En skipskollisjon vest for Danmark 10. september antas å ha forårsaket en oljekatastrofe i svensk skjærgård. Svenske myndigheter hevder det ble slått alarm fire dager for sent - danskene hevder de ga beskjed samme dag ulykken skjedde.
Svenskene er i full beredskap og har også funnet olje helt oppe ved Koster. Prøver som kan bekrefte oljens opphav er ikke klare, melder Fredriksstad Blad.
![]() |
Både død fugl og oljesøl er funnet på Hvaler. |
Hvaler kommune bekrefter mindre forekomster av tungolje også på Hvaler.
- Dette er ille, sier Håbu om det hun og samboeren har observert de siste dagene: Død fugl og oljesøl både på Storesand og på Fugletangen like ved der de bor.
Håbu lurer på om det kan være rester fra Godafoss i februar. Men det er en skipsulykke nå nylig som har gitt svenskene panikk:
10. september kolliderte to fartøy vest for Danmark. Hele 466 kubikkmeter olje var per i går samlet opp bare i Bohuslän, og flere innsatsstyrker leter fortsatt etter olje i skjærgården – inkludert i nasjonalparkområdet ved Kosterøyene. Og de er takknemlige over godt vær.
Les også: Oljesølet rammer Vestfold
Varsel kan ha blitt oversett
Det har nemlig vært et tema at det danske varselet opprinnelig kan ha blitt oversett – noe som i sin tur kan ha forkludret og forsinket saneringsarbeidet betraktelig.
Det svenske kystverket har hele tiden hevdet at varselet først kom dem i hende den 14. september.
Ulykken skjedde 20 sjømil utenfor Thyborön på vestkysten av Danmark. Bevis på at alarmen gikk både til Norge og Sverige samme dag, finnes i form av en nedtegnelse i det danske sjøvernets loggbok, skriver Bohusläningen.
– Går aktivt ut i media
Elisabeth Håbu er kjent med ulykken i Danmark, men aner ikke om det er der oljen stammer fra. Det vet ikke svenske myndigheter heller – analysene er nemlig fremdeles ikke klare.
– Men svenskene er veldig åpne om sin frykt for oljesøl i Kosterområdet. De går aktivt ut i mediene og ber folk være observante og rapportere inn. Det gjør ikke Hvaler kommune, mener hun.
– Jeg blir rett og slett innmari sinna, sier Håbu og krever fortgang i prøvetagningen.
Les også: Fortsatt oljegris i skjærgården
![]() |
Hvaler er en av landets aller største hyttekommuner, med over 4.000 registrerte fritidsboliger. |
– For mye hysj-hysj
Sjefen for redningstjenesten i Tjörn, området som først ble rammet av oljesølet, er meget krass i avisen Dagens Nyheter:
– Det er for mye hysj-hysj rundt dette. Nå må statlige myndigheter finne ut hvorfor det tok så lang tid, sier Carl-Ian Bissmark til DN og mener at dersom informasjon om ulykken hadde kommet frem tidligere, kunne kommunene som nå er rammet ha forberedt seg – og forhindret eller i det minst dempet det som nå betegnes som en katastrofe.
– Nå var det en privatperson som slo alarm, og da var det allerede olje på svabergene, sier han.
Les også: Unngikk oljekatastrofe med et nødskrik
Funnet klumper
Næringssjef Bernt Erik Larsen i Hvaler kommune sier at Håbus varsling er videresendt til den interkommunale beredskapen for akutt forurensning.
– Når det er funnet flere døde fugler og klissete olje, hva betyr det i verste fall?
– Da er det flere grunner til å ta dette meget alvorlig – ikke minst ved å få tatt prøver av oljen og få fastslått opphavet, sier han.
– Det ble meldt sent fredag om funn av klumper med svart tungolje, så vi er overhodet ikke trygge enda.
Han opplyser at både skjærgårdstjenesten i kommunen, redningsskøyta og andre er bedt om å være observante i dagene fremover.
At alarmen har kommet for sent, er han også kjent med:
– Vi lærte gjennom Godafoss-ulykken at informasjonen haltet. Da ble faktisk redningsskøyta informert av Fredriksstad Blad om at containerskipet hadde gått på grunn. Det er svært viktig at informasjonsbrist ikke skjer, sier Larsen.
– Jeg vil vite hvor oljen kommer fra, sier Håbu og ber turgåere følge med.