Det er ikke ukjent at internettbrukere liker å sette navn på de rareste ting. Fusjonen mellom skandinavisk og japansk stil har for eksempel tilnavnet Japandi. Som en motvekt til overforbruk har nå trenden «Underconsumption core» begynt å spre seg.

– Dette er vel så mye en livsstil som en innredningsstil, bemerker Charlotte Holberg Sveinsen, kreativ leder og fargesjef i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør. Det handler om å bruke opp det man har, bruke det man har tilgang til, og gjøre det beste ut av det.

Stuebordet er kanskje arvet, gulvteppet har man beholdt siden den første studentboligen, og sofaen kjøpte man brukt for noen år siden. Her har forbrukeradferd like mye å si som stil.

Glad i å kaste

For den som ønsker å beholde et litt mer beskjedent forbruk, er det også noen gode tips når det kommer til interiør. Velger du møbler og interiør av en kvalitet som kan redesignes og friskes opp, vil du kunne beholde dem lenger. Ved å kjøpe sjeldnere, er sjansen større for at du kan investere i gode valg når du først skal bytte ut noe.

Det kan også være mer nødvendig å lære seg noen tips for hvordan du kan reparere, og vedlikeholde det du allerede har.

– Vi lever jo i et samfunn hvor vi dessverre har blitt veldig glade i å kaste og kjøpe nytt, men det er ingen grunn til å kvitte seg med ting bare fordi de har gått i stykker. Det meste kan for eksempel limes sammen, og hvis man velger riktig lim til oppgaven blir det en holdbar og varig reparasjon, sier Rune Ludvigsen fra Dana Lim. Han har tidligere vist hvordan han reparerer små og store ting som går i stykker, ved å lime det sammen.

Personlige verdier

Lene Kristine Åm, interiørekspert og markedssjef i Happy Homes, bemerker også at vi lever i et samfunn som bruker og kaster mye.

– Heldigvis ser vi en sakte endring mot tradisjoner og antikviteter, som gir verdier som er mye mer personlig og viktigere enn å imponere, eller vise status med nye ting.

Åm har også tips til hvordan du kan fornye vegger og gulv hjemme, uten å måtte kvitte deg med møbler og dekor du allerede har.

– Det er viktig å tilpasse farger på de andre overflatene til møblene. Det kan være både å plukke opp en farge i møbelet, eller bruke farger der møbelet kommer frem som et smykke. Man trenger ikke nødvendigvis å følge stilepoken til møbelet, men man må ikke bruke kontraster i den grad at møbelet mister sin respekt, understreker Åm. – Man kan også se om møbelet kan pusses opp slik at det matcher med paletten man ønsker seg. 

Alt kan males!

Åm anbefaler at man tar kontakt med en interiørkonsulent eller fargerådgiver. Med kyndig veiledning er det lettere å lykkes når det er mange hensyn å ta. Å kombinere det å ha det fint hjemme med å også ta godt vare på tingene sine, kan kreve at man velger et mer tidløst design.

– Med tidløst menes det at noe varer i mange år. Klassiske farger, mønstre og treslag som aldri går av moten, eller aldri blir feil, sier Åm, før hun kommer med eksempler:

– Eik, farger med lite kulørstyrke, ornamenter eller blomster er trygge, tidløse valg. Når du skal pusse opp så må du alltid se på hva du kan gjenbruke, og skal du kjøpe noe nytt, kan du se på finn.no eller andre bruktsalg først. Alt kan males! 

Trendens opphav

Som mange interiørtrender startet underforbrukstrenden med sminke og mote, og i det siste har det vært en populær innholdstype å filme at man rydder, kaster eller donerer det man ikke bruker selv. Såkalt «decluttering», hvor man tar seeren med på et aldri så lite ryddeeventyr.

Videre herifra var det mange som reagerte på mengden kosmetikk og klær mange influensere har liggende ubrukt. Fokuset ble rettet mot hvor lite miljøvennlig det er å ha flere titalls versjoner av samme produkt, og mange viste frem sine egne klesskap eller sminkepunger, med vekt på hvor lite de selv konsumerer av slike varer.

Dermed oppsto det en motbevegelse mot overforbruk, og begrepet underconsumption core tok for alvor av i overgangen mellom juli og august i år. Det er fortsatt full fart rundt emneknaggen. 

Faktaboks

Hva er underconsumption core?

  • Ta vare på det du har
  • Bruk det du har – kanskje til noe annet
  • Puss opp istedenfor å kaste
  • Reparer ødelagte ting
  • Velg kvalitet som holder lenge
  • Skap en personlig stil    

Kilde: Pressemelding fra IFI