Foto: Rønnaug og Tor Dyre Vaa
I stedet for å bygge tilbygget på gamlemåten, har han brukt Termowood-elementer. Dette er den første hytta som er bygd med dette nyutviklede produktet og prosjektet nummer to totalt. Seinere er det bygd noen prosjekter til, og det blir stadig flere. Blant annet to hytter som skal bygges før sommeren.
Elementene består av to 40 millimeter massivtresider med 20 centimeter steinull mellom. De har not og fjær, så veggene blir dønn tette. |
- Enormt solid
- Vi er veldig godt fornøyd med resultatet, opplyser han og karakteriserer den nye delen av hytta som enormt solid.
Ytterveggelementene består av 40 millimeter krysslimt massivtre på hver side av 20 centimeters steinullplater. De to massivtre-sidene har produsenten bundet sammen med en slags form for rundstokker.
Innerveggene er det naturlig nok mindre dimensjoner på, både når det gjelder isolasjon og selve platetykkelsen, som er 22 millimeter på hver side.
Kledningen på Norges første Termowood-hytte er laget på gamlemåten. |
Selvgjort kledning
- Det er blitt veldig pent, roser Vaa, som understreker at alle overflatene inni hytta, også himlingen, er Termowood.
Men utvendig er veggene lektet ut og kledd, med kledning fra egen skau.
- Det er gjort gamlemåten, forteller han. – Allerede for ti-tolv år siden rundbarket jeg furutrær for formålet. På den måten blir det mer kjerneved, som står seg mot vær og vind.
Også taket er et Termowood-produkt |
Solid tak
For den som bygger Termowood-vegger, er det ikke noe krav å bruke det også i taket, men det har Vaa gjort og er veldig fornøyd med det.
Det er basert på egne utfyllingselementer mellom takstolene, noe som fungerte veldig bra og som gir et helt slett tak som er veldig greit å bygge oppå, enten det er takstein eller annen taktekking.
- Vi har lagt torvtak, oppå 2"x4" som lufting, og rupanel.
Elementene var ikke helt i vinkel. Dermed ble det noe mer jobb å få presset dem sammen. |
Fikk god hjelp
- Gikk alt helt smertefritt, eller møtte dere på noen problemer?
- Særlig fordi dette bare var prosjekt nummer to totalt, støtte vi på noen barnesykdommer underveis, forklarer han. Men skynder seg å legge til at produsenten fulgte veldig godt opp. Og Henning Thorsen i Termowood understreker at erfaringene fra dette og de andre tidligprosjektene har vært veldig verdifulle for at byggeprosessen skal gå enda bedre for dem som kommer etter.
Hadde været vært bedre, hadde det også blitt mindre sleggebruk. |
- Regn, regn , regn ...
Vaa opplyser at noen elementer ikke var helt i vinkel, noe som gjorde at det tok lengre tid å sette sammen «legoklossene».
- Vi måtte bruke en del makt, og både slegge og jekkestropper, forklarer han. Og legger til at de nok var ekstra uheldig med været, som bidro til noe ekstra arbeid.
- Den augustdagen i 2016 da mer enn tre hundre reinsdyr ble drept av lynet på Hardangervidda, var vi midt i byggeprosjektet vårt, og det heftige uværet førte til at vannet rant tvers gjennom hytta. Akkurat dét var ikke veldig moro, minnes han.
Det aller beste er selvfølgelig å bygge i en sammenhengende fjortendagers solskinnsperiode. Da går det nok skikkelig unna …
Termowood-elementene kom på knapt tre hundre tusen kroner. |
Sparte penger?
- Termowood mener det er mulig å spare ti til tredve prosent ved å bruke løsningen deres. Hvordan kom det ut økonomisk for dere?
- Det har jeg et for dårlig sammenligningsgrunnlag til at jeg klarer å vurdere, svarer Vaa, men synes anslaget virker fornuftig. Han opplyser samtidig at de handlet Termowood-elementer for knapt tre hundre tusen kroner. Og at vridninger blant annet på grunn av fukt førte til at det gikk med flere snekkertimer enn beregnet.
Barnebarnet Julia synes nok også at hytta er blitt fin. |
Ble umiddelbart begeistret
- Hvordan ble du i det hele tatt oppmerksom på dette nye konseptet?
- Jeg er bonde og leste om det i et fagblad. Så jeg tok kontakt med Henning Thorsen og dro og kikket på en modell de hadde og ble veldig begeistret, forklarer han.
- Den store fordelen er jo at alt er ferdig og holder dagens standard uten å måtte tenke på isolasjon, gips og plast, for bare å nevne noe av det som skal til idag. Spesielt det å slippe plast som fuktsperre, var veldig viktig for oss.
Innerveggene er helt ferdige fra fabrikken. |
- Godt samarbeid
Han opplyser at det er sønnen Aasmund, som er arkitekt, tegnet tilbygget, og at han hadde tett kontakt med ingeniørene til Termowood.
Firmaet beregnet hva som trengtes til prosjektet, noe som stemte veldig godt med beregningene.
I tillegg til de ferdige elementene leverte Termowood også hele plater, både på 22 og 40 millimeter, som ble brukt til diverse inventr, blant annet til to skyvedører. Dette bidrar til et helhetlig inntrykk av hytta.