Foto: Skjermdump fra Vestre Viken helseforetaks hjemmeside
Ambulansen fulgte GPS ut fra hennes posisjon i fjellet, men kom ikke fram på grunn av låst bom, forteller hun i Facebook-gruppa «Blefjell».
Kunne gått riktig galt
Ambulansen måtte returnere ned fra fjellet og prøve seg på en annen rute for å komme mannen til unnsetning.
«Det var veldig lange minutter med en mann med pusteproblemer og vondt i brystet. Heldigvis gikk det bra, men det kunne gått riktig galt også», skriver Ingvild Aune Steen.
Hun etterlyser et system rundt hyttevei-bommer som gjør at utrykningskjøretøyer lett kommer fram.
I dette tilfelle rykket også brannvesenet ut med ATW for ta seg inn i området der fjellvandreren befant seg.
Innlegget har utløst stort engasjement blant gruppas medlemmer. Flere viser til at det er vanlig at nødetatene har nøkkel til bommen. Men det er mange bommer rundt om, og svært forskjellige bomløsninger. Det er krevende å bringe alt dette i system.
Helseforetaket registrerer
Men helseforetakene jobber åpenbart med saken. En kommentator i tråden forteller at Vestre Viken forsøker å få kontakt med alle bomeiere for å få oversikt og tilogang. På sin hjemmeside forteller Vestre Viken helseforetak at de ønsker å dialog med alle bomeiere for å skape trygghet for framtidige pasienter som er på tur eller på hytta.
«Hovedutfordringene ved bomveier er at man ikke har tilgang til nøkkel eller må vente på bistand fra brannvesenet for å skjære opp bommen. Og for en pasient kan 15 minutter bety forskjellen på liv og død. Derfor har ambulansepersonell faktisk kjørt ned bommer for å ta seg fram, selv om det både blir skade på bil og bom», skriver helseforetaket.