Nordmenn som sorterer avfall og tenker miljø når de er hjemme, tar fri når de ankommer hytta i sommerferien. Stadig oftere fylles containere i Norges største hytteområder med gamle komfyrer, ødelagte lamper og andre kasserte elektriske og elektroniske (EE) produkter. Dette er produkter som inneholder miljøgifter og som må behandles på forskriftsmessig måte for at de ikke skal havne i naturen. RENAS har nylig gjennomført en undersøkelse av kildesortering i 27 av Norges største sommerhyttekommuner. Undersøkelsen viser at kun 5 av 27 kommuner har eget innsamlingsutstyr for EE-avfall beregnet for hytteeiere.

- Foreløpig fokuserer bare kommunene Frogn, Nesodden, Oppegård, Ås og Ski på kildesortering av EE-avfall. De andre kommunene har bedret seg på generell kildesortering, men henger langt etter på EE-avfall, forteller Gunnar Murvold, administrerende direktør i returselskapet Renas.

Lite informasjon til hytteeiere

Undersøkelsen til Renas viser at kommunene varierer veldig i hvor stor grad de informerer hytteeierne om gjenvinningskrav og hvordan man kan kildesortere i nærmiljøet. 18 av 27 kommuner sender ut et skriv om kildesortering. Men kun 6 kommuner gjør en større aktiv innsats for å nå ut til hytteeierne. RENAS mener Kragerø er en foregangskommune hva gjelder dialog med hytteeiere. 

– Vi informerer hytteeiere om gjenvinningskrav og –rutiner på våre nettsider, i lokalavis og på sosiale medier. I forkant av hver sommersesong holder ordføreren i Kragerø et åpent allmøte for hytteeierne der sommergjestene kan stille spørsmål om alt av teknisk drift i kommunen. I tillegg distribueres informasjonsskriv om gjenvinningsrutiner og kart over returpunkter til alle hytter i kommunen, sier Kjersti Thomassen i Kragerø kommune.

El-avfall - Murvold
Administrerende direktør i Renas, Gunnar Murvold

Tiltak redder sommerkapasitet

Sommersesongen byr på store utfordringer knyttet til den økte pågangen av hyttefolket, men RENAS finner at sommerkapasiteten reddes av ekstra tiltak kommunene setter i gang. Utvidete åpningstider, ekstra containere og hyppigere tømminger er de vanligste tiltakene som sørger for at avfall ikke havner på veiene. Kun 2 av de 27 kommunene opplever at de ekstra tiltakene ikke holder for å imøtekomme den økte pågangen.

- Undersøkelsen viser at kommunene er bevisste på utfordringer knyttet til hytteeiere på sommerferie. Men kommuner må bli bedre på informasjonsflyt og tilrettelegging for EE-avfall spesielt, avslutter Murvold.

 

Fakta om undersøkelsen

Undersøkelsen ble foretatt 30. juni til 1. juli 2014.

Kommunene som deltok i undersøkelsen var: Nord-Aurdal, Sør-Aurdal, Audnedal, Lindesnes, Mandal, Marnardal, Sigdal, Sandnes, Nesodden, Frogn, Oppegård, Ås, Ski, Røros, Fredrikstad, Larvik, Kragerø, Trysil, Elverum, Åmodt, Tysnes, Ringerike, Stryn, Austevoll, Vinje, Bykle, Nore og Uvdal.

Flere ble forsøkt kontaktet uten resultat.