Tidligere har Aviant blitt omtalt på nettstedet Shifter da de startet dronelevering til beta-kunder i Trondheim. Nå har firmaet altså etablert en dronebase nær Lysgårdsbakkene på Lillehammer, som vil kunne betjene hytter og hus innenfor en radius på 16 kilometer, forteller Shifter. 

Selskapet anslår at det vil kunne nå hele 5000 hytter fra denne basen og planlegger å holde tjenesten åpen ut skisesongen.

Denne nyskapende tilnærmingen til forsyningslogistikk har allerede vekket interesse internasjonalt. Medgründer og CEO, Lars Erik Fagernæs, omtaler området som det største området for autonome droneleveringer i verden. Selv om lignende tilbud finnes i land som Irland, er dette et sjeldent syn i Europa, og Fagernæs er fast bestemt på å vise at dronelevering er trygt og effektivt.

Tjenesten tilbys gjennom selskapet Kyte, som foreløpig tilbyr levering av mat, dagligvarer og medisiner med en vektgrense på omtrent én kilo. Prisen for levering vil ligge rundt 50 kroner, ifølge gründeren. Han understreker også at de har muligheten til å sende flere droner etter hverandre hvis kundene ønsker å bestille mer.

Fagernæs erkjenner at dronelevering kan utløse ulike reaksjoner blant hyttefolket, men ser på dette som en naturlig del av innovasjonsprosessen. Han påpeker at støy fra dronene kan løses teknisk, og at det viktigste er å bevise at konseptet er trygt og fungerer som tiltenkt.

Med 23 millioner kroner i finansiering fra investorer som Bring Ventures, Postens eget investeringsselskap, er Aviant godt posisjonert til å fortsette å utforske mulighetene innen autonom dronelevering. Fagernæs ser for seg at tjenesten kan utvides til andre områder i fremtiden, men understreker at sikkerheten alltid vil være av største betydning.

Med kyndig håndtering av både bakke- og luft-risiko, samt regelmessig kommunikasjon med luftambulansetjenesten, ser Aviant ut til å ha kontroll på sikkerhetsaspektene ved dronelevering. Med tusenvis av vellykkede flyvninger bak seg, er dette et spennende skritt mot en fremtid der droner revolusjonerer måten vi mottar forsyninger på, selv i de mest avsidesliggende områdene.