KOMMENTAR:
Nå må hagesentre og kommuner
ta ansvar i snilekrigen
I Tønsbergs Blad kan vi lese at daglig leder Per Kristiansen ved Bogrønt Rom Hagemiljø velger ikke å tjene penger på å selge Nemaslug. Bra!
Kundene får kjøpe det til kostpris i tillegg til moms. Dermed sparer kundene en god del kroner.
Kristiansen berømmer Odd Smedsrud og andre som bruker fritida si til å bekjempe iberiaskogsnilene. I tillegg driver de god reklame for et middel som de fleste hagesentrene tjener gode penger på.
Kristiansen, som ble inspirert av «Vi som vil mordersneglene til livs» på Facebook, mener derfor at det da blir feil å tjene penger på produktet: Han mener at alle forhandlerne bør gjøre det samme, altså å selge Nemaslug til kostpris.
I stedet får han kritikk fra andre i bransjen, fordi dette bidrar til å ødelegge fortjenesten.
Moralsk plikt
Vi drar det gjerne litt lenger. Det er hagesentrene som har bragt svineriet til landet vårt. Slett ikke av vond vilje, men fordi egg og småsniler for en del år tilbake ble med på lasset sydfra.
Da blir det helt feil at de samme hagesentrene både skal tjene penger på planter kundene kjøper for å erstatte dem som er blitt spist opp, og ha fortjeneste på det eneste middelet som er effektivt mot snilene.
Det bør derfor være en moralsk plikt å selge Nemaslug så billig som mulig.
Det offentlige har også ansvar
Noen få kommuner har tatt ansvar og bidrar til å hjelpe innbyggerne med å skaffe seg Nemaslug.
Dette ansvaret bør alle berørte kommuner ta, og også selv bekjempe snilene på de kommunale grøntområdene. Ved å infisere de «kommunale snilene» med nematoder, vil de små sniledreperne også spre seg til hytte- og bolighager i området.
Snilefritt landbruk?
Det er lite snakk om brunsniler i landbruket, men søk på nettet viser at det gjennom flere år har vært bekymring blant annet for hva melkekyr får i seg gjennom siloforet. Både listeriabakterier og andre uhumskheter ble nevnt.
Selvfølgelig skiller ikke snilene mellom hager og jorder. Derfor må også landbruksmyndighetene på banen og sørge for en effektiv bekjempelse. Etter hva vi kan forstå, trengs det ikke å sløses bort mye tid på å vente på sikre forskningsresultater. Dem har hobbyforskerne allerede fått.