Tekst og foto: Tom Brodin. Foto også fra finn.no
En av disse er Tjømelistas leder Pål Syse, som i forrige periode var leder av det samme utvalget. Han har følgende klare melding til den nåværende lederen, Gard Schømer (H):
– Det er direkte usmakelig når den fremste av dem som er satt til å forvalte et regelverk, selv markedsfører smutthullene. Jeg forventer meg mer av en politiker selvom han driver business. Politikere skal vise høy moral, formaner Syse.
Fikk kritikk fra politikerkollegaer
Bopliktreglene har sine smutthuller, og det Schømer gjorde, var å fortelle potensielle kjøpere at et hus i et uregulert område fullt lovlig kan brukes som hytte bare det aldri blir tatt i bruk som helårsbolig. Først når noen melder flytting dit, utløses boplikten – permanent.
I teknisk hovedutvalgs møte onsdag fikk Schømer kritikk for dette, og i løpet av helga ble annonsen for det prosjekterte huset til rundt sju millioner i Flekkenveien 109A forandret. Men bare i tittelen. I selve teksten sto det fortsatt da vi ringte til Schømer at «det er ikke boplikt da tomten er uregulert».
Bopliktargumentet i tittelen er forandret i annonsens nåværende form |
– Har gått for fort i svingene
– Det var en glipp fordi det gikk litt for fort i svingene da vi laget annonsen, forklarer Schømer.
– Men etter at jeg ble gjort oppmerksom på det på hovedutvalgsmøtet, forandret jeg annonsen, så nå er alt i orden.
Når han blir konfrontert med at det bare er overskriften som er gjort om, innrømmer han at det har gått for fort enda en gang og lover å rette opp feilen umiddelbart.
Samtidig understreker han at han tar vervet som hovedutvalgsleder svært alvorlig og vil bestrebe seg på å holde en høy standard.
– De fleste meglerne har lært
Hovedutvalgsleder Schømer, gjennom Boligpartner, har i det minste brukt riktig rubrikk på finn.no, nemlig den for «Bolig til salgs». Andre benytter seg også av «Fritidsbolig til salgs»-rubrikken i tillegg.
– Jeg skjønner at en selger kan la seg friste i håp om å få en høyere pris, sier Syse, men profesjonelle meglere må gjøre tingene riktig.
– I min tid i utvalget var vi raske til å kontakte dem når de brukte feil rubrikk eller på annen måte prøvde å selge boplikteiendommer på en uetisk måte. Vi opplevde at de fleste, når de ble gjort oppmerksomme på det, lærte og ble ryddige i markedsføringen sin.
Eieren av denne eiendommen på Hvasser gir oppskriften på hvordan boplikten kan oppfylles uten å bo der. |
– Oppskrift på å gjøre boplikthus til hytte
Putten 5 på Hvasser annonseres både som bolig og fritidsbolig, selvom den opplagt er en boligeiendom. Prisantydningen er satt til 4,9 millioner kroner.
– Ikke bra, mener Pål Syse og legger til at det er enda verre at det samtidig følger med en oppskrift på hvordan en eventuell kjøper kan slippe å bo permanent i huset, som forøvrig er betegnet som «Annet fritid».
«Boplikten er ikke personlig, men minst en beboer skal ha sin hjemstedsadresse på eiendommen», leser vi i annonsen.
Og videre: «De første 12 månedene etter overtagelse kan eiendommen være formelt ubebodd uten søknad til kommunen.»
«Etter 5 års eiertid opphører boplikten dersom eiendommen overdras til arvinger/barn», opplyses det også.
Og til slutt: «Ved utleie av deler av eiendommen (for eksempel egen seksjon) i 6 til 9 måneder vil bopliktbestemmelsen være tilfredsstilt».
– Formelt riktig, bortsett fra det siste punktet der det er utelatt at det gjelder årlig. Men likevel etisk forkastelig, siden det totalt bryter med bopliktens intensjon, mener Syse.
Problematikken borte ved blåblått flertall?
Annonsen forteller også at boplikten er en politisk omstridt bestemmelse i Norge og at flere kystkommuner har fjernet ordningen, for eksempel Nøtterøy kommune som i 2012 opphevet boplikten på Veierland. «Det er overveiende sannsynlig at dette også vil skje i Tjøme kommune i løpet av relativt kort tid», hevdes det i annonsen, der det også pekes fram mot stortingsvalget: «Både Høyre og FrP har klart uttalt at boplikten ønskes opphevet».
– Ingen kommentar
Meglerfirmaet Eie står for salget av eiendommen, men vi mislykkes i forsøket på å få eiendomsmegler Henning G. Smith til å forklare hvorfor han gir oppskriften på hvordan det går an å omgå boplikten, noe altså Syse mener er uetisk.
– Ingen kommentar, sier Smith og ber oss heller kontakte eieren for å få begrunnelsen.
Men uten hell, for eieren ønsker heller ikke å kommentere saken.
– Viser seg å være vriene å selge likevel
Pål Syse er ikke overbevist om at kreativ markedsføring nødvendigvis er så salgsfremmende likevel, spesielt nå som hyttemarkedet er så labert.
– En annen eiendom på Hvasser er annonsert gjentagne ganger, sier han, – men eiendommen synes vanskelig å selge som hytte for nesten fem millioner kroner. Det er klart det hefter usikkerhet ved en slik eiendom.
Siden huset ligger i uregulert område og ingen har hatt bostedsadresse der ennå, kan det fullt lovlig brukes til fritidsformål, noe det også påpekes i annonsen:
«Bebyggelsen er arkitekttegnet, og innehar en meget høy standard. Den er bygget med tanke på bruk som fritidsbolig (bygget, godkjent og registrert som enebolig). Det påhviler ikke boplikt på eiendommen da den hverken er, eller har vært i bruk som helårsbolig».
– Det er forresten ikke helt riktig at det ikke er boplikt, påpeker Syse. – Den har bare ikke trådt i kraft ennå. Men det gjør den så fort noen melder flytting dit.