Den aller første i landet vårt ble oppdaget av Reidar Voith den 22. april, ved Trollsvann i Andebu i Vestfold.

Den sommerfuglinteresserte katolikkpateren visste at den var observert i store mengder i Sverige og hadde bestemt seg for å få den første observasjonen i landet.

Det holdt med et nødskrik.

seljesommerfugl
Dette bildet, som Vidar Gunnarsen tok på Store Færder fuglestasjon, er veldig illustrerende for hvordan den sjeldne sommerfuglen ser ut.

Det flotteste bildet av seljesommerfugl

For allerede dagen etter så Vidar Gunnarsen eksemplar nummer 2 da han var ute på Store Færder helt ytterst i Oslofjorden og ringmerket fugl.

Det helt uskadde eksemplaret er det flotteste som til nå er blitt fotografert i Norge av arten som foreløpig kalles seljesommerfugl.

Hva som blir det offisielle navnet, er ennå ikke avklart, men kanskje blir det gråseljesommerfugl, siden gråselje er favoritten når den skal legge egg.

Klikk på bildet, så får du se det i stor versjon.

Ikke usannsynlig at du allerede har sett den

Siden de færreste av oss har de samme kunnskapene som Gunnarsen og Voith, er det nok flere av oss som har sett den. Vi har bare ikke skjønt det.

Men i Sverige har veldig mange naturinteresserte blitt klar over den, så der er det bare hittil i år gjort mer enn fem hundre observasjoner av videfuksen, som de kaller den der.

Nå er håpet at mange skal få vite om arten også i Norge, sånn at vi også her kan få mange sikre observasjoner. 

Så langt er det observasjoner fra Østfold og Vestfold og nordover til Hedmark.

Så hvis du også er av den natur-nysgjerrige typen, er du veldig velkommen til å være med på jakten og kanskje utvide området.

Må dokumenteres med bilde

Dessverre ligner flere andre sommerfuglarter på nykommeren. Det kreves derfor fotodokumentasjon for at observasjonen kan godkjennes.

Bildet kan du eventuelt sende til tor.bollingmo@brains.no.

Bollingmo driver nettstedet humleskolen.no, der du kan lese mer om den sjeldne sommerfuglarten. Da må du klikke på linken for nyheter.

Relativt stor

Seljesommerfuglen har en rask og målrettet flukt og er en nokså stor sommerfugl. 

Avstanden fra vingespiss til vingespiss er cirka sju centimeter.

Liker seg ved vann

Når du skal på fotojakt etter seljesommerfuglen, er det fornuftig å satse på et sted der salix-arter gror i vannkanten. Eksempler på salix-arter er selje.

Men plutselig kan det godt hende at du har den i hyttehagen.

Ta gjerne en utskrift av ett av de flotte bildene Vidar Gunnarsen har tatt, så du kan være helt sikker på observasjonen din.

Invasjon fra øst

Grunnen til at arten nå opererer i så store mengder i Skandinavia, er en invasjon fra øst. 

Det skal bli spennende å se om den etablerer seg her, eller om den forsvinner totalt igjen om et år eller tre.

EN VARIANT AV DENNE ARTIKKELEN BLE FØRST PUBLISERT I LOKALAVISA ØYENE FOR NØTTERØY OG TJØME.

Spennende fuglekikking

Hvis du er nysgjerrig på naturen, foreslår vi at du kikker på denne artikkelen om fugler med store nummererte ringer. Ser du disse, kan du hjelpe fugleforskerne.