La oss imidlertid slå det fast med én gang, maskinen gjør jobben sin, og bare i løpet av et par klippinger der det i utgangspunktet var solide spor etter motorklipperen, var plenen flottere enn noen gang.

Og selv om det naturligvis har vært noen frustrasjoner underveis i installasjonsprosessen, var disse helt naturlige for en nybegynner i robotklipperfaget. Ikke er det mye å utsette på instruksjonsboka heller. Det er nok ikke godt å gjøre det enklere. Så dermed blir det eneste ankepunktet noe dårlig språk og noen direkte oversettelsesfeil. Men ikke verre enn at det gikk helt greitt.

Vanskelig å sammenligne

La oss umiddelbart slå fast at vi ikke på noen måte har kompetanse til å vurdere prisen i forhold til kvaliteteten på denne maskinen for så å sammenligne med andre maskiner. Men naturligvis har vi kikket etter motoriserte dataklippere i hagene når vi har vært forbi, og da har vi i alle fall konstatert at Robomow RS 630 virker særdeles robust.

robomow heller
Robomow RS 630 lar seg her styre av en ledning som er gravd ned under den ene av granitthellene.     

For stor for de fleste?

Trolig har bare de færreste behov for en klipper med kapasitet på hele tre mål plen, men for dem som har det, er den trolig verd prisen på 17.990 kroner. For med så store plener går det med mye tid hver uke.

For andre, med en plen på inntil 500 kvadratmeter er det kanskje vel så fornuftig for eksempel å kjøpe en Robomow RM 510 til 9.990 kroner, som Christin Olsen var så heldig å vinne i Facebook-konkurransen vår i går.

Om en robotklipper er verd pengene med så små plener at de kan slås på en halvtimes tid eller tre kvarter, må hver enkelt vurdere selv. Om vi gjør om tid til penger, går vi først i underskudd en god stund fordi det er endel arbeid å installere den skikkelig. Og så går det mange år før klipperen er inntjent. Kanskje aldri, for vi vet vel egentlig ikke så mye om hvor lang levetid vi kan forvente av dem.

Men dette er kanskje et helt irrelevant regnestykke, rett og slett fordi det kan være helt andre grunner til å kjøpe.

Flott plen

For den som har investert en god slump millioner i hytta, og kanskje til og med investert i ferdigplen og/eller anleggsgartner, bør det ikke være noen tvil. Da er en god robotklipper nesten uunnværlig for å holde standarden. For, som nevnt, den usystematiske klippingen skaper en plen som ser mye, mye bedre ut enn en motorklipperplen. I alle fall hvis regnsensoren står på. Av hensyn til plenkvaliteten rusler den hjem til fjøset sitt og starter ikke jobben igjen før plenen er rimelig tørr.

Er du glad i duppeditter?

En  annen grunn til å kjøpe klipperen kan selvfølgelig være noe så enkelt som gleden over tekniske ting. Jeg må innrømme at jeg under installasjonen ble irritert flere ganger, fordi sånt ikke er det gøyeste jeg gjør, mens andre sikkert syns det er kjempegøy både å lese instruksjonsboka og legge ut kantledningen på den mest optimale måten. Når det gjelder det siste, kan det sikkert gjøres mange millimeterjusteringer for å oppnå det aller beste resultatet.

robomow ufo
Det er helt nødvendig å rydde bort hagemøblementet. Her er det blitt skikkelige sirkler i det som ellers er blitt en svært så pen plen.

Blir hagen litt for lite spontan?

Det største ankepunktet mitt er imidlertid at alt helst bør stå på samme plass i hagen til enhver tid. Hvis dere slår krokket, bør dere rydde opp etter dere når dere er ferdige, og når du har flyttet hagemøblementet ut i kveldsolkroken, bør du rydde opp etter deg, for ellers kan Robomow-en komme å sette seg fast, eller i det minste rote det skikkelig til.

Under testingen veltet den en hagestol og danset rundt med den så et område av plenen så ut som at det hadde landet en ufo der.

Og vi var stadig nervøse for at den skulle velte ei blomsterkrukke som sto på ei granitthelle, og knuse den.

Manuell styring

For alle som ikke er petimillimetre og liker en ryddig hage, der alt står nøyaktig på sin egen plass, og hagemøblene står på en helt trygg treplatting, fins det også en mulighet. Klipperen kan kjøres akkurat når du selv vil, om du ønsker det. Og da kan du rydde opp og sette alt tilbake på plass igjen når jobben er gjort. Akkurat som når du kjører motorklipperen.

Har fått sansen for den

Siden testplenen bare er på drøyt fire hundre kvadratmetre, er denne store robotklipperen antageligvis litt unødvendig stor. Men det må innrømmes at jeg får mer og mer sans for den grønne, datastyrte sauen. Særlig fordi plenen, som slett ikke er noen praktplen, aldri har vært så fin som nå.

Her kan du lese noen spontanartikler underveis:

Artikkel nummer én.

Artikkel nummer to.

 Artikkel nummer tre.

 Artikkel nummer fire.

Veldig fornøyd med forgjengeren

Etter at jeg publiserte denne artikkelen, gjorde jeg en kamerat oppmerksom på den. Jeg visste at han har robotklipper, men ikke hvilken type eller modell. 

Det viser seg at han har Robomow RL 2000, som er forgjengeren til RS 630, og som var toppmodellen fra 2010 til 2012.

Rolf skriver følgende i en epost:

Vi har en Robomow 2000RL beregnet for opptil 2000 kvadratmeter. Synes den er helt topp, og plenen blir fin. Fordelen med Robomow er at den klipper bredere enn hjulene, over 50 centimeter, Husqvarna tror jeg bare klipper 20-25 centimeter og går hele tiden. Har jobbet en del med bedkanter (tatt bort høye kanter og lagt flat stein) og ledningen rundt yttergrensen. Klipper nå mest om formiddagene, nabokona liker ikke motorlyden med mye start og stopp, minner trolig om tannlegen.

Han påpeker også at noen mener at det blir mindre sniler på grunn av ledningen som går i yttergrensen av plenen, uten at han er sikker på at det er riktig.