Savnet og frustrasjonen som viste seg under ukene med hytteforbud var tydelige bevis på at nordmenn elsker hyttelivet. Og nå, når vi igjen får lov til å reise til det som for mange er «hjem nummer to», er det garantert en del som har pakket planer om oppussingsprosjekt og fornying med i bagasjen. Er du en av dem, bør du ta med deg disse innspillene før du setter i gang.
Vann og strøm – ja eller nei?
Når du planlegger nytt bad på hytta er det naturlig nok to spørsmål som står helt sentralt: Har du innlagt vann? Har du strøm?
Er det ja på begge, er det i utgangspunktet ingen begrensninger for hva du kan velge av løsninger. Det er bare fantasien og budsjettet som setter grenser. Begynn gjerne med å laste ned e-boken vår Slik planlegger du nytt bad for en kjapp realitetssjekk. Artikkelen Hva koster det å pusse opp badet? kan også anbefales.
Er svaret «nei» på både strøm og vann? Fortvil ikke, det er fortsatt mye du kan gjøre.
Hyttebad uten vann og strøm
En del nordmenn setter faktisk stor pris på det enkle hyttelivet. Og for førstegangskjøpere er det kanskje nettopp hytter uten innlagt vann og strøm som er muligheten i et hett priset hyttemarked. Badet kan bli fint og praktisk også uten disse fasilitetene.
Hvis du ikke er ihuga fans av den gamle utedoen, finnes det flere gode, luktfrie alternativ. Én mulighet er Jets™ vakuumtoalett som kan brukes med batteri eller strøm, med og uten vanntilkobling. Løsningen inkluderer blant annet vanntank, pumpesystem og opplegg for håndtering av avløp. Bio- eller forbrenningstoalett er andre muligheter.
Dusj på hytta uten innlagt vann
Har du padlet kajakk noen gang? Da har du kanskje kjent på følelsen av å være i ett med vannet og naturen. En utedusj byr for mange på den samme opplevelsen. I tillegg er det praktisk, enkelt - og et utmerket alternativ til et bad på varme dager. Energien fra sola kan brukes til å varme opp vannet hvis det ikke er en kalddusj du trenger. Eller du kan legge inn utekran med kaldt og varmt vann.
Foretrekker du heller å dusje inne, finnes det flere alternativ for dette også. Som dusj med fotpumpe, eller drevet på batteri eller gass. Innvendig dusj forutsetter selvfølgelig at rommet har ventilasjon, at gulv og vegger er behandlet for å tåle vann og fukt, og at vannet kan renne ut et sted – på lovlig vis. Forhør deg med kommunen eller lokal rørlegger hvis du er usikker på hvilke regler som gjelder for gråvann og utslipp.
Kreativitet og gode opplevelser på badet
Opplevelsen på badet handler også om trivsel og sjarm. Med løsninger som rommer de viktigste tingene og ivaretar de viktigste behovene - et godt speil, et fint vaskefat eller en fargerik vaskebalje - er mye gjort.
Tenk enkelt, og gjerne gjenbruk. Kan en brukt kommode forvandles til en vaskeservant? Kan et loppisfunn bli en kul oppbevaringsløsning? Kan en gammel stamp fungere som badekar for ungene - eller deg selv?
Hyttebad med innlagt vann og strøm
Hvis du har koblet til vann og avløp og har sluk i gulvet, skal du behandle hyttebadet som et våtrom (våtromsnormen). Det vil i praksis si at det er noen ting du kan gjøre selv, og andre ting som fagfolk må ta seg av underveis i prosjektet. Har du vann på badet, men ikke sluk, må du sikre det med vannstoppeventil.
Husk frostsikring og ventilasjon
Vann på hytta gir store muligheter, men kan også gi bekymringer. Er hytta lite brukt i vintersesongen, må du sørge for at vannet ikke fryser i rørene og forårsaker skader på rør og utstyr. For å unngå frostskader bør du isolere utsatte deler i rørsystemet og tømme rørene når du avslutter hyttesesongen.
Hytter som vinterstenges, bør ha vannrør (egentlig en fordel uansett) med fall slik at mest mulig vann renner bort av seg selv. Da er det bare å stenge vannet, åpne tappepunktet og åpne alle kraner og tappesteder.
Jeg anbefaler også at du demonterer eventuelle dusjbatterier hvis det er fare for frost i rommet, da det alltid blir liggende vann igjen i dem.
Hvis du har vannklosett, er det også et godt tips å helle frostvæske i toalettet. Ta gjerne en kikk på denne sjekklisten for vinterstenging av hytta. (NB! Vannbåren varme bør også frostsikres).
Det er viktig med god ventilasjon for å unngå fuktskader. Avtrekksvifte er helt nødvendig hvis badet brukes til dusj og bad. Kanskje har du mulighet til å få ventilasjon gjennom yttervegg? Dette og andre spørsmål rundt avtrekk og ventilasjon kan rørleggeren svare på.
Hyttebad på få kvadrat
Mange hyttebad er små. Et godt råd for slike bad er å unngå å overlesse det. Velg inventar som tar lite plass og ta gjerne en prat med en VB Rørlegger som kan hjelpe deg å finne løsninger.
Les også: Smarte løsninger på små bad
Selv et bad på et par kvadratmeter kan bli velfungerende. Badet på hytta mi for eksempel, måler hele 1.3 x 0.9 meter! Likevel har vi fått plass til dusj og servant ved å sette inn svingbar dusjdør og velge et smalt baderomsmøbel. Ved å legge sluket inntil vegg, unngår du å tråkke på det.
Husk også på at badet på hytta ikke blir brukt som hjemme, hvor flere ofte er der samtidig på travle hverdager. På hytta er det gjerne én person som bruker ett produkt av gangen. Planlegg deretter.
På temasiden vår om oppussing av bad finner du råd du kan ta med deg hele veien - fra du begynner å tenke tanken på nytt bad, til det står klart til bruk. Besøk oss gjerne på vb.no også, hvor vi blant annet har samlet en oversikt over små bad.
Ha en fin hyttesommer!
.............
Ken Røsholt har jobbet som rørlegger hos VB Funksjonell VVS i 8 1/2 år. De 2 siste årene som prosjekt- og avdelingsleder på Romerike. Som prosjektleder har han oppdrag som rehabilitering av baderom, total rehabilitering av eneboliger, installering og service på varmepumper, varmeanlegg og nybygg. Han koordinerer, i samarbeid med daglig leder, oppdrag for 2-3 kollegaer.
Kilde VB-bloggen - vb.no