Blant argumentene til lokalpolitikeren har vi merket oss punktet om sløsing, i et land der mange av oss har radioer i stua, på kjøkkenet, soverommet og uthuset, både hjemme og på hytta. Og i bilen og båten. Hvor mange titalls millioner radioer det dreier seg om totalt, er ikke godt å si.
Til og med noe sånt som tre hundre tusen førstegenerasjons DAB-radioer, som de som ønsket å være tidlig ute anskaffet seg, må oppgraderes eller kastes.
Skotåm er ganske sikker på at de færreste vil ta seg råd til å erstatte alle radioene sine, noe som vil føre til at radiolyttingen, som han ser som den mest demokratiske av alle massemedieformer, vil gå ned.
Hele interpellasjonen:
Som de fleste er kjent med, er DAB (Digital audio Broadcast) radio på vei inn og har vært det i flere år. Kvaliteten til det nye nettet vil på noen punkter være bedre enn det gamle. Dette forsvarer ikke på noen måte det varslede radiokuttet av det tradisjonelle FM båndet 1. januar 2017.
En rekke rapporter fra veifarende og folk i grisgrendte store hyttefelt varsler om svak og ustabil dekning så langt. Det må tydeligvis gjennomføres ytterligere utbygginger for å oppnå en tilfredstillende dekning. Sjøl om dette skulle oppnås det kommende året,finnes det ikke argumenter for å kutte FM nettet 1. januar 2017 som det første land i Europa.
1. Man påtvinger innbyggere som allerede har en rekke radioer en unødvendig kostnad til nye radioer eller oppgraderings-apper til de gamle. 1. januar 2017 vil det etter planen bli stille i 2,6 millioner bilradioer i landet.
2. Personer som var tidlig ute og gikk til innkjøp av tidlig DAB for å være i forkant må likevel oppgradere disse eller kassere dem til fordel for nye radioer. Det er anslått at dette aleine dreier seg om 300 000 enheter.
3. Radiolyttingen vil gå ned. Folk har idag en rekke radioer i stue, TV, i bil, på kjøkken, på hytta, i båt, i campingvogn, i uthus osv. Dette er godt brukandes radioer som har fått sin funksjon etter at de har blitt noen år gamle, men gjør nytten som ekstraradioer. Ved tvangsmessig å påføre folk en stor utgift ved å kutte nettet, vil ikke alle disse radioene bli oppgradert eller bli erstattet med nye. Radiolytting er den mest demokratiske av alle massemedieformer.
4. Nærradioene kan risikere å forsvinne for de flestes vedkommende. Dette er et lokalt kulturproblem og et demokratiproblem.
Hvordan ser Ordføreren på disse utfordringene og vil han engasjere seg overfor NRK, de sentrale og regionale politiske myndigheter for å ivareta opprettholdelse av FM-nettet ytterligere framover og ihvertfall til 2023?
Vil ordføreren bringe dette fram overfor andre ordførere i Salten og føre det fram på Saltentinget og andre tilsvarende samlinger?
Per-Gunnar Skotåm, Rødt
Også Frp var imot
I en gammel artikkel på dagbladet.no fra mars 2011, leser vi at Ib Thomsen i Frp utfordrer kulturminister Anniken Huitfeldt i spontanspørretimen på Stortinget om temaet.
- Jeg skjønner ikke hvorfor man skal vedta å stenge FM-nettet, sa Thomsen. - Verdier i milliardklassen vil gå tapt, og flere lokalradioer vil måtte legges ned, da de ikke har mulighet til å drifte FM-nettet på egen regning.
Han varslet samtidig omkamp dersom Frp skulle komme i regjeringsposisjon etter 2013.
Som kjent, der sitter partiet nå.
Ikke så farlig?
I en tidligere artikkel kan vi lese at kommunikasjonsjefen i Digitalradio Norge AS beroliger når det gjelder radiodekningen på hyttefolket.
Men uansett, det blir dyrt, som både den røde og den blå politikeren vi har sitert ovenfor, påpeker.