Da saken var oppe for første gang, i november i fjor, vendte imidlertid det politiske flertallet tommelen ned for prosjektet. Bare FrPs to representanter mente at hytteeierne skulle få det som de ville.
Om noen skulle tro dét, var begrunnelsen ikke at det er for galt å rive ei nesten ny hytte. Byggesakspolitikere har nemlig ikke anledning til å opptre som et slags moralpoliti.
Nei, avslaget var begrunnet i brudd på kommunens regler i strandsonen.
For lang fasadelengde mot sjøen
På Tjøme sier reglene at hyttene i strandsonen ikke skal ha en fasade som overstiger tolv meter mot sjøen.
I møtet ble det en diskusjon om hva fasadelengde egentlig er, siden det ikke er mulig å se rett på hytta fra sjøen, fordi en holme ligger i veien.
Derfor ble det et spørsmål om det spiller så stor rolle at fasadelengden ville blitt knapt femten meter. Men flertallet kom likevel til at det vil være riktig å følge reglene.
Mente at fasadelengden var innenfor det tillatte
Som alltid, kom også denne saken etter noen uker til en ny politisk behandling. Spørsmålet i forkant var om tegningene var forandret, eller bare at det var skrevet en ny og bedre begrunnelse. Det var det siste som hadde skjedd.
Hytta var nemlig tegnet som to sammenbygde bygningskropper som var forskjøvet i forhold til hverandre. Og fasadeveggen på den fremste av dem vil bli på noe over elleve meter.
– Dermed er vi innenfor reglene, argumenterte arkitekten. Det er den, på samme tid, både velrenommerte og omstridte Rune Breili, som de siste årene har tegnet svært mange hytter i den populære kystkommunen.
– Svært kreativ og flink til å finne løsninger, roser tilhengerne.
– Breili-kassene ødelegger Tjømes sjel, sier de beskeste kritikerne.
«Sov i timen»
Flertallet kunne ikke være enig i Breilis argumenter, og særlig Arbeiderparti-representantene argumenterte sterkt for å avslå søknaden også denne gangen.
– De som er enige i administrasjonens positive innstilling, forholder seg i ro. De som er imot, avgir stemmetegn, sa utvalgslederen og hevet klubba. Bare han selv og to av de andre utvalgsmedlemmene løftet handa før klubba falt. Alle de tre Arbeiderparti-representantene holdt stemmehanda i ro.
De hadde rett og slett ikke fulgt med, og det som skulle vært et klart nei til søknaden, endte opp som et like klart ja.
Fylkesmannens behandling
Siden det ble dispensert fra reglene, måtte saken til Fylkesmannens miljøvernavdeling, som kunne satt foten ned på grunn av det som kan tolkes som en for lang fasadelengde.
Det skjedde ikke, så nå er saken endelig avgjort til eiernes fordel.
Vant trolig både tid og penger
Fordi de tre politikerne ikke fulgte med under avstemmingen, slapp eierne av hytta mye plunder.
Ett alternativ kunne vært å la arkitekten tegne et nytt utkast der det ikke var noen tvil om at fasadelengden holdt seg under de maksimale tolv meterne. Da ville tiltaket utvilsomt blitt godkjent.
Det andre ville vært å anke, en prosess som kunne tatt lang tid.
2,3 millioner under prisantydningen
I prospektet for eiendommen, kan vi lese at hytta ble lagt ut for salg med en prisantydning på 12 millioner. Så her kan det vel, med en viss rett, sies at de nye eierne har gjort et kupp og har et par millioner ekstra å bygge for.
I den medfølgende tilstandsrapporten kan vi lese at hytta bare har vært utsatt for det som kalles «normal slitasje», og at de aller fleste bygningskomponentene derfor har tilstandsgrad 1, som er den beste. Unntaket er shingelen på taket. Den skal normalt ha en levetid på 20-30 år og har derfor fått tilstandsgrad 2.
NYHETEN BLE FØRST PRESENTERT I LOKALAVISA ØYENE.