva med en liten piknik?
Fyll piknik-kurven med nok isbiter, stettglass og bokser med oppkuttet frukt.
Appelsin, jordbær og lime er gode valg til rød sangria, mens lime, jordbær og sitron smaker godt til hvit sangria.
Du kan med hell også bruke epleskiver i sangriaen. Og når det er sesong for kirsebær og fersken kan du variere pynten med disse deilige fruktene.
Tenk også en varm sommerkveld med frosne vannmelonterninger i sangriaglasset. Når den norske sensommeren står for tur kan du også teste ut sangria med blåbær, bjørnebær og bringebær.
Her er det bare fantasien som setter grenser.