Det sier forfatteren, journalisten og anmelderen Vidar Kvalshaug i et intervju med Tidens Krav. Fram til 2013 hadde han et familiegårdsbruk på Averøya På Nordmøre. Men med tre små barn ble det etter hvert håpløst å få tid til alt, forteller Kvalshaug til TK. Boka hans handler om sommerhus, eller hytter, som folk flest kaller disse fristedene her til lands.
Alle har et forhold til sommerhus
Novellesamlingens tittel er «Blodbøksommer» og alle de tolv novellene beskjeftiger seg med temaet sommerhus.
- Fenomenet sommerhus er kanskje mer populært i Norge enn i noe annet land i Europa, tror Kvalshaug. Han mener «alle» her til lands har et forhold til sommer- hus, enten det er stort eller lite, hytte, skur, noe som er arvet og kun blir brukt om sommeren.
- Konfliktene er noe av det spesielle ved sommerhusene, mener forfatter Vidar Kvalshaug. Han har skrevet 12 noveller om |
Sommerhus = konflikter
Noe av det spesielle med sommerhus i den norske konteksten er at de er forbundet med konflikter, mener nordmørsforfatteren. Det er knyttet så høye forventninger til sommerhusene, sier han til TK.
– Man skal gjøre så mye når man kommer dit. Men ofte er det mye oppussing som skal gjøres, det er regninger som skal betales. Barna merker at de voksne blir annerledes. Men mesteparten er positivt, jeg tror det har noen med årstiden å gjøre, de lyse kveldene, høyttenker forfatteren samen med TKs journalist.
Åpner knirkende dører
Om boka skriver forlaget Gyldendal:
Sommerhus arves, de deles etter skilsmisse, de forfaller, de settes i stand, de vendes tilbake til etter mange år. Vidar Kvalshaugs noveller åpner knirkende dører inn til skikkelser og skjebner, til livsløp som ikke ble det de var tenkt å bli, til forsoninger og til konflikter. Vi møter musikeren som vender tilbake etter et turbulent liv, og de to brødrene som begynner å snakke igjen mens de setter i stand et falleferdig skur. En gutt og en jente som prøver å finne de møtestedene som en gang bandt dem sammen. Novellene er avdempede og forsiktige i sin tilnærming til menneskers såreste punkter, og gir de ulmende erfaringene et fortettet uttrykk.
Les også om Per Schreiners morsomme og mørke roman om hyttelivet. Den kom ut tidligere i år.