Mens andre mener at kolonihagene med de bittesmå hyttene er nødvendige oaser i byenes asfalt- og betongørken.

Flere og billigere boliger

Røed Larsen er en av de faste spaltistene som skriver «Slik jeg ser det» i Aftenpostens Økonomimagasin. Nylig sa han sin hjertens mening om hva som skal til for å skaffe flere og billigere boliger.

– Usosialt

Røed Larsen synes hytter passer bedre på fjellet og ved sjøen enn i byen, og han stiller spørsmål ved om kolonihagene og hyttene der har en så veldig sosial profil. – Det er neppe de fattige som eier kolonihagene, skriver han. – Samtidig skraper småbarnsfamilier neglene til blods på byporten. De vil inn i byen og bo nær jobben sånn at de får tid til samvær med barna. Da er kolonihagene usolidariske.

Blokkbeboere

Aftenposten har også vært i Hjemmets kolonihage på Bjølsen i Oslo og snakket med en familie der. De kan ikke gå med på at kolonihagene er usosiale, blant annet fordi det er et krav at parselleierne skal bo i blokk. De peker også på nabolandet vårt i syd og forteller at i Danmark er det et krav om at det skal etableres parseller eller kolonihager når det bygges nye boliger.

Rimelige hytter

I den aktuelle hyttehagen er det en makspris på 270.000 kroner, mens de fleste selges for 100–150.000.

Positive myndigheter?

Idag har blant andre miljøvernministeren åpnet miljøaksjon Summende Hager, nettopp i en av Oslos kolonihager. Betyr det at myndighetene er positive til at kolonihagene, og hyttene der, skal bestå? Og at i alle fall dette punktet på Røed Larsens tiltaksliste faller på steingrunn?