– En nasjonalpark i Østmarka blir den første bynære nasjonalparken – like ved hovedstaden. Det er ingen tvil om at Østmarka har mange viktige naturverdier, men området er også preget av en del menneskelige inngrep. I vårt forslag er veier, kraftlinjer og flere hytteeiendommer i hovedsak lagt utenfor nasjonalparken, mens de områdene som foreslås vernet som nasjonalpark er lite påvirket av inngrep, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Miljødirektoratet har nå levert sin tilrådning om Østmarka nasjonalpark og Østmarka friluftslivsområde til Klima- og Miljødepartementet (KLD) for videre behandling.

Prioriterer friluftsliv

Miljødirektoratet anbefaler å verne et sammenhengende område på 71 km2, hvor Østmarka nasjonalpark utgjør 40 km2 og Østmarka friluftsområde med vern etter markaloven utgjør 31 km2. Det foreslåtte arealet til nasjonalpark ligger innenfor kommunegrensene til Oslo, Nordre Follo, Lørenskog, Rælingen og Enebakk. Østmarka friluftsområde ligger i Oslo, Nordre Follo og Enebakk kommuner.

Østmarka er i dag et populært område for friluftsliv og aktiviteter. I Miljødirektoratets anbefaling blir derfor områdene nærmest markas viktigst utfartssteder foreslått vernet etter markalovens friluftsvern.

– Vern etter markaloven beskytter naturen mot nedbygging og hogst på tilsvarende måte som en nasjonalpark, men åpner i større grad for tilrettelegging for friluftslivet og ulike inngrep enn hva vern etter naturmangfoldloven gjør, forklarer Hambro.

Viktige naturområder, sjeldne arter

Den foreslåtte nasjonalparken dekker mangler i dagens naturvern ved å verne et stort naturområde med skog i lavtliggende strøk i sørlige deler av landet. Skogen i Østmarka gir gode leveområder for store rovdyr, og er en av få steder i landet man finner store rovdyr tett innpå en by. Ulv har vært etablert i området siden 2012 og gaupe er også observert i marka.

I Østmarka finner du mye skog med høyere alder enn i noen andre deler av Oslomarka. Dette skyldes blant annet Østmarkas kuperte og ulendte terreng, som har bidratt til å ivareta en del gammelskog, da det har vært vanskelig å gjennomføre hogst. Den gamle skogen gir gode forhold for et rikt dyreliv, og her finner vi blant annet arter som bever, hubro, tiur og ulike hakkespetter i relativt bynære områder.