Hallingskarvet download-29
To besøkende studerer kartet over Hallingskarvet nasjonalpark før turen. Foto: Trond Erik Buttingsrud.

Foto: Trond Erik Buttingsrud.

– Nasjonalparkene våre er skatter som venter på å bli funnet. Hvorfor ikke finne dem nå når vi alle skal være turister i eget land? Som en hjelp i planleggingen lanserer Miljødirektoratet nettportalen norgesnasjonalparker.no, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Velkommen inn

Naturen er et trekkplaster i markedsføringen av Norge. I undersøkelser trekker en av tre utenlandske turister fram nasjonalparkene våre som et viktig reisemål.

Selv om formålet med opprettelsen av dem er å sikre variasjon i naturen og bidra til å beskytte landskap, naturtyper og arter for framtida, er det ingenting i veien for å besøke en av de 40 parkene vi har på fastlandet.

– Vi ønsker å si "velkommen inn" i nasjonalparkene og tilrettelegger for besøkende, samtidig som vi tar vare på det ypperste vi har i norsk natur. Det venter store naturopplevelser for den som griper sjansen og besøker en av naturskattene våre, sier miljødirektøren.

Siden 2012 har det vært jobbet med å utvikle en merkevare for nasjonalparkene for å bidra til å gjøre dem mer kjent, mer tilgjengelige og gi grunnlag for økt lokal verdiskaping i tilknytning til dem.

Jotunheimen download-31
Ved Sognefjellshytta starter en enkel rundtur som er godt tilrettelagt for de fleste. Foto: Hege Husby Talsnes/Miljødirektoratet.

Felles nettportal

Mange av nasjonalparkene våre har nettsider fra før, men den nasjonale overbygningen har manglet. Nå finner du for første gang informasjon om alle Norges nasjonalparker på et og samme nettsted.

Portalen leder brukeren videre til sider for den enkelte nasjonalpark og et utvalg av store og besøksvennlige landskapsvernområder.

I tillegg vil du i portalen finne Norges 25 nasjonalparkkommuner. Statusen innebærer at kommunen aktivt skal legge til rette for besøkende som vil oppleve nasjonalparkene og områdene rundt, samtidig som natur- og verneverdier blir tatt vare på.

Du finner også informasjon om Norges fem tettsteder med status som nasjonalparklandsby.

Landet rundt er det 26 besøkssentre som byr på opplevelser og informasjon om nasjonalparkene og norsk natur. Også disse kan du finne informasjon om i den nye portalen.

– Med denne nettportalen håper vi å inspirere til besøk i en nasjonalpark. I tillegg ønsker vi å lette planleggingen og sikre gode opplevelser for de som ønsker å ta en tur, sier Ellen Hambro.

Råd for turen

Miljødirektoratet har før sommeren samarbeidet med en rekke aktører om felles råd for friluftslivssommeren 2020. Slik tar vi hensyn til hverandre og naturen mens vi nyter ferien:

  1. Oppdag nye steder. 
    Se turkart og apper for tips om bærekraftig ferdsel.

  2. Tilpass turen til egen form, ferdigheter og værforhold.

  3. Husk bålforbudet. 
    Det er kun lov med bål på godkjente bålplasser og der det åpenbart ikke kan forårsake brann. Ha med deg ved, eller bruk døde kvister du finner på bakken.

  4. Ta hensyn til vilt, hekkende fugl og dyr på beite. 
    Skal du besøke verneområder, så sjekk at det ikke er ferdselsforbud. Husk båndtvang for alle hunder.

  5. Ta meg deg alt søppel til egnet søppelkasse. 
    Etterlat kun ditt eget fotavtrykk når du er på tur. Tips: Ha med en pose i sekken for å samle avfallet ditt.

  6. Vis godt dovett. 
    Bruk offentlige toaletter hvis de finnes. Hvis ikke kan du grave det ned – ha gjerne hagespaden i sekken.

  7. Husk å booke overnatting. 
    I år er det begrensninger på hvor mange som kan bo hver hytte.

  8. Sov gjerne ute i telt eller hengekøye,
    men vis hensyn til andre og sjekk hvilke regler som gjelder.

  9. Støtt lokalt næringsliv. 
    Kjøp med lokal mat og drikke - og meld deg på tur med lokale guider.

  10. Vær hyggelig mot dem du møter! 
    Men husk å holde avstand.

Bidra til å begrense koronasmitte. Følg med på råd og regler fra helsemyndigheter og kommuner.

God tur!

Fakta

  • Norge har 47 nasjonalparker, 7 av dem ligger på Svalbard.
  • Nasjonalparker er store naturområder med særegne eller representative økosystemer. De dekker i alt 9,7 prosent av landarealet.
  • Vi har også en rekke landskapsvernområder som er godt besøkt, som Trollheimen og Lyngsalpan.
  • Vernet skal beskytte naturen mot inngrep og sikre samspillet i naturen mot forstyrrelser. Nasjonalparkene er også en viktig del av arbeidet med å hindre at planter og dyr blir utryddet.
  • Nasjonalparkene kan brukes til friluftsliv og annen aktivitet som ikke skader verneverdiene. Du kan blant annet gå tur, fiske og plukke sopp og bær.