Så kom meldingen, endelig klaffa alt:
– Jeg begynner i femtida i morgen tidlig ved Glomstein på Nøtterøy. Må være der når de store biter, var meldingen som tikka inn fra fiskeekspert Tommy Østvold hos Hesby Sportsenter i Tønsberg sent en kveld.
Jeg var på fiskeplassen da klokken var nesten ni.
– Fikk seks stykker ved soloppgang lenger bort, sier Østvold da jeg omsider finner ham sittende på en stein i fjæra, med kaffekopp og blikket festet på vannflata foran oss.
Ei reke til ørreten
– Og så tok det en på rett her borte, fortsetter han med et lunt smil, og forventningene bygde seg opp i meg. Det hadde jo vært fint med en fisk på jobb.
– Ta og knyt på denne, sa han og rakte meg en flue fra boksen sin, en lys brun CDC rekeimitasjon.
– Det er disse som fanger fisk nå. Det er allerede mye sild i fjorden også, men reke er den mest interessante maten for sjøørreten akkurat nå. Jeg tok en på 2,3 kilo på en knall oransje en, men nå tror jeg de biter på denne litt blekere varianten, forteller han på en aning totning. Tommy Østvold er opprinnelig fra Skreia på Toten, men nå trives han i mer sjønære områder.
Binder fluer
Fluene er selvfølgelig bundet med egne hender, ofte etter egne oppskrifter og design. Mye av moroa med fluefiske skjer på tørt land, gjennom fluebinding, kastetrening og drømming. Det er mye drømming når du er fluefisker.
– Vi flytter oss, sier han etter en stunds fiske.
Fiskeeksperten er ikke fornøyd med forholdene. Vi drar ned i Storebukt, litt lenger sør. Og det tar ikke lang tid før stanga hans bøyer seg og fisk bryter vannflaten i livlige plask. Ikke den helt store, og ikke hundre prosent blank. Tommy slipper den fri. Det er bare den helt blanke gjeldfisken som gjelder som matfisk, fisk som har overvintret i havet og som har spist seg opp hele vinteren, det er de som er morsomst å fiske, som er gode å spise og ikke minst vanskeligst å få på kroken.
SpeVarmeperioden tidlig i år har skapt et hektisk fiske etter ørreten. Meldinger kommer fra fjæresteinene over hele distriktet om at nå skjer det. Denne dagen var det kaldere i lufta og fisket igjen en aning tregere, tenker jeg om min egen fiskelykke. Det er i hvert fall det jeg skylder på, jeg som selvfølgelig ikke får fisk.
Men Tommy Østvold, eksperten, får tre til, og det er helt klart at det er fiskeutstyret mitt som er for dårlig, og det er mulig bankkontoen krymper litt ganske snart. For man kan ikke fiske med utdatert utstyr, det går bare ikke.