Dette er visningshytta som står på den nye plassen i Nissedal. |
Bildet over: Mobilhytta fra Smarte hytter er på 50 kvadratmeter. Den er festet med bolter, og er flyttbar. På bildet har den også et lite anneks.
Det er telemarksfirmaet Smarte hytter som skal sette opp hyttene og drive plassen. Daglig leder Åshild Reime forteller at området ble godkjent i mai for ett år siden, og at en visningshytte ble satt opp. Nå er åtte hytter solgt.
Området er regulert for 42 hytter, men Smarte hytter har gitt hver tomt litt større plass, og har tegnet inn 32 hytter. Reime forteller om stor interesse.
LES OGSÅ: Skal det være en laftet hytte på hjul?
– Vi har fått masse positive tilbakemeldinger. Selvfølgelig først og fremst på grunn av prisen. Du får en hytte ved vannet for 750.000 kroner. Det blir som en mellomting mellom campingvogn og hytte. På samme måte som med en campingvogn leier man tomta, men man får en skikkelig oppgradering av standard. Vi klarer nesten ikke bygge fort nok, forteller hun.
Hytta kommer i to deler og må flyttes med kranbil. |
Flere kommuner interessert
Kjøperne betaler 22.000 kroner i året for å leie tomta. Da er avgifter til vann, kloakk, brøyting osv. inkludert. Smarte hytter har hatt et samarbeid med Innovasjon Norge i utviklingen av konseptet, og Reime mener kommunene bør se at denne type hyttefelt innebærer store fordeler.
– Campinglivet har endret seg. Jeg har selv vokst opp på campingplass. Da jeg var liten, tok folk med seg campingvognene sine da de dro. I dag står campingvogna fast, gjerne med spikertelt, verandaer, til og med kledning rundt vogna. Våre hytter er mindre brannfarlige, mer miljøvennlige – og produseres i Norge. Dessuten er de estetisk mye bedre tilpasset den norske naturen, sier hun.
LES OGSÅ: Stor interesse for «Verdens minste hotellkjede»
Reime hevder dette er argumenter som gjør at flere kommuner enn Nissedal har meldt sin interesse.
– Med dagens regelverk er det vanskelig å nekte denne typen hytter, fordi de er flyttbare. Hyttene fraktes med kran. Det finnes allerede villavogner og husvogner, men vi mener kvaliteten på de mobile hyttene er bedre. Noen vil kanskje si at dette er å jukse seg til hytte ved sjøen, men poenget er å få et bedre produkt, mener Reime.
Plassen som er regulert ligger ved den idylliske innsjøen Nisser. |
Litt i tvil
At området er regulert som en campingplass, betyr at det er utbygger som søker om byggetillatelse. Kunden leier tomta og fundamentet, og eier kun hytta. Det vil si at han eller hun også slipper det juridiske ansvaret.
LES OGSÅ: Utsikt for 390.000 kroner
Plansjef Sveinung Seljås i Kviteseid og Nissedal forteller at kommunen var litt i tvil da de fikk søknaden fra Smarte hytter.
– Vi hadde ingen eksempler ellers i landet å sammenligne med. Men vi forstod det slik at denne type utleie er i samsvar med reglene for campingplasser. Vi ser positivt på at dette er et firma som skaper aktivitet og utvikling i bygda, sier han.
Vil ha mindre hytter
Foreldrene til Reime drev Nisser hyttegrend og camping. Da nabogården ble til salgs, kjøpte Reime og Smarte hytter den – til bruk for «mobilhytteplass».
At det er et marked for disse hyttene også framover, er Reime overbevist om.
– Det er en trend nå, at folk vil ha mindre hytter. De vil ikke ha to-tre bad og masse rom. Særlig de unge vi har kontakt med, ønsker å ha fri når de er på hytta, ikke bruke masse tid og penger på å vaske og vedlikeholde hytta, avslutter hun.