Temperaturen var høy både før, under og like etter pandemien og mange skaffet mange nordmenn seg ny hytte i denne perioden.
Nå rapporterer imidlertid bransjen om et normalisert salg de siste 12 månedene, noe rentenivået naturligvis har en betydelig påvirkning for.
- Mange har nok et inntrykk av at det bygges mange titusen nye hytter hvert år, men virkeligheten er en helt annen. De norske hytteprodusentene forbereder seg for et salg mellom 2000 og 3000 nye hytter per år fremover.
Økte materialpriser gjorde også sitt for å sette ned tempoet i den norske byggebransjen generelt og i hyttebransjen.
- Det siste året har imidlertid materialprisene stått relativt stille. Det er positivt for alle som vurderer å kjøpe ny hytte nå, sier Olaf Olstad.
- Med stabile materialpriser får kundene mye hytte for pengene i 2024. Ser vi prisene opp mot den økte kjøpekraften mange opplever etter gode lønnsoppgjør, så er det lenge siden kundene har fått så mye hytte for pengene som de gjør i år. Mange opplever at de har bedre råd i 2024 enn i fjor og vi forventer en økning i salget fremover, sier Olaf Olstad.
Men han advarer mot å sitte for lenge på gjerdet med å oppfylle hyttedrømmen:
- Det er varslet nye prisøkninger fremover, og det er ingen garanti for at hytteleverandørene kan holde prisene nede ut året. De som går og bærer på en hyttedrøm bør ikke ha for mye is i magen, sier Olstad.
Lavere tempo i hyttebransjen fører til flere fordeler for kundene. Der det for bare et par år siden var over et års ventetid på å få satt opp ny hytte, er det nå mange av hytteaktørene som har kapasitet til å starte omtrent umiddelbart med prosjektene etter godkjent byggesøknad.
- Hytteleverandørene har betydelig kortere leveringstid enn for bare et til to år siden. De mest populære hyttene hadde lang leveringstid gjennom flere år. Nå er det atskillig enklere å få ny hytte på relativt kort tid. Kapasiteten hos hytteleverandørene er mye bedre enn bare for et år siden.
Kilde: Pressemelding fra Norsk Hyttesenter