SOLSIDEN_Foto_Butinox
Solas UV-stråler bryter ned malingfilm og bart treverk. Malingen på vegger mot nord og vest slites langsommere enn vegger mot sør og øst. (Foto: Butinox)

Tekst: Chera Westman/ifi.no | Foto: Chera Westman/ifi.no, Beckers, Butinox

Sola ødelegger malingen på fasaden. Regn og begroing hjelper til, men det er de mest solutsatte veggene som slites raskest og må males om først. Derfor trenger du ikke grue deg til når huset må males på ny. Med mindre du skal skifte farge, er det nemlig sjelden hele huset må tas på én og samme sommer!

To strøk på kort tid

– Det er en stor jobb å male et hus, men om du tar én vegg av gangen går det raskt og lett, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

– Begynn med veggen som ser mest slitt ut, og gjør det ordentlig med forarbeid og to toppstrøk. Med rull og pensel på forlengerskaft og moderne malinger som tørker raskt, rekker du to strøk på én helg, kanskje nesten på én dag, sier han.

Følger du rådene fra verktøy- og malingprodusenter er det ikke store jobben å male en fasadevegg. Og husk at det går mye raskere om dere er to.

TA-MÅL_Foto_CheraWestman_ifino
For tynne strøk slites raskt. Derfor er det viktig å sikre at du får på nok maling på veggen. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Tørt nok

Det er viktig å gjøre jobben ordentlig. Underlaget skal være rent, tørt og fast. Det betyr at veggen må vaskes, skrapes fri for løs maling og død ved, og rekke å bli tørr nok til å males. Fuktinnholdet kontrolleres med en fuktmåler, en elektrisk motstandsmåler, og skal ikke være over 16 prosent relativ fuktighet når treverket males.

– Bart treverk skal så grunnes, og særlig nøye må man være med å behandle endeved og kuttflater, gjerne med både impregnering, grunning og toppstrøk. Hele veggen skal påføres to strøk maling, mens endeved og høvlede kanter gjerne får tre strøk, sier Chresten Nielsen hos Beckers.

Påfør tykt nok

På malingboksen står angitt hvor stor flate en liter av malingen skal dekke. Denne informasjon er viktig å få med seg. Den vanligste feilen huseiere gjør når de maler, er nemlig å stryke for tynt.

– Skritt opp eller mål opp hvor lang veggen som skal males er. Så regner du ut hvor mange kvadratmeter den er. Da vet du hvor mye maling som skal brukes per strøk. Maler du for tynt, får du ikke varigheten du betaler for, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox.

Den viktige tørketida

Et siste viktig råd er å la alle strøk tørke godt før neste strøk påføres.

– På emballasjen står det hvor lang tid malingen trenger for å bli overmalbar. Husk bare at høy luftfuktighet og lav temperatur kan forlenge tørketiden. Går du på for tidlig med neste strøk, vil du risikere å re-løse det forrige sjiktet, med krakelering som følge, avslutter Chresten Nielsen.