- For mange sitter det nok langt inne å kjøpe champagne til rakfisk, men den som tar sjansen blir forbauset over hvor godt den passer, sier Hilton til Hytteavisen. Den kjente vin- og mateksperten mener man trygt kan forlate øl- og akevittsporet og variere med vin til rakfisken. - Men for å velge drikke må man vite noe om modenhetsgraden til rakfisken – om den er mild, lagret etter vellagret. Prosessene i rakfisken er mye lik den bakterielle omdanningen av proteinene som skjer i ost. Jo lengre den er lagret, jo mer smaker den. Rakfisken har imidlertid mye salt, som gjør den krevende mot viner.
Hvit og musserende
Da er det vel best å avstå fra vin, antyder vi. Men så enkelt bør man ikke gjøre det for seg selv, mener Hilton. - Hvit og musserende vin vil fungere veldig bra. Jo mer moden fisken er, jo mer fruktsødme må man tilstrebe. Riesling og gewürtztraminer, gjerne fra Alsace, fungerer bra. Også chilenske og australske varianter. Blant de musserende er champagne spennende, men en Crémant kan også gjøre jobben.
Rundt og søtt øl
Naturligvis er det øl og akevitt ”som er greia” i Valdres. Ølet bør være litt rundt og søtt, weissbier for eksempel. Akevitt hører alltid med i denne Valdres-tradisjonen. – I Valdres skal man jo som regel ha vellagret rakfisk, og da virker øl og akevitt godt i fellesskap – ølet med litt kullsyre og akevitten med sin rensende og fettspaltende effekt, forklarer Hilton. Hvilken akevitt man velger er mest en smakssak. Den spesialkomponerte Rakfiskakevitt’en som hvert år lages til åpningen av Rakfiskfestivalen, er litt søt for å matche den modne rakfisken. Men også flere andre akevitter går utmerket, mener Cato Hilton og henter fram flere eksempler.
Aldri rødvin!
- Et par viktige tips: Drikk aldri rødvin til rakfisk. Det går dårlig. Bruk heller aldri hvit løk sammen med rakfisk, anbefaler Hilton, som i år igjen er oppnevnt til fagjuryen for kåringen av årets rakfiskprodusent. Selv spiser han alltid vellagret rakfisk. – Den skal smake rak og ikke salt fisk, slår jurymedlem Hilton fast.